• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii la ZIUA GRÂULUI de la DIOSIG: ”În această expoziție de soiuri se vede O MUNCĂ EXCEPȚIONALĂ!”

    agrointeligenta.ro -

    Ziua Grâului organizată de Promat Comimpex, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei, a fost și în acest an un succes de audiență, fiind perceput astfel nu doar de către publicul țintă, fermierii, cât și de reprezentanții administrației centrale care i-au călcat ”pragul”.

    Petre Daea a fost primul ministru al Agriculturii care a vizitat ”Ziua Grâului” de la Diosig, în cei 11 ani de existență. În urma vizitării platformei experimentale și a evenimentului în ansamblul său, s-a declarat încurajat de efortul depus de organizatori: ”Domnii Corbuț, Moldovan și Lăța mi-au lăsat o impresie foarte bună. Sunt oameni stăpâniți de muncă, oameni cu griji multe dar cu dorințe pe măsură, oameni care și-au format aici un concept pe care-l puteți vedea și dumneavoastră, acela de a face lucrurile cât mai bine, astfel încât rezultatele să poată să le asigure continuitatea activității, înțelegând că urmăresc câștigul, dar nu în orice fel, ci câștigul prin profesie, prin calitate, prin producție, într-un cuvânt prin performanță. Mi-e greu să spun cum e situația la nivel de județ, fiindcă nu l-am vizitat tot, dar cum am găsit acest loc am deja o imagine formată. E un loc bine pregătit, un loc în care specialiștii s-au întrecut pe ei, pentru că în această expoziție de soiuri se vede o muncă excepțională, o activitate stăruitoare și succesul pe care l-au întrezărit fermierii și specialiștii, văzând aceste culturi comparative în această zi extraordinară nu numai pentru județul Bihor, ci pentru toată țara. Atunci când vorbești de Ziua Grâului nu te gândești doar la această zonă, ci la întreaga cultură pe suprafața țării, care asigură hrana românilor”.

    Inginerul Mihai Budai, coordonatorul experimentelor de pe platforma Agroind Cauaceu, a prezentat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro anvergura testelor: ”În platforma de grâu de la Diosig avem 54 de varietăți de cereale de toamnă, începând cu orz de toamnă, orzoaică de toamnă, grâu dur și grâu comun de toamnă. În aceste experimente am fost sprijiniți de peste 40 de furnizori de inputuri de calitate”.

    În acest an agricol, Mihai Budai s-a confruntat cu provocări climatice dure, care însă nu i-au diminuat optimismul în privința producțiilor prognozate: ”Ca și caracteristică a zonei, avem unele dificultăți climatice, în sensul că după ce a pornit în vegetație, ba mai mult cred că grâul lucrat toată iarna, s-a oprit, pentru că temperaturile au fost ridicate, între 1 și 5 martie am avut temperaturi de la minus 9 la minus 16 grade Celsius dimineața, fără strat acoperitor, care a afectat foarte mult culturile de cereale de toamnă, respectiv au ars la vârfuri toate nimburile frunzelor existente la acea dată. Apoi, după ce în martie am avut ploi din abundență, în jur de 100 l/mp, de la 1 aprilie până în 15 mai nu a mai plouat deloc. Când în sfârșit în 15 mai a venit prima ploaie, a venit și cu furtună, furtună care s-a repetat și în 2 iunie, cu ocazia unei alte ploi. Din cauza asta unele soiuri pe ici, pe colo, au căzut. Însă platforma noastră experimentală nu arată chiar rău. Producțiile vor începe de undeva de la 6.500 kg/ha la grâul dur, iar restul vor varia între 8 și 10 t/ha, iar la 2-3 soiuri care performează an de an, se va ajunge chiar la 11.000 kg/ha. Ca să contracarez efectele acelei secete pedologice și ale arșiței cu vânturi uscate, o dată cu fiecare dintre cele 3 tratamente fitosanitare am aplicat și produse pe care planta în condiții de stres hidric și termic nu le poate produce în bucătăria sa în cantitate suficientă. Aici vorbim de enzime, aminoacizi, fitohormoni de creștere și dezvoltare cu aplicare suplimentară: auxină, giberelină, citochinină, dar și de îngrășăminte foliare pe bază de molecule organice. Aplicarea acestor produse cumva mai rafinate, mai finuțe, a ridicat media de producție cu 2 t/ha. Le-am făcut în trei aplicări, o dată cu tratamentele fitosanitare. Dacă nu erau aceste aplicări, producțiile maxime se limitau undeva la 8-8,5 t/ha, iar cele minime puteau începe chiar de la 4,5-5 t/ha”. Un motto al său este că ”În agricultură nu se cheltuie, ci se investește”: ”Asta e problema multor fermieri, care își spun: «Nu mai cheltui atât, pentru că nu-mi scot cheltuielile». Nu-i adevărat. Trebuie investit, pentru că atunci și rezultatele vor fi pe măsură, mai ales în condițiile acestor 5-7 ani atipici, care nu seamănă unul cu altul și nu au o normalitate în ce privește desfășurarea evenimentelor climatice. în condițiile în care clima este foarte schimbătoare”.

    Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, a venit și el la a 11-a ediție a Zilei Grâului-Diosig: ”Am fost două zile la Bruxelles, am venit ieri după amiază la București și am luat grabnic un avion ca să ajung aici la eveniment. Domnul Corbuț ne-a tot invitat și n-am reușit până acum să ajungem și era foarte important pentru noi să vedem un pic ce se întâmplă în această parte a țării. Este foarte frumos și foarte bine organizată Ziua Grâului. Văzând ce e aici, poate mai copiem de la dânșii câte-o idee ca să facem Ziua Porumbului un eveniment și mai frumos. E destul de impresionant. E îmbinată foarte bine în cadrul expoziției atât partea vegetală, cât și partea mecanică. Sunt foarte multe utilaje și foarte multe firme prezente. Sunt impresionat. Când am venit de la Oradea cu mașina am văzut și culture frumoase și mai puțin frumoase. Ca o constatare din ce am văzut e că parcă aici (n.r. Diosig) a plouat mai mult decât în sud. În general culturile sunt frumoase, mult mai frumoase decât în urmă cu 10 ani de zile. Vedem evoluția foarte clar și ne bucurăm de traba asta și vedem că lucrurile evoluează în sensul bun”.

    Francez naturalizat la noi, Arnaud Perrein admiră vestul țării, dar preferă viața din sud: ”Chiar dacă nu m-am născut în sud, sunt de 26 de ani în sudul României și parcă… Nu zic că nu e frumos aici. Ba chiar e mai frumos aici. Casele, satele, orașele, sunt mai bine îngrijite, sunt mai bine organizate, e foarte frumos aici, dar totuși am trăit mult prea mult în sud, ca să renunț la sud. Dacă ar fi să aleg, aș alege sudul României”.

    Unul alt oaspete exotic al evenimentului a fost fermierul ialomițean Nicolae Sitaru: ”Am venit la Diosig invitat de Dan Corbuț. Mi-am dorit să vin anul acesta să văd culturile de grâu ale lui Dan. Pot să spun că îmi place ce văd. Sunt culturi bine îngrijite, frumoase. De asemenea am vrut să vin aici să văd și câmpurile din România, să vedem cam unde ne situăm cu culturile noastre în 2018 și nu în ultimul rând am vrut să văd și un altfel de eveniment, organizat în altă parte a țării, să mă inspir ca evenimentul pe care-l organizez, Ziua Porumbului, să devină din ce în ce mai frumos și mai atractiv pentru fermieri”.

    Ca și concluzii comparative privind starea culturilor, fermierul Nicolae Sitaru ne-a declarat: ”Anul ăsta și Bărăganul și Ardealul au avut o mare problemă că nu a plouat. La noi în aprilie nu a plouat deloc și la noi în Bărăgan, fermierii care n-au fost foarte atenți la semănatul porumbului și a florii soarelui, au rămas cu culturile nerăsărite, sau răsărite în două etape. Anul acesta nu seamănă deloc cu 2017, în sensul că va fi un an cu mari probleme pentru unii dintre fermieri. Sperăm să nu fie pentru toți, pentru că la porumb și floarea soarelui încă avem nevoie de apă, dar cei care au avut grijă să semene la timp sau în condiții bune, cei care s-au dus după apă la semănat, au culturi frumoase și în Bărăgan”.


    Te-ar mai putea interesa

    Grâu semănat pe 21 decembrie. Wladimir Boboschko, Etufarm: Sunt riscuri, ca la orice lucrare România, cel mai mare exportator de grâu din UE de la începutul noului sezon Recomandare Agroshow 2023: Patru soiuri de grâu Limagrain de semănat în acest an!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte