• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mary Pană, ACEBOP: Într-un clasament al productivității în UE, fermierii români sunt pe ultimul loc

    Andreea Elefterie -

    În ciuda investițiilor făcute în ultimii ani, fermierii români se află la coada clasamentului pe criterii de profitabilitate în UE. Este semnalul de alarmă tras de Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România. În cadrul discursului susținut la Congresul PRO AGRO, dr. Pană a arătat că singura soluție este dezvoltarea fermelor de reproducție, astfel încât exploatațiile românești să nu mai depindă de genetica adusă de afară.

    Europa pune preț pe reproducție. Europa pune preț mare pe genetică. Fermierii statelor membre au fost ajutați să dezvolte programe de reproducție încă de acum 25 de ani. Europa investește în fiecare zi în fermieri. Dar și România este Europa și din păcate cei care ne conduc uită din ce în ce mai mult acest lucru. România are nevoie de programe de reproducție. Într-un top al profitabilității fermierilor europeni, ai noștri se află și anul acesta pe ultimul loc”, a declarat Mary Pană în cadrul evenimentului organizat în perioada 8-9 mai de către Federația Națională PRO AGRO la Poiana Brașov.

    Este inadmisibil ca într-o țară cu un potențial agricol ca al nostru, prețul produselor alimentare să fie mai mare ca în Franța sau Germania, țări cu un salariu mediu de 5 ori mai mare decât cel al nostru. Astăzi, 70% din alimentele pe care le consumăm sunt aduse din alte state membre. Satele românești sunt aproape depopulate, depopulate la dublu, și ca cetățeni și ca animale. Autoritățile trebuie să înțeleagă că fermierii au nevoie de educație europeană și că toți trebuie să înțelegem nevoia susținerii micului fermier. Marile concernuri alimentare încep să câștige an de an din ce în ce mai mult teren în România, așa cum spunea și domnul Timiș. De ce? Pentru că au putere de negociere foarte mare, au resurse, au mai nou și cooperative. Nu de puține ori ni s-au plâns fermierii și producătorii de faptul că li se plătesc prețuri mult prea mici pentru produsele livrate către retaileri și că niciodată nu vor avea o șansă în această luptă. Vreau să știți că în majoritatea fermelor europene lucrează specialiști români, tineri români care au crescut în satul nostru, în satul românesc și au plecat în alte state pentru un trai mai bun. Considerăm că fermierul român are capacitatea să dezvolte programe similare cu ale fermierilor din alte state membre. Azi, România are mai mare nevoie de fermierii ei decât au fermierii de ea”, a spus președintele ACEBOP, organizație membră a Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte