• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marius Cătălin Bran, tânărul manager de la stațiunea cu profit

    agrointeligenta.ro -

    În general, despre stațiunile de cercetare se vorbește ca despre unități vitregite, în care lipsa finanțării face imposibilă performanța și unde singura ”miză” rămasă este cea a terenurilor agricole încă aflate în patrimoniu. Un tânăr director vine însă să schimbe această imagine prăfuită. Sub conducerea sa, într-un singur an, o stațiune a statului s-a transformat dintr-o unitate pe pierdere într-un loc al investițiilor și al profitului. Și nu orice profit, ci unul de milion de euro!

    Miracolul cercetării. Nu vorbim de vreun soi sau hibrid minune (deși ne-ar face plăcere să scriem și despre așa ceva!). Vorbim despre realizările tânărului director ing. Cătălin Marius Bran de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal, județul Olt. Sub conducerea noului manager, unitatea a reușit să obțină un profit pe care și l-ar dori orice fermier performant.

    Profit reinvestit în utilaje agricole de ultimă generație

    ”Anul trecut am înregistrat un profit pe care Stațiunea nu l-a mai avut până acum, de aproximativ un milion de euro. Banii i-am investit integral în utilaje noi. Am cumpărat o combină și un tractor cu echipamente. Tractorul are 370 de cai putere, este cel mai puternic tractor din dotarea Stațiunii. Am achiziționat la el și un plug de opt brazde, disc de lucru de 7,5 metri lăţime, semănătoare de plante prăşitoare, tocătoare de resturi vegetale cu o lăţime de lucru de şase metri, distribuitor îngrăşăminte, cultivator pentru plante prăşitoare şi un utilaj complex, care dintr-o singură trecere face trei lucrări, adică prima dată clarifică, discuie şi apoi nivelează. Acest ultim utilaj este o bijuterie”, ne spune tânărul director care a preluat frâiele unității în urmă cu doi ani.

    Deși recunoaște că la început i-a fost un pic greu să schimbe ceea ce își dorea în Stațiune, ing, Cătălin Marius Bran vorbește cu mult entuziasm despre munca în echipă și despre realizările din mandatul său de manager.  Tânărul spune că performanța de la Caracal a fost ajutată și de bunul Dumnezeu care a făcut ca anul agricol trecut să fie unul bogat în preciptații, cu recolte bune și calitative.

    Calitatea a crescut cererea la sămânța de grâu

    „Tehnologiile aplicate au fost echilibrate – nici exagerate cu inputuri multe aplicate culturii. Cu costuri reduse pe kilogramul de sămânță de grâu sau ce am mai obținut – porumb, rapiță sau floarea-soarelui, am reușit să vindem producția la niște prețuri destul de bune pentru noi. Datorită calității obținute la grâul de sămânță produs de Stațiune – soiurile Glosa și Izvor, am vândut cu 700 de tone peste ceea ce valorificasem în 2016”, explică managerul SCDA Caracal.

    Stațiunea condusă de Cătălin Marius Bran (dreapta) are un parteneriat solid cu compania BAYER condusă în România de Pascal Cassecuelle. An de an, SCDA Caracal găzduiește unul dintre evenimentele principale din seria BAYER AGRO ARENA

    În afară de producerea sămânței de grâu, principala ramură a stațiunii rămâne sectorul de cercetare unde Stațiunea are în prezent parteneriate și contracte cu 28 de firme din agribusiness-ul românesc. Urmează apoi suprafețele cu culturi comerciale – 120 de hectare semănate cu mazăre de consum, câte 350 de hectare cu porumb și floarea-soarelui și 620 de hectare de rapiță se adaugă la suprafața totală cu grâu pe 1.000 de hectare.

    Irigațiile vor fi următoarea investiție

    ”Sistemul de irigații a suferit după 1990 avarii majore. În momentul acesta putem iriga cu forțe proprii cele 200 de hectare unde se află sectorul de cercetare. Apa o luăm din lacul nostru, un lac cu o suprafață de peste 10 hectare de unde ne aprovizionăm cu apă pentru irigare. Pe viitor, intenționăm să facem investiții în sisteme de irigații supraterane, cu precădere liniare”, ne spune ing. Cătălin Marius Bran despre planurile sale de investiții în sisteme de irigații.

    Stațiunea nu poate accesa fonduri europene

    Marea supărare a directorului de la SCDA Caracal este una legată de statutul unității de cercetare. În 2005, aceasta a trecut de la Academia de Științe Agricole și Silvice la Universitate din Craiova, neavând însă statut de persoană juridică. ”Din cauza personalității juridice pe care Stațiunea nu o are în momentul de față, noi nu putem accesa fonduri europene. Toate investițiile pe car ele facem și toate lucrările le facem numai cu fonduri proprii”, este nemulțumirea tânărului director.

    Soiurile românești de grâu sunt cele mai profitabile, consideră managerul SCDA Caracal

    Pentru ing. Bran, viitorul cercetării românești este strâns legat de oameni și de genetica valoroasă. Spune că soiurile românești de grâu sunt, în continuare, cele mai profitabile întrucât aplicând o tehnologie medie, producțiile sunt bune și câștigurile asigurate: ”Genetica românească a dat un randament foarte bun anul acesta, în ciuda condițiilor climatice vitrige. Grâul este foarte sănătos, făcându-i tratamentele esențiale, de bază, fără exagerări. Comparativ cu ce am văzut în jur la fermierii care au pus genetică străină, grâul românesc se prezintă foarte bine. Costurile per hectar la Stațiunea de la Caracal sunt de 2.200 de lei cu totul ca și cheltuieli, iar ca producție, așteptăm undeva la 6-7 tone la hectar”.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale