• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • IOAN CUC, fermier de frontieră: ”O grămadă de FIRME DIN UNGARIA vin să lucreze pământ în România!”

    agrointeligenta.ro -

    Bucuria cea mai mare a discretului fermier bihorean Ioan Cuc e una simplă, dar fundamentală: ”Să-mi văd toată familia lângă mine și să văd că-s și ei implicați 100% în ceea ce facem și să avem rezultate bune, să fie lumea mulțumită: și arendatorul și toți ceilalți din jurul nostru”.

    Lucrează în jur de 8.000 ha, dintre care un sfert le deține în proprietate. Ioan Cuc, fermier din localitatea Cihei, și-a început business-ul în agricultură în 1992-1993 ca prestator de servicii în Câmpia de Vest, din Bihor până-n Arad și Timiș. Povestea lui Ioan Cuc din acei ani are și o secvență romantică, el încărcându-și combinele și tractoarele pe trailere și străbătând țara până în Insula Mare a Brăilei, unde a fost contractat să efectueze lucrări agricole mecanizate”.

    S-a transformat în fermier în anul 2000, când a început să ia terenuri în arendă. Piața prestărilor de servicii mecanizate în Bihor este, conform lui Ioan Cuc, una foarte aglomerată: ”În zona noastră avem o concurență destul de mare. O grămadă de firme străine vin din Ungaria ca să lucreze pământ în România. Sunt câteva pe graniță foarte active. Nu știu însă cât câștigă statul român din asta”.

    În 2017 deținea capacități de stocare cu un volum de ”50.000 tone”, atât în silozuri noi, făcute din fonduri UE, cât și în vechi baze Comcereal. Atât modernizarea unei părți din silozurile vechi, cât și construcția celor noi a fost finanțată prin fonduri UE, proiecte încheiate în 2016. Fermierul oferă și servicii de achiziții, depozitare, uscare.

    Ca producții, în 2017 a obținut peste 3.000 kilograme la hectar la rapiță și peste 6.500 kilograme la hectar la păioase. Producția la porumb a fost diminuată cu peste 30-40% din cauza secetei din acest an care a lovit zona de nord-vest a României. Recolta sa precum și producțiile achiziționate de la fermieri, le vinde fie spre portul Constanța, fie spre Germania, Elveția, Italia și Austria.

    Firma lui Cuc are în jur de 100 de angajați și e și producătoare de sămânță, atât pentru Donau Saat, cât și pentru Institutul de la Fundulea: ”Noi facem și sămânță de grâu, însă aici apare un fenomen ciudat. Lumea nu mai cumpără sămânță de grâu de calitate. Noi avem semințe din categoriile superioare, cu o genetică valoroasă, avem stație de procesare, avem spații proprii de depozitare pe celule, la fostul Centru de la Stațiunea de Cercetări Oradea, care e propriu pentru așa ceva, fiindcă nu se fac amestecuri de semințe, ci sunt depozitate pe categorii. Noi soiurile le avem autorizate și pentru ele plătim tot felul de taxe, la Inspectoratul pentru Semințe, dar piața caută și acceptă în continuare sămânța produsă de toată lumea”.

    Ioan Cuc mai deține aproximativ 1.000 de oi, împărțite în trei turme: ”Nu e o afacere foarte rentabilă. Chiar acum vreau să trec la rasa Ile de France, fiindcă simt nevoia să trec la o genetică mai de calitate, pe care o va importa probabil din Franța”. De asemenea, în anul 2015, Ioan Cuc plănuia reconversia celor 55 hectare de livadă aflată în faza maturității târzii, ulterior s-a gândit să o desființeze cu totul, însă cei doi ani care s-au succedat nu a luat vreo hotărâre ce pas va face.

    Pentru 2018 are în plan să mai achiziționeze utilaje, să mai crească spațiile de depozitare, să investească în Centrul de Semințe. Cochetează cu ideea implementării unui sistem de irigații pe 30% din suprafață, însă așteaptă mai întâi rezultatul studiului de fezabilitate. De asemenea se gândește și la o investiție în pomicultură, cu partea de depozitare aferentă.

    Patronul Patrol Service a finanțat în ultimii ani și echipa locală FC Bihor, degrevând astfel CJ Bihor de această grijă. Ulterior CJ Bijor i s-a alăturat lui Ioan Cuc, punând împreună bazele primului ”cluster agricol” din judeţul Bihor, format din mai multe societăţi ce activează în acest domeniu, dar și Universitatea din Oradea.

    Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii