• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul MILUȚĂ SÎRGHIE face agricultură COT LA COT CU SOȚIA ȘI FIICA SA: ”Eu recoltez, ele vin ÎN URMA COMBINEI PE TRACTOR!”

    agrointeligenta.ro -

    Cu o suprafață de 316 declarată la APIA în acest an, Miluță Sîrghie (51 de ani) intră în categoria fermierilor mijlocii. Exploatația sa reușește să fie una model mulțumită responsabilităților împărțite între membrii familiei: alături de agricultor, în muncile câmpului se implică atât soția cât și fiica!

    La ferma din Slobozia-Blăneasa, județul Galați se cultivă aproape 90 de hectare cu rapiță, 90 de hectare de grâu, 70 de hectare de porumb și 35 de hectare de floarea-soarelui. Familia Sîrghie are și 20 de hectare de mazăre, cultură cu care își asigură procentul de Zonă de Interes Ecologic (ZIE) pentru plata pe înverzire.

    Administratorul fermei de familie ce activează ca și întreprindere familială – IF, este chiar Mădălina, fiica lui Miluță Sîrghie. Tânăra este pasionată de agricultură și termină anul acesta un master în domeniu. Cu teoria bine pusă la punct, Mădălina se perfecționează la partea practică sub îndrumarea tatălui său, mulțumit că are pe mâinile cui să lase moștenire ferma.

    ”Noi în fermă avem tot ce ne trebuie. Dacă ei îi place agricultura, o țin pe lângă mine, în aripa mea cum s-ar spune, ca să învețe pentru că din școală  n-are cum să facă tehnologie. Teoria este diferită de practică”, declară miluță Sîrghie. Acesta vorbește și despre rolurile fiecărui membru al familiei în timpul campaniei de recoltare și nu numai: ”Eu sunt pe combină, recoltez, în urmă vin soția și fiica, pe tractoare. La noi, miriștea n-are timp să respire. După ce eu recoltez, tractorul vine în urma combinei – am intrat cu un disc și apoi cu un combinator pentru tasare, ca să țin apa în sol, iar când dă o gură de apă, aceasta nu se evaporă”.

    ”N-am nevoie de hectare, am nevoie de producție”

    Cu o activitate agricolă începută în 2000, „săltată” cu un proiect SAPARD în 2005, când Miluță Sîrghie a cumpărar un tractor cu plug, afacerea familiei a crescut, la fel și tehnologia. Astăzi, la ferma gălățenilor se cultivă  hibrizi de top de la Dekalb pentru că analiza fermierului i-a arătat că ”n-am nevoie de hectare, am nevoie de producție”. ”Îmi place foarte mult rapița Dekalb, sunt mulțumit de ea, o cultiv cu drag. Răsare uniform și se coace uniform. N-am probleme cu bolile, erbicidarea o fac cu trebuie. Aici în spate am un lan cu hibridul DK Exception și arată exact așa cum trebuie”, ne spune, mulțumit, fermierul. La fel, la porumb, la ferma lui Sîrghie Miluță, ”legea” o fac tot hibrizii de la Monsanto. ”Eu știu ce recoltez, așa că și anul următor pun tot Dekalb, că îmi aduce producție. Fiind pe combină știu exact ce și cum s-a recoltat, cu ce producții. Nu mă păcălește nimeni”, ne explică fermierul criteriile după care își alege hibrizii în fiecare an.

    Ferma familiei Sîrghie crește de la an la an. Cu producții bune, exploatația s-a extins cu 15 hectare de la ultimul an agricol. Dezvoltarea se vede atât în câmp cât și în parcul de utilaje, reînnoit cu noi echipamente cumpărate printr-un proiect pe fonduri europene în valoare de 535.000 de euro. A venit o combină nouă, dar și tractoare și implementuri de care fermierul avea nevoie pentru a-și moderniza lucrările.

    Cu o afacere frumoasă în care fiecare membru al familiei contribuie la profitul fermei, Miluță Sîrghie ne dovedește că este un veritabil antreprenor. Și nu pentru că își petrece, probabil tot timpul în fermă și printre utilaje, ci pentru că nu uită, în fiecare an, să își asigure culturile în fața evenimentelor neașteptate cu care vremea ”mușcă” din producțiile fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd