• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! RĂSTURNARE DE SITUAȚIE: Subvenția APIA care CREȘTE CU 2.000 DE EURO/HA! Plățile ar putea ÎNCEPE DE MÂINE!

    Roxana Dobre -

    Fermierii primesc o veste uriașă despre plata subvențiilor agricole cu valoarea cea mai mare din agricultură. Agenția de plăți ar putea demara chiar de mâine – marți, 3 iulie, plățile pentru sprijinul cuplat – legume cultivate în sere și solare, sprijin ce a avut nevoie de unele ajustări în sistem pentru a fi posibil transferul banilor. Mai mult, schema de plăți ar putea fi recalculată, iar fermierii să primească bani în plus!

    Pentru legumele cultivate în sere și solare și anume tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă APIA a comunicat până la acest moment un cuantum de 7.059,8228 euro/ha.

    Potrivit lui Aurel Tănase, OIPA Legume-Fructe, din discuțiile pe care le-a avut la APIA Central cuantumurile vor fi recalculate după ce se stabilesc suprafețele eligibile finale. ”Astăzi noi am fost la Ministerul Agriculturii pentru o discuție privind cantitățile de legume pe care să le livrăm supermaketurilor dar am trecut și pe la șeful APIA. Am înțeles că de mâine vor să dea drumul și la banii pentru Sprijinul cuplat la seră și solar iar cuantumurile din primele discuții ar putea fi recalculate. Din ce am văzut și noi vorbim de undeva la 2.000 de euro în plus față de cei 7.059,8228 euro care au fost deja anunțați oficial. Legumicultorii trebuie să știe însă că inițial cuantumul primit în conturi este cel de 7.059,8228 euro. Și să stea liniștiți că banii ajung la ei chiar dacă s-a depășit termenul de 30 iunie”, a explicat Aurel Tănase pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a aflat că APIA mai poat achita bani către fermieri și după această dată și care sunt condițiile astfel încât Comisia Europeană să nu penalizeze țara noastră.

    Reporterii noștri v-au informat deja că Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit peste 95 la sută din totalul fermierilor eligibili pentru subvenții, până pe 30 iunie 2018. Aceasta este condiția ca țara noastră să nu fie penalizată de către Comisia Europeană astfel că APIA mai poate face transferuri cu deconturi UE către fermieri și după această dată mai exact până în 15 octombrie 2018.

    Trebuie să ajungi la minim 95 la sută până pe 30 iunie iar APIA a plătit la nivel național acest procent. Dacă pragul era sub 95 la sută atunci sumele erau suportate doar din bugetul național iar UE nu le mai deconta către țara noastră”, ne-au spus specialiști ai APIA.

    Pomicultorii sunt nemulțumiți din cauza ”comasării” speciilor pomicole

    Din dorința de a simplifica modul de plată pentru speciile pomicole, APIA a ”comasat” speciile care primesc sprijin cuplat pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre și s-a stabilit un cuantum de 197,7644 euro/ha.

    Vestea i-a nemulțumit pe pomicultori argumentul fiind că fiecare hectar cultivat are o altă investiție cu întreținerea și tehnologiile aplicate. ”Una este să cultivi un hectar de cireșe și alta este să ne referim la mere. Domnul ministru ne-a promis o întâlnire în care să stabilim cum vrem să se procedeze pentru anul viitor”, a mai spus Aurel Tănase.

    Reamintim care sunt cuantumurile oficiale comunicate de APIA pentru toate măsurile care primesc Sprijin Cuplat Vegetal: 

    – sprijinul cuplat – cânepă pentru ulei și/sau fibră – 172,3490 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – cartof timpuriu pentru industrializare – 719,9998 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – castraveți pentru industrializare – 519,9911 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre – 197,7644 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – hamei – 519,8509 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe – 52,4109 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – lucernă – 89,9000 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – orez – 665,1238 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – legume cultivate în sere și solare: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă – 7059,8228 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – sfeclă de zahăr – 764,1754 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – soia – 191,8550 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – sămânță de cartof – 1364,0657 euro/ha;
    – sprijinul cuplat – tomate pentru industrializare – 1420,0003 euro/ha.

    Plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 30 septembrie 2017.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultivarea roșiilor – calendar lunar 2024. Zile de plantare, fertilizare, copilire sau cules Zeamă bordeleză la roșii. Tratament cu piatră vânătă la roșii Roșii de noiembrie. Prețul unui kilogram de tomate românești la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”