• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RECOLTAREA ANULUI: Povestea din spatele rapiței de 6 tone la hectar!

    agrointeligenta.ro -

    O producție de șase tone la hectar la rapiță era, acum câțiva ani, ceva de neînchipuit pentru fermierii din România. Genetica a evoluat, iar fermierii de astăzi – aceeași fermieri din România, fac tehnologie și țintesc spre acest nivel de recoltă. Încă pe parcele mai mici, dar, încet-încet, nivelul de producție la hectar pe fermă se ridică…

    În județul Arad, la Șiclău, pe 25 iunie, echipa Agrointeligența – www.agrointel.ro a reușit să fie la momentul și locul potrivit pentru a prezenta fermierilor una dintre performanțele istorice ale agriculturii românești. Cu multe discuții despre ce ce și cât se recoltează, am filmat și am fost martori, alături de alte persoane și oficiali ai companiei Monsanto/DEKALB, la o recoltare ce pune o nouă piatră de temelie pentru cultura de rapiță.

    Evenimentul din ferma Trei Movile a făcut parte din seria cântăririlor pe care echipa DEKALB le face în fermele înscrise în concursul ”Rapița de 6 t”. Pentru evaluare se folosește un cântar ”oficial” astfel încât să nu existe discuții cu privire la producția finală.

    Avem un câmp de rapiță cu hibridul DK Expression și unde vom face această probă pentru concursul de peste 6 tone la rapiță. Ceea ce dorim acum să vă arătăm dumneavoastră este golirea combinei. Înainte de recoltarea parcelei vrem să vă arătăm că combina s-a golit, nu mai avem absolut nimic în buncăr, după care vom lua câteva imagini și din combină, unde vom da GPS-ul la zero și vom măsura 1 hectar, peste 1 hectar și ulterior vom face proba cântarului, să vedem poate avem noroc să ne apropiem de cele 6 tone”, a spus în deschiderea recoltării, Silviu Drinovan, reprezentantul Monsanto ce are în grijă relația cu clienții strategici ai DEKALB pe partea de vest a țării.

    Înainte de recoltarea la DK Expression, în săptămâna anterioară, în ferma Trei Movile s-a recoltat un alt hibrid DEKALB cu care fermierul Valentin Rusmir s-a apropiat de producția de 6 tone la hectar. ”Am mai recoltat și hibridul DK Exception, tot aici, la Trei Movile, iar rezultatul obținut a fost 5.711 kg/hectar și am recoltat undeva la 1,3 hectare, 1,26 hectare mai exact, 1 hectar și 26 de ari, la umiditate de 6,8%”, ne-a explicat Silviu Drinovan.

    Despre ferma Trei Movile și tehnologia aplicată a vobit însuși fermierul ”vinovat” pentru performanțele atinse – inginerul Valentin Rusmir. Acesta exploatează 1.300 de hectare, dintre care numai 100 de rapiță, alegând pentru această suprafață hibrizii DEKALB. ”Avem aproape 100 hectare de rapiță, dintre care 32 hectare le avem cu DK xception și 70 hectare cu DK Expression”, a spus fermierul.

    Referitor la tehnologie, fermierul a dorit să sublinieze că lucrările și fertilizarea aplicată geneticii DEKALB sunt adaptate zonei în care el face agricultură. ”În primul rând, fiecare fermier trebuie să-și adapteze cultura și tehnologia la condițiile sale pedoclimatice. În ceea ce ne privește, pot să vă spun că referitor la cultura de rapiță și ca tehnologie, am făcut o fertilizare în care am utilizat între 160 și 170 kilograme de azot substanță activă la hectar. Ca tratamente – am făcut 5 tratamente fitosanitare, din care 2 în toamnă și 3 în primăvară. Am folosit produse de top: în toamnă – erbicid, insecticid, fungicid, regulator de creștere. În primăvară, la fel. Și se pare că această tehnologie, la noi cel puțin, a dat rezultate în condițiile în care am avut un deficit de precipitații, în sensul că din luna aprilie, 15 aprilie și până pe 15 mai nu am avut niciun litru de apă. Efectiv, pe luna aprilie am avut 31 litri, în luna mai am avut 55 litri, iar până la ora actuală în iunie, avem doar 44 litri de apă pe metrul pătrat. Aceasta este cantitatea de precipitații care a căzut la noi și probabil că ne-a afectat în ceea ce privește producția destul de puternic, având în vedere că pe lângă faptul că a lipsit apa a fost și o perioadă caniculară, adică în pragul caniculei, că au fost 32-33 grade în luna aprilie, ceea ce eu zic că a influențat recolta pe care o obținem. Restul rezultatului s-a datorat și hibrizilor, care se pare că au potențial și în condițiile de stres termic și hidric”, s-a declarat mulțumit fermierul.

    De ce mulțumit? Pentru că la finele recoltării unui hectar de rapiță DK Expression din ferma sa, producția indicată de cântar a fost de 5.974 de kilograme la hectar la o umiditate stas de 9%. ”Felicitări și vreau să vă mulțumesc, alături de colegii mei, pentru încrederea pe care o acordați produselor noastre”, l-a felicitat pe fermierul arădean Dorin Jurca, director regional Vest, Monsanto România.

    Pentru mai multe imagini de la recoltare, accesați GALERIA FOTO!


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA