• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOCUMENTUL OBLIGATORIU pe care TREBUIE SĂ ÎI DEȚINĂ CRESCĂTORII DE ANIMALE!

    Roxana Dobre -

    Ce verifică inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie “Prof. Dr. G. K. Constantinescu la crescătorii de animale care fac parte din eșantionul de verificări pentru Campania 2018. Șeful ANZ, Lelior Iacob, a dezvăluit pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că de astăzi, 17 iulie demarează controalele în fermele zootehnice iar crescătorii de animale trebuie să dețină o serie de documente pentru verificare.

    ”Fermierul trebuie să aibă fizic în exploatație animalele înscrise în cererea unică, să aibă Registrul Individual de Exploatație (RIE) deoarece este documentul de bază. Noi verificăm în baza de date a ANSVSA-ului efectivul de animale și dacă au documente de intrări-ieșiri. Dacă de la momentul în care au depus cererea și până la momentul de față au mai ieșit sau au mai intrat animale efectiv în exploatație. Și ne interesează să existe animale individualizate, că și oaia mai pierde din crotalii. Ei ar trebui să cunoască lucrurile acestea și toate animalele pe care le au în exploatație să dețină crotalii”, a explicat Lelior Iacob pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Iată cum arată Registrul Individual de Exploatație (RIE), documentul de bază în fermele zootehnice: 

    Atenție! Obligaţia de a menţine un registru completat şi actualizat al exploataţiei este a fermierului. Pentru toate animalele care se regăsesc în exploataţie precum şi pentru cele care au trecut prin exploataţie, trebuie să se regăsească date înregistrate în registrul individual al exploataţiei precum şi documente care să ateste intrarea/ieşirea animalelor din exploataţie. Pentru aceasta fermierul anunţă medicul veterinar ori de câte ori se modifică numărul de animale din exploataţie şi se asigură că animalele care se regăsesc fizic în exploataţie. Fermierul este obligat să deţină Registrul Individual al Exploataţiei completat şi actualizat.

    4.750 de exploatații vor fi verficate în 2018

    Potrivit datelor obținute în premieră de Agrointeligența-www.agrointel.ro, eșantionul de control pentru fermele zootehnice include 4.750 de exploatații care vor fi verificate față de 4.043 câte au fost controlate anul trecut. ”Este mult mai mare numărul de exploatații, dar și numărul de animale. Numărul de animale se apropie undeva de 1 milion de oi și circa 25.000 de bovine. Nu vor fi însă probleme întrucât noi ne-am mobilizat foarte bine, avem echipele de control, avem logistica necesară”, a explicat șeful ANZ, Lelior Iacob pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Reamintim că în sectorul zootehnic se acordă ajutoare naţionale tranzitorii, denumite ANTZ, fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:

    a) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
    b) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
    c) schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    De asemenea tot în sectorul zootehnic se acordă sprijin cuplat, denumit SCZ, fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine şi crescătorilor de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale/număr cutii ouă viermi solicitat de beneficiar, din următoarele categorii:

    a) bivoliţe de lapte;
    b) ovine;
    c) caprine;
    d) taurine din rase de carne şi metişii acestora;
    e) vaci de lapte;
    f) viermi de mătase.

    Având în vedere acordul de delegare încheiat între APIA și ANZ, privind verificarea la fața locului a respectării de către fermieri a condițiilor privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine și a ajutoarelor privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, în următoarea perioadă ANZ-ul va efectua controlul la fața locului privind schemele de sprijin din cererea unică de plată, respectiv ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ), pentru speciile ovine/caprine și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), pentru speciile ovine/caprine și bovine.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte