• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LEGE NOUĂ PENTRU TRANZACȚIILE CU TERENURI: Ce s-a decis astăzi ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI!

    agrointeligenta.ro -

    Legea nouă pentru vânzarea terenurilor agricole a fost dezbătută astăzi, marți – 19 iunie, în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților. Parlamentarii au convenit cu fermierii care vor fi reglementările menite să securizeze suprafețele agricole ale României în fața fenomenului de acaparare.

    Alina Crețu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România –  APPR, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că amendamentele adoptate de către deputați aduc o îmbunătățire majoră față de forma inițială a legislației – atât cea în vigoare, cât și cea de la care s-a pornit ca și proiect de modificare. „APPR apreciază efortul Comisiei de agricultură de a dezbate în detaliu fiecare amendament, fiecare articol și prevedere. Un astfel de proces transparent a contribuit decisiv la obținerea unei forme care, sperăm noi, să primească undă verde și din partea Comisiei juridice pentru ca actul normativ să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru votul final”, a declarat Alina Crețu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Președintele Comisiei pentru Agricultură, deputatul Alexandru Stănescu s-a arătat mulțumit de dezbaterea de astăzi: ”Am reușit să votăm modificările la Legea 17/2014 și am făcut deja un raport. Urmează ca săptămâna viitoare să facem o ședință comună cu Comisia Juridică deoarece avem raport comun și cred că am ajuns la o formă care să mulțumească pe toată lumea. Bineînțeles că mai apar păreri care susțin că ceva nu este în regulă dar în mare toată lumea a plecat mulțumită de la Comisia de  Agricultură. Nu putem înainta un termen, dar urmează să vorbim și cu președintele de la Comisia Juridică și dorim să convocăm o ședință comună săptămâna viitoare. Dacă se va ține și sesiunea extraordinară la Camera Deputaților care este for decizional am putea să finalizăm înainte de vacanța parlamentară. Iar după aceea sigur că își urmează cursul firesc la Președinție pentru promulgare și ulterior în Monitorul Oficial”.

    Interdicție la revânzare timp de 15 ani. Cu o excepție!

    Rând pe rând, fiecare modificare propusă la actuala Lege 17/2014 a fost discutată cu fermierii și s-a reușit ca, în final, să se vină cu cele mai eficiente reglementări. Discuții aprinse au fost în jurul interdicției de revânzare a suprafețelor agricole timp de 15 ani de la efectuarea tranzacției (măsură menită să elimine specula cu terenuri), stabilindu-se că, dacă proprietarul este totuși nevoit să înstrăineze terenul, achiziția să fie făcută de către statul român, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS). Aici au rămas ”în aer” condițiile privind negocierea prețului, aceste elemente urmând probabil să facă obiectul unor norme de aplicare stabilite prin Ministerul Agriculturii.

    Străinii pot cumpăra teren numai dacă au rezidență de cel puțin 5 ani 

    În altă ordine de idei, accesul străinilor la achiziția de terenuri agricole a fost limitat prin introducerea unei condiții legate de obligativitatea cumpărătorului de a proba că are o rezidență de cel puțin 5 ani în România, anterior investiției.

    În privința dreptului de preempțiune la înstrăinarea unui teren agricole, prioritate vor avea, în ordine: coproprietarii, rudele de gradul I, arendașii, tinerii fermieri, proprietarii de terenuri vecine, precum și statul roman prin ADS. De precizat că în cazul tinerilor, prioritate vor avea cei care fac zootehnie și care sunt stabiliți de cel puțin trei ani pe teritoriul național.

    După dezbaterea de astăzi, amendamentele la Legea 17/2014 vor fi discutate cu deputații din Comisia Juridică, urmând apoi să fie comunicate concluziile și fermierilor. Se va trimite apoi forma finală pentur votul decisiv de la Camera Deputaților.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania