• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • METEOROLOGII au făcut ANUNȚUL: Urmează PLOI ȘI GRINDINĂ! Care sunt ZONELE VIZATE!

    Roxana Dobre -

    Ploile însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindina își vor face simțită în perioada următoare, conform unei prognoze făcută publică de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă începând de astăzi – 22 mai și până pe 3 iunie!

    Iată de anunță meteorologii pentru fiecare regiune în parte:

    BANAT

    Vremea se va încălzi treptat, în primele zile, astfel încât până la data de 25 mai valorile maxime vor atinge, în medie, 28 de grade, iar cele minime în jur de 14 grade. Până în 30 mai, nu vor fi variații termice semnificative, însă după această dată temperatura aerului va marca o scădere spre valori diurne de 25…26 grade și nocturne, în medie, de aproximativ 13 grade.

    Manifestări specifice instabilității atmosferice (averse însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, grindină) se vor semnala pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.

    CRIŞANA

    Temperatura aerului va crește de la o zi la alta, astfel încât, până în data de 25 mai maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 28 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Variațiile ulterioare nu vor fi semnificative, însă începând din 30 mai vremea se va răci treptat, ajungând la maxime de 24 de grade spre finalul intervalului. Minimele vor avea, în medie, același parcurs; până la jumătatea primei săptămâni vor atinge valori de 13…14 grade, apoi vor coborî treptat spre 11…12 grade.

    Ploi de scurtă durată, asociate în general instabilității atmosferice, vor fi posibile aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar în jurul datei de 21 mai și din nou la începutul lunii iunie, acestea vor fi mai importante cantitativ.

    TRANSILVANIA

    În intervalul 22 – 24 mai, un proces de încălzire continuă a vremii, se va concretiza printr-o creștere a temperaturilor maxime până la valori, în medie, de 26…27 grade. În weekend, regimul termic diurn, în ușoară scădere, se va apropia de cel climatologic specific perioadei, respectiv maxime în jurul a 24 grade. Nu vor mai fi variații semnificative până în jurl datei de 30 mai, după care va coborî spre 22…23 de grade. Minimele, destul de scăzute la începutul perioadei de referință, în medie regională de 6…8 grade, vor marca și ele o creștere treptată, spre 10…11 grade până la finalul primei săptămâni, apoi vor fi în scădere, spre medii de
    8…10 grade.

    Instabilitatea atmosferică se va manifesta aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, însă ploi, pe arii extinse și local mai importante cantitativ se vor înregistra, cu o probabilitate mai mare, în zilele de 21 și 22 mai și în perioada 25 mai – 3 iunie.

    MARAMUREŞ

    Vremea se va încălzi în intervalul 22 – 24 mai, urmând să devenă mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, cu maxime ce se vor situa, în medie regională, în jurul a 28 de grade și minime de 11…12 grade. Ulterior, valorile vor scădea ușor spre maxime de 26 de grade și minime de 10…11 grade și apoi regimul termic va fi relativ staționar până în jurul datei de 30 mai. Staționaritatea în ceea ce privește valorile nocturne va dura până la sfârșitul perioadei de prognoză, în schimb valorile diurne vor marca o nouă de scădere, spre o medie regională în jurul a 24 de grade, în ultima zi.

    Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată aproape pe întreg parcursul intervalului de prognoză, iar cantități de apă mai însemnate se înregistra, cel mai probabil, în perioada 31 mai – 3 iunie.

    MOLDOVA

    Valorile termice diurne vor marca o creștere continuă în primele patru zile ale intervalului de prognoză, astfel încât vor ajunge în jurul a 29 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. În intervalul 24 – 26 mai vor fi în scădere, spre medii de 24 de grade, apoi vor avea variații relativ mici. Minimele nocturne, de la o medie regională de aproximativ 8 grade în noaptea de 22 mai, vor crește în intervalul următor, astfel că în 25 mai vor ajunge la o medie în jurul a 15 grade. Până în 27 mai, vor scădea din nou, spre 12 grade și ulterior se vor menține relativ staționare.

    Ploile se vor semnala cu totul izolat până în jurul datei de 25 mai, însă în a doua săptămână de prognoză va crește probabilitatea pentru averse, pe spații mai extinse.

    DOBROGEA

    Temperatura aerului va fi în creștere treptată, în primele zile din interval, astfel încât, în data de 24 mai, medie regională a maximelor va fi de 25…26 de grade, iar minimele de 16…17 grade. Ulterior, vremea se va răci până la medii ale valorilor diurne de 23…24 grade și de 13…14 grade a celor nocturne, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză nu se estimează că vor mai fi variații semnificative de la aceste valori.

    Până în jurul datei de 24 mai, ploile vor fi cu totul izolate și slabe cantitativ, iar după această dată se vor semnala cu caracter local.

    MUNTENIA

    Temperatura aerului va crește, astfel încât vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, în jurul datei de 24 mai, maximele vor atinge, în medie regională, 28…29 grade, apoi va marca o scădere treptată , până la valori de 24…25 de grade în ziua de 27 mai. După această dată, variațiile termice vor fi nesemnificative. Temperaturile minime vor debuta cu o scădere, la medii de 10…11 grade – în 22 mai, apoi vor fi în creștere până la finalul primei săptămâni, când se prognozează a se înregistra 14….15 grade; după o
    scădere bruscă la valori de 12 grade – în 28 mai, nu vor mai avea variații importante.

    În prima săptămână din intervalul de referință, ploile își vor face apariția doar sporadic și cu totul izolat, însă pe parcursul celei de-a doua săptămâni, se vor semnala cu caracter local și aproape în fiecare zi.

    OLTENIA

    În perioada 22 – 24 mai, vremea se va încălzi semnificativ. Temperaturile maxime vor crește până la o medie regională de 26…27 de grade, pornind de la 22 de grade, la începutul intervalului de prognoză, iar creșterea minimelor termice va fi de la 12 grade, spre o medie de 14 grade. Apoi temperatura aerului va marca o scădere, spre medii diurne de 24…25 de grade și nocturne de 12…13 grade – în data de 27 mai, iar în cea de-a doua săptămâna de prognoză va fi relativ staționară în jurul acestor valori.

    Vremea va fi ușor instabilă în aproape tot intervalul de prognoză, însă probabilitatea de manifestare a instabilității atmosferice pe spații mai extinse va fi mai ridicată în ziua de 22 mai și din nou după data de 25 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte