• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ METEOROLOGICĂ DE VREME REA! ANUNȚUL ANM pentru TOATĂ ȚARA!

    Roxana Dobre -

    Alertă de la meteorologi pentru toată țara. În intervalul 10 iunie, ora 14 până pe 11 iunie, ora 23 sunt prognozate fenomene meteo periculoase manifestate prin instabilitate atmosferică. Averizarea vizează toată țara în special în vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului, precum și la deal și la munte.

    Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului, precum și la deal și la munte. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar izolat.

    În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condițiile agrometeorologice prognozate, la speciile de toamnă aflate în faze cu cerințe maxime față de apă (burduf-înspicare-înflorire-umplerea bobului), procesele de creștere și dezvoltare se vor desfășura pe ansamblu normal, exceptând suprafețele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile vegetative vor fi încetinite. Totodată, în zonele cu deficite accentuate de apă în sol din sudul, sud-estul, estul și centrul țării, pe fondul temperaturilor din aer și sol mai ridicate decât în mod obișnuit, la speciile prășitoare se vor semnala în continuare neuniformităţi în dezvoltarea şi densitatea plantelor, precum şi izolat ofilirea temporară în orele de amiază.

    Cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimǎ îşi vor continua înflorirea (50-100%) şi maturitatea în lapte (20-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din jumǎtatea de sud a ţǎrii aflate la maturitatea în cearǎ (10-80%), în special pe suprafeţele cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului. În semănăturile tardive se vor semnala fazele de „burduf” şi înspicare, precum şi înflorire (30-100%).

    În sudul, sud-estul şi centrul ţǎrii, rapiţa va parcurge formarea/coacerea boabelor în silicve (50-100%) şi maturitatea tehnologicǎ (10-30%).

    Sub aspect fenologic, floarea-soarelui îşi va continua creşterea aparatului foliar (20-100%) şi formarea capitulului (10-50%) în toate regiunile agricole, cu o stare de vegetaţie a culturilor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive. În funcţie de data semǎnatului şi agrotehnica aplicată, la porumb se vor înregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum şi înfrunzirea (6-16 frunze), în
    majoritatea zonelor de culturǎ. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar (20-100%) şi alungirea axei hipocotile (10-50%). Cartoful se va afla predominant la formarea/creşterea lǎstarilor laterali şi tuberizare (20-100%), iar soiurile timpurii pentru consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-50%).

    În aproape toate plantaţiile, sâmburoasele (cais, piersic, vişin, cireş, prun) vor parcurge creşterea şi maturarea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar seminţoasele (mǎr, pǎr, gutui) se vor afla la creşterea rodului/lǎstarilor/frunzelor. De asemenea, la soiurile extratimpurii și timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrǎrile de recoltare. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea, iar la soiurile timpurii de masǎ, formarea şi creşterea boabelor. Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite desfǎşurarea lucrǎrilor agricole specifice (fertilizǎri, erbicidǎri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.), iar în zilele cu precipitaţii acestea vor fi întrerupte temporar.


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!