• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CHIȘCA ȘI PASTRAMA – primele produse tradiționale din carne atestate în Iași

    agrointeligenta.ro -

    Iașul are primele trei produse tradiționale din carne atestate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Producătorii ieșeni au atestat primele trei astfel de alimente în condițiile în care, la nivel național, există deja înregistrate alte peste 230 de produse tradiționale din aceeași categorie.

    Două dintre produse aparțin firmei Marcel SRL, o cunoscută companie din comuna Răchiteni (județul Iași) cu activitate în prelucrarea și conservarea cărnii încă din anul 1991. Produsele sunt „chișcă moldovenească” și „chișcă cu orez”.

    Celălat produs atestat de MADR în 2018 este „pastramă de oaie de la Cimpoeșu”. La Cimpoeșu SRL este o firmă relativ nouă pe piața produselor din carne, fiind înființată în anul 2013. Anul trecut, firma din comuna Al.I.Cuza a avut o cifră de afaceri de 1,8 milioane lei, cea mai mare din ultimii cinci ani.

    În Registrul actualizat al produselor tradiționale, publicat de MADR la începutul lunii mai 2018, Iașul figurează cu alte cinci produse, iar patru dintre acestea aparțin aceluiași producător: întreprinderea individuală Gica Neamțu din comuna Bârnova. Produsele sunt „zacuscă de vinete și gogoșari”, „dulceață de nuci verzi”, „zacuscă de ghebe” și „zacuscă de hribi”. Toate produsele cuprind în denumire și expresia „Pofta Focului”, ca element distinctiv.

    Nu în ultimul rând, un alt produs tradițional din Iași aparține firmei Daspet SRL din comuna Moțca: „plăcinte poale-n brâu de la cabană”.

    Toate cele opt produse au fost atestate în anii 2017 (cinci) și 2018 (trei), în contextul în care, în perioada 2014 – 2016, județul Iași nu a avut produse în RNPT. Explicația constă în faptul că, în 2013, legislația în domeniu a suferit modificări pentru a preveni utilizarea nelegală a denumirii și logo-ului de „produs tradițional”.

    La nivel național, există peste 600 de produse tradiționale atestate de MADR. Producătorii interesați să-și înregistreze produsele trebuie să urmeze o procedură strictă stabilită de autoritatea centrală.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA