• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SĂ FACI VIN ESTE O ARTĂ: Cum se obțin STRUGURII SĂNĂTOȘI pentru VINURI DE EXCEPȚIE!

    agrointeligenta.ro -

    Se spune că producerea unui vin de bună calitate este o artă, o particularitate unică și specifică fiecărei crame. Iar vinul obținut încununează toate eforturile de peste an. Pentru aceasta, mai întâi ai nevoie de struguri sănătoși, culeși la momentul optim, apoi de o tehnologie modernă de vinificație. Dar pentru un vin cu adevărat remarcabil, trebuie să poți pune în valoare calitățile strugurilor culeși din plantația în care ai realizat numeroase lucrări de întreținere și în care ai aplicat tehnologii performante de protecție.

    Iar atunci când spui protecția viței de vie, poți spune, la fel de ușor, BASF. Recunoscând nevoile specifice ale viticultorilor, compania a adus pe piața din România un nou produs dedicat combaterii manei la vița de vie: Delan® Pro. Acesta reprezintă o combinație unică de două substanțe active, ditianon și fosfonați de potasiu, a căror sinergie asigură o combatere extrem de eficientă a manei la vița de vie, protejează noile creșteri și stimulează mecanismele naturale de apărare ale plantei, oferă performanță ridicată chiar și în condiții meteo dificile și, cel mai important, nu afectează proprietățile organoleptice ale vinului.

    Delan® Pro, prin formularea sa și compoziția specială (125 g/l ditianon + 561 g/l fosfonați de potasiu), este un instrument important în managementul rezistenței – datorită acțiunii multi-site a ditianonului, capabil în același timp să protejeze noile creșteri ale plantei datorită acțiunii sistemice deosebite a fosfonaților de potasiu.

    Substanțele active ale Delan® Pro oferă performanțe remarcabile

    Prima dintre cele două substanțe active din componența fungicidului Delan® Pro, ditianonul, are deja un istoric îndelungat în ceea ce privește eficacitatea contra manei. Ditianon a fost introdus în Europa în urmă cu aproape 60 de ani, fiind o substanță activă cu acțiune de contact și efect multi-site.

    Ditianonul întrerupe funcționarea normală a unul mare număr de enzime fungice, perturbând producerea de energie a celulelor fungice și procesele metabolice specifice agentului patogen care cauzează mana viței de vie (Plasmopara viticola).

    Cealaltă substanță activă din Delan® Pro, este reprezentant de acidul fosfonic (cunoscut și sub numele de fosfonați de potasiu). Fosforul este un element esențial pentru dezvoltarea tuturor speciilor, tocmai de aceea sunt și folosite îngrășămintele pe bază de fosfor. Însă compușii chimici pe bază de fosfor din componența îngrășămintelor nu asigură și protecție împotriva agenților patogeni.

    În schimb, fosfonații de potasiu din Delan Pro au proprietăți fungicide, au acțiune sistemică și mobilitate ridicată, pot proteja noile creșteri și acționează direct asupra patogenului Plasmopara viticola, mai ales în timpul primelor stadii de dezvoltare a ciupercii. De asemenea, stimulează și mecanismele naturale de apărare ale plantei. Împreună, cele două substanțe active, ditianon și fosfonați de potasiu, au efect sinergic, oferind protecție completă viței de vie împotriva manei.

    Fungicidul Delan® Pro este proactiv

    Se spune că este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi. Produsul Delan® Pro face un pas în plus în acest sens și oferă o protecție proactivă, prin activarea mecanismelor naturale de apărare ale plantei. Dar cum este posibil acest lucru?


    În prima etapă după aplicarea fungicidului Delan® Pro, fosfonații de potasiu sunt recunoscuți de celulele plantei de viță de vie și declanșează o serie de semnale de mobilizare pentru producerea substanțelor inhibitoare ale patogenului. De asemenea, fosfonații de potasiu stimulează și producția de receptori ce permit recunoașterea rapidă a ciupercii. Celula activată trimite astfel semnale în întreaga plantă, pentru un efect rapid și generalizat.

    În etapa următoare, fosfonații de potasiu inhibă în mod direct ciuperca Plasmopara viticola. În același timp, receptorii celulari ai viței de vie emit molecule de semnalizare cu ajutorul cărora celula începe să producă diverse elemente de apărare. În plus, celula atacată de agentul patogen emite și semnale de alarmă către restul plantei.

    În etapa a treia, celulele activate din vița de vie eliberează enzime antifungice specifice, ce pot ridica bariere fizice de apărare, al căror rol este să inhibe dezvoltarea agentului patogen. Astfel, prin acțiunea celor două substanțe active, ditianon și fosfonații de potasiu, fungicidul Delan® Pro asigură o eficacitate în combaterea manei la vița de vie. cu aproape 10% mai mare decât produsele competitoare.

    Delan® Pro oferă protecție de încredere și de lungă durată împotriva manei

    Așa cum am arătat, efectele sinergice ale ditianonului și fosfonaților de potasiu asigură performanțe remarcabile. Însă, mai mult de atât, fungicidul BASF este capabil să protejeze și noile creșteri ale plantei.

    Eficacitatea sa a fost dovedită în mod repetat, atât pe frunze, cât și pe ciorchini. în cadrul testelor de eficacitate, realizate în Europa(rezultate au arătat o eficacitate de aprox. 95%, depășind eficacitatea oferită de alte produse competitoare bine cunoscute).

    Acest lucru este posibil și datorită modului de preluare a celor două substanțe. Ditianonul este preluat de stratul ceros al frunzei, formând bariere puternice de protecție, în vreme ce fosfonații de potasiu sunt distribuiți atât pe stratul ceros, cât și în interiorul frunzelor. Pe stratul ceros, cele două substanțe interacționează, asigurând protecția pe o perioadă îndelungată. La interiorul plantei, fosfonații de potasiu sunt preluați de frunze, apoi distribuiți rapid în întreaga plantă, acropetal și bazipetal, protejând așadar și noile creșteri, care nu au fost tratate în mod direct, în timpul aplicării fungicidului Delan® Pro.

    Când se aplică Delan® Pro

    Fereastra de aplicare a produsului este una flexibilă, de la inflorescențele clar vizibile, până la momentul în care boabele de struguri capătă culoarea specifică, adică între stadiile BBCH 53-83. Viticultorii pot aplica maxim 4 tratamente pe sezon cu fungicidul Delan® Pro, la un interval de 10 zile între tratamente și cu un timp de pauză de 42 de zile. Doza de aplicare este de 3 – 4 l/ha.

    Formularea unică a acestui fungicid asigură totodată o mai bună acoperire a frunzelor și ciorchinilor, pentru o protecție completă. Acest lucru este posibil datorită faptului că Delan® Pro conține particule mult mai mici, comparativ cu multe alte produse standard de pe piață, acestea având capacitatea de a spori gradul de acoperire.

    Delan® Pro este recomandat pentru a fi folosit și de viticultorii care se confruntă cu condiții climatice dificile. De altfel, produsul oferă o protecție eficace chiar și în cazul precipitațiilor abundente, datorită rezistenței excelente la spălare.

    Ce alte beneficii vă poate aduce Delan® Pro

    Pe lângă protecția de încredere împotriva atacurilor de mană pe frunze sau pe ciorchini, Delan® Pro este și un instrument important pentru viticultori în managementul rezistenței, deoarece, datorită modului de acțiune multi-site, ditianonul controlează tulpini rezistente ale Plasmopara viticola. Totodată, până acum nu s-au semnalat cazuri de apariție a rezistenței pentru ditianon sau fosfonații de potasiu.

    Bineînțeles, produsul este selectiv pentru cultura de viță de vie, neafectând dezvoltarea culturii sau calitatea producției. Acest lucru s-a demonstrat în urma numeroaselor teste de eficacitate realizate în Europa, în condițiile utilizării conform recomandărilor de pe eticheta produsului.

    Mai mult, testele intensive efectuate au evidențiat faptul că fungicidul Delan Pro® nu influențează n mod negativ procesul de vinificație, fermentarea alcoolică sau malolactică, compoziția mustului sau calitățile organoleptice ale vinului. În plus, viticultorii pot beneficia de un flux comercial securizat pentru strugurii de masă, strugurii pentru vin sau băuturi alcoolice, datorită stabilirii MRL-urilor (nivelurile maxime de reziduuri) pentru cele două substanțe active, ditianon și fosfonații de potasiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția? Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an

    Ultimele știri

    Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene! Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei