Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

DATA ISTORICĂ i-a lăsat fără SUBVENȚIA PE VACILE DE LAPTE: ”Din cauza funcționarului APIA, intrăm în faliment!”

Celebra ”dată istorică” pentru subvențiile la vaci care aduce fermierilor anual bani în conturi chiar dacă aceștia nu mai dețin în exploatație numărul de animale înregistrat la 31 ianuarie 2013, i-a adus numai necazuri unei familii de fermieri din județul Brăila. Crescătorii de animale s-au trezit că deși legal îndeplinesc condițiile pentru încasarea Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) pentru 14 bovine numărul acesta scade la plată văzând cu ochii an de an. În Campania 2017 au rămas cu 8 capete la plata subvenției ceea ce le-a adus o pagubă de 2.400 de lei din subvenții, sumă care deși nu pare mare este ”vitală” pentru ferma brăilenilor întrucât aceștia trăiesc doar din creșterea animalelor.

Pe adresa de mail [email protected], dar și la numărul de telefon 0744.311.359, fermierii ne-au sunat pentru a semnala dficultățile cu care se confruntă. Între aceștia, familia Niță din satul Ariciu, comuna Salcia Tudor, județul Brăila, care ne-a relatat că funcționarul agenției de plăți unde s-a depus cererea i-a tăiat mai multe animale de la subvenție fără a acorda, atunci când fermierii au cerut, o explicație.

”Noi suntem la țară, avem animale. Este în legătură cu cererea unică de plată. În anul 2013, 31 ianuarie, am avut un drept de primă, asta însemnând cererea unică de plată bovine cap animal. Am avut un număr de 14 capete bovine, capetele astea de bovine au existat în fermă, există în fermă întotdeauna peste 14 capete, deci noi nu am abandonat animalele. Am depus prima cerere la Centrul Județean Brăila. Am avut adeverință, de la medic, am fost corecți. Când am trecut la Centrul Local Movila Miresei, în anul respectiv, cum ar veni 2015 am depus la domnul Gheorghe Mănăilă și nu știu ce s-a întâmplat cu dânsul, nu știu ce a făcut că în loc de 14 cu drept de primă, ne-a băgat numai 8 capete. Am primit banii numai pe cele 8 capete, dânsul și-a recunoscut greșeala, a spus că a făcut ca în anii următori până în 2020 să primim respectivii bani pe 14 capete de animale”, ne-a povestit familia de fermieri.

În 2016 situația a revenit la normal pentru crescătorii de animale și au primit banii pentru cele 14 capete pentru care au obținut drept de primă în anul 2013. Surpriza neplăcută însă a venit în campania 2017 când animalele date la plată au scăzut din nou la 8 capete și odată cu ele și banii virați în conturi: ”În 2016 am primit pe 14 capete, dar nu am mai depus la dânsul, am depus la altă doamnă, iar pe 2017 am avut surpriza că am primit iar doar pe 8 capete bovine. Un drept de primă 2014-2020 este un drept pe care un funcționar nu poate să mi-l ia. Nu se poate așa ceva, numai în cazul în care am renunțat la animale. Am avut multe controale, dar nu am avut nicio problemă”.

Pagubă de 2.400 de lei suportată de fermierii fără nicio vină

Familia de fermieri din Brăila trăiește doar din creșterea animalelor astfel că orice ban din subvenție este esențial pentru continuarea activității în exploatația zootehnică. În acest an secetos în care lipsa ploii s-a făcut simțită și la producția de fân sau lucernă iar prețul furajelor a început să crească deja puternic. ”Pentru mine 2.400 lei, la seceta care e acum, pentru mine e ceva groaznic că nu i-am primit, pentru că eu cumpăr furaje, plătesc văcari, plătesc ciobani, nu am salariu, trăiesc din animalele astea. Pentru noi sunt niște bani care contează foarte mult. Dacă mai aveam doar o vacă și luam pe 14, asta era altceva. Dar acum avem 13 mari și 7 viței”, au mai povestit cu amărăciune fermierii.

Crescătorii de animale au cerut și explicații de la APIA care a dat asigurări ”că nu este niicio greșeală” și că oamenii își vor primi banii. ”Am mers la APIA și mi s-a spus că nu este nicio greșeală și să aștept că o să mi se bage banii. Ordinul meu de plată s-a făcut până pe 30 martie și au zis să mai aștept, iar când m-am dus de am depus cererea pentru 2018, mi s-a spus destul de clar că nu s-a primit pe cele 6 capete bovine și nu am explicația. De ce, dacă eu am drept de primă, am respectat condițiile, nu am datorii la stat. Eu știu că dreptul de primă e la fel la toată lumea. Sunt crescători de animale care au declarat 40, iar acum mai au 10, de ce primesc pe 40 și nu pe alea 10?”, se întreabă retoric crescătorii.

Greșeala funcționarului APIA îi poate costa ferma

Fermierii brăileni se tem că greșelile neasumate ale funcționarilor APIA i-ar putea costa chiar pierderea fermei și se așteptă ca și în acest an să aibă parte de ”suprize” privind scăderea numărului de animale care încasează subvenție. ”Am discutat cu doamna de la APIA, pentru că animalele astea sunt trecute la ANAF. Am întrebat la APIA și mi s-a spus că domnul Mănăilă nu a completat animalele scoase din calculator și au rămas aceleași 8 animale. Dar eu nu știu de ce omul ăsta le-a scos din calculator, cu ce drept. Dânsul și-a recunoscut greșeala atunci în 2015, ne-am înțeles, dar a spus că în anii următori, începând din 2016 până în 2020 o să primim dreptul de primă care a fost, pentru că atunci a fost o greșeală. Și bănuiesc că anul viitor vom avea altă surpriză”, au mai spus crescătorii.

Fermierii mai spun că de multe ori funcționarii sunt slab pregătiți iar consecințele nepriceperii acestora le plătesc tot fermierii. ”După părerea mea, dânșii (funcționarii – n.r) au fost instruiți numai pentru cereri pentru pământ și dacă au fost mutați de la Centrele Județene la cele locale, nu știu dacă au avut vreun instructaj. Eu am constat că sunt mai multe greșeli. Am mers de acasă scris cu ce îmi trebuie, când el ca funcționar trebuie să știe”, au conchis producătorii zootehnici.

Ce categorie de fermieri încasează ANTZ datorită datei istorice

Conform prevederilor OMADR nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare, pentru a beneficia de ajutorul naţional tranzitoriu, schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne, fermierii înscrişi în evidenţa APIA, cu cod unic de identificare, trebuie să îndeplinească urmatoarele condiţii:

-să deţină un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă;
-la data solicitării ajutorului national tranzitoriu exploataţia să fie înregistrată în RNE şi să existe, în exploatatie, cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine.

Data de referinţă se determină în funcție de data înființării exploatației cu cod ANSVSA (data înființării exploatației este data intrării primului animal în exploatație, conform prevederilor Ordinului nr.40/2010 cu modificarile ulterioare), astfel:

Data istorică: 31 ianuarie 2013 – pentru exploataţiile înfiinţate până la data de 31 ianuarie 2013 inclusiv;

Pentru aceste exploatații solicitanții trebuie să dețină:

– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine, cu
vârsta de minimum 16 luni, la data de referinţă 31 ianuarie 2013, înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE, în care există cel puţin un animal
identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile
bovine, ovine, caprine şi/sau suine la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este
depusă până la data limită de depunere fără penalizări/la data limită de depunere fără penalizări
dacă cererea este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Data istorică: 17 aprilie 2014 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2013 – 17 aprilie 2014 inclusiv;

Pentru aceste exploatații solicitanții trebuie să dețină:

-solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine
purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau
nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință 17 aprilie 2014,
înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal
identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile
bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este
depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără
penalizări dacă cererea este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Data istorică: 31 martie 2015 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 18 aprilie 2014 – 31 martie 2015 inclusiv;

Pentru aceste exploatații solicitanții trebuie să dețină:

-solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine
purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau
nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 martie 2015, înregistrate
în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal
identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din speciile
bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este  depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără
penalizări dacă cererea este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Data istorică: 29 februarie 2016 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 01 aprilie 2015 – 29 februarie 2016 inclusiv;

Pentru aceste exploatații solicitanții trebuie să dețină:

-solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine
purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau
nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 29 februarie 2016, înregistrate
în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal
identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din speciile
bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este
depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără
penalizări dacă cererea unică este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

-Data istorică: 28 februarie 2017 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 01 martie 2016 – 28 februarie 2017 inclusiv;

Pentru aceste exploatații solicitanții trebuie să dețină

– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine
purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau
nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 28 februarie 2017,
înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal
identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din
speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 dacă cererea unică
este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără
penalizări dacă cererea unică este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Data istorică: 28 februarie 2018 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 01 martie 2017 – 28 februarie 2018 inclusiv.

Pentru aceste exploatații solicitanții trebuie să dețină

– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine
purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau
nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 28 februarie 2018,
înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal
identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din
speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 dacă cererea unică
este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără
penalizări dacă cererea unică este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Plata ajutorului national tranzitoriu, specia bovine, schema decuplată de producție în sectorul carne se acordă pentru efectivul de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni deținut de solicitant la data de referinţă, în exploataţia cu cod ANSVSA.

Citiți totul despre data de referință aici: DATA ISTORICĂ pentru SUBVENȚII: TERMENELE ȘI CONDIȚIILE OBLIGATORII pe care trebuie să LE ȘTIE TOȚI FERMIERII!

NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la [email protected], fie telefonic, la numărul: 0744.311.359


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. La data de 31 ianuarie 2013 am avut 2 animale(vaci) in calculator; anul acesta in mai 2018 am depus cerere pt 15 vaci pt scz. Atât am avut dreptul sau așa m am incadrat. Detin 18 vaci= nu beneficiez de ANT si nici cota de lapte pentru că : am dus lapte cu 30 de zile inainte de ” data ” de referință

Scrie un comentariu