Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII PE HECTAR: SCHEMELE APIA care rămân LA PLATĂ PENTRU FERMIERI!

Plățile pe hectar, subvențiile ce vor intra în conturile fermierilor români. Producătorii agricoli sunt interesați de schemele de plată ce vor fi aprobate și după 2020 când întreaga agricultură europeană va funcționa după alte reguli decât cele în vigoare acum. În cazul schemelor care se vor achita pe hectar, Mihail Dumitru, director general adjunct al DG AGRI, a dezvăluit în premieră că acestea nu se vor schimba mult față de măsurile pe care le știu acum fermierii.


Schemele pe suprafață propuse pentru subvențiile fermierilor după 2020

”Avem sprijinul de bază pentru venit (SAPS-ul în schemele actuale n.r) la care se adaugă un sprijin distributiv complementar, sprijin complementar pentru tinerii fermieri. Se păstrează de asemenea Sprijinul Cuplat și Sprijinul Cuplat pentru anumite state membre care au probleme deosebite privind PAC-ul. De precizat însă că toate plățile directe vor fi supuse unor condiționalități adică spre exemplu partea de eco-condiționalitate și cea de Înverzire din actuala Politică Agricolă Comună au fost puse la un loc într-un sistem nou de condiționalități întărite. Se continuă sprijinul de bază pe hectar dar statele membre care doresc să continue sistemul de plată pe suprafață o vor putea face și alte state membre pot intra în acest sistem. Sprijinul Cuplat va continua să existe pentru sectoarele în dificultate iar definirea dificultății a fost lărgită. Mai mult, pentru micii fermieri statele membre pot decide să continue o plată unică generală”, a arătat oficialul de la Bruxelles.

Fermierii scapă de controalele de la Comisia Europeană

Mihail Dumitru a completat că prin noul programul destinat PAC 2021 – 2017, Comisia Europeană nu va mai controla beneficiarii individuali, această responsabilitate revenind fiecărui stat membru.

”Partea legată de eligibilitate, de legalitate, regularitate va rămâne în sarcina statelor membre, deci aceste condiții vor fi stabilite numai la nivelul statelor membre. Comisia nu va mai verifica şi nu va mai controla beneficiarii individuali. Comisia va face acest lucru numai un audit de sistem. Toată partea de eligibilitate, de control şi de sancţiuni va fi stabilită de către statele membre. La nivelul Comisiei Europene, în cadrul Planului Strategic Naţional va exista un set de indicatori care vor fi translataţi în program pe baza cărora noi vom face descărcarea de gestiune, asigurarea, monitorizarea şi măsurarea performanţei. Trebuie să ştiţi că asigurarea se va face pe baza indicatorilor de realizare, monitorizarea performanţei se va face pe baza indicatorilor de rezultat, iar evaluarea pe baza indicatorilor de impact. Este bine de ştiut, de asemenea, că 40% din totalul cheltuielilor PAC vor trebui să contribuie la efortul climatic şi de mediu”, a subliniat Mihail Dumitru.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Am fost la control prin teledetectie si azi 11 iunie ,nu am primit nimic din subventia pe anul trecut .Nu am avut probleme la control .Am decizia de plata emisa in data de 21mai.Nu inteleg ce se intâmplă.Nu sunt bani ?

Scrie un comentariu