• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEF APIA, MESAJ FERM pentru FERMIERI: ”ACHITAȚI DATORIILE ȘI PRIMIȚI ADEVERINȚE pentru CREDITE”

    Roxana Dobre -

    Fermierii se plâng că la unele centre din țară funcționarii agenției de plăți  refuză să elibereze adeverințe acelor producători agricoli care nu au restituit banii primiți în plus pentru zootehnie. Un șef al agenției de plăți spune că agricultorii au sume mici de restituit!

    Fermierii vasluieni  din sectorul zootehnic, care au primit mai mulți bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), se plâng că nu primesc adeverința necesară pentru a contracta credite în contul subvențiilor dacă nu au restituit sumele încasate în plus.

    “Am primit prin poștă o înștiințare negativă prin care mi se aduce la cunoștință că nu mi s-a eliberat adeverința solicitată prin cererea depusă la APIA , întrucât nu îndeplinesc condițiile necesare, motivul fiind «debit nerecuperat pentru campania 2017. Cei de la APIA mi-au spus să plătesc datoria, adică banii pe care mi i-au pus ei în cont din greșeală, apoi voi primi adeverința. Nu este corect să-mi pierd dreptul de a mă împrumuta, așa cum fac ceilalți fermieri, mai ales că banii vor fi reținuți de APIA din subvențiile pe 2018. Mai corect ar fi fost să se precizeze în adeverință suma pe care o voi primi după ce mi se reține datoria”, a declarat un fermier pentru publicația Estnews.ro.

    Șeful APIA Vaslui: ”Să vină cu dovada că a plătit și îi dăm adeverință”

    Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui, a precizat pentru presa locală că sumele ce trebuie recuperate sunt mici.

    “Dacă nu și-a achitat debitul nu primește adeverință. Ce debit așa mare are, de nu poate să achite ? Cât are de achitat ? O sută-două de lei e așa mult? Să vină cu dovada că a plătit și îi dăm adeverință”, a declarat vineri, Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

    Situația s-a creat octombrie 2017, când banii au fost virați, în avans, în conturile fermierilor din sectorul zootehnic în ideea de a veni în sprijinul acestora. Potrivit APIA, la momentul stabilirii sprijinului cuplat au fost folosite informațiile din baza de date APIA, pe care le-au declarat fermierii.

    În procesul de simplificare a procedurilor europene, au fost făcute modificări conform cărora, animalele scoase din efectivele înregistrate au putut fi înlocuite. Această măsură, solicitată de fermieri, venind in
    sprijinul lor, le dă posibilitatea să își completeze efectivele de animale. În intervalul declarării și cel al controlului, s-au produs modificări in cadrul efectivelor. Așa se face că existat o diferență în plus de 19.830 animale, care a generat corectarea valorii  sprijinului pe cap de animal.

    Potrivit APIA, pentru prima dată în Romania s-au plătit avansul si plata finală înainte de 1 ian 2018, pentru zootehnie, folosindu-se baza de date rezultată prin înregistrarea cererilor unice. S-a procedat în acest mod pentru a veni in sprijinul celor care desfășoară activități în zootehnie. Modificările europene efectuate după 1 ianuarie 2018 au impus schimbări și în legislaţia românească. Astfel, s-a emis Ordinul nr.38/2018, privind modificarea OMADR 619/2015, prin care se acordă condiții egale pentru crescătorii de taurine, plătind astfel subvenție pentru întregul efectiv eligibil la plată. Dacă nu se făcea această corecție ar fi însemnat ca unii fermieri sa primească subvenții si alții nu, ceea ce este de neacceptat.

    Creșterea efectivelor a determinat modificarea sprijinului cuplat astfel:

    De precizat că adeverințele pot fi eliberate până la plata avansului pentru Campania 2018! APIA a încheiat convenții cu 16 instituţii bancare și non-bancare în vederea eliberării de adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafață, plată redistributivă, măsuri compensatorii de dezvoltare rurală (Măsura 10, Măsura 11 și Măsura 13) implementate în cadrul Campaniei 2018.

    Atenție! Schemele pentru zootehnie, ANT-urile vegetal și zootehnie sau Sprijinul cuplat vegetal sau zootehnie nu fac obiectul eliberării adeverințelor! Adeverințele se eliberează pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini