• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LOVITURĂ pentru CIOBANII ROMÂNI! Un șeic arab își face la Brăila O FERMĂ CU 150.000 DE CAPETE DE OVINE!

    Roxana Dobre -

    Fermă uriașă de ovine cu 150.000 de capete urmează să fie înființată în România de către un investitor arab cu mare putere financiară. Este același afacerist care preia pachetul majoritar de la Agricost Insula Mare a Brăilei, o tranzacție evaluată la cel puțin 200 de milioane de euro și care deja a primit ”undă verde” de la Consiliul Concurenței.

    Grupul Al Dahra  din Emiratele Arabe Unite, grup legat de public de numele șeicului arab Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, urmează să facă o serie de investiții în România. Dacă în primă fază, atenția publică a fost atrasă de preluarea suprafeței de peste 57.000 de hectare arabil din județul Brăila, o acțiune secundară a investitorilor arabi ar putea da peste cap zootehnia românească. Mai exact, în Insula Mare a Brăilei ar urma nu numai să se extindă la maximum lucernă, ci va fi înființată și o fermă de animale cu 150.000 de capete de ovine.

    ”Din ce mi-au prezentat, vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajari pentru irigatii şi extindere în zootehnie. Pe partea cu animalele, este vorba de o dezvoltare integrată, de la creşterea animalelor – oi, la sacrificare şi procesare. Înţeleg că vor să crească 150.000 de oi în insulă, rase aclimatizate. Este şi normal, la ce piaţă au ei, a declarat pentru publicația Capital.ro fermierul Constantin Duluțe, actualul administrator al Agricost și cel care încheia tranzacția cu investitorii din Emirate.

    Potrivit inginerului Duluțe, culturile locale vor fi păstrate iar unele, cum ar fi cele de lucernă (2.500 de hectare, în prezent), extinse. În primă fază, țina pentru lucernă este de 10.000 de hectare.

    Și alți arabi au deja afaceri extinse în creșterea oilor pe pământ românesc

    Grupul șeicului nu este primul din zona arabă care vine în țara noastră să investească în zootehnie, în sectorul de creștere a ovinelor.

    În județul Timiș, la Biled,  Feras Muqattash și partenerul său, Adel Almagattish, ambii din Iordania au achiziționat o fermă zootehnică întinsă pe 32 de ha unde vor investi 6 milioane de euro. Exploatația va fi destinată creșterii de berbecuți achiziționați de la gospodăriile din zona de vest – județe Timiș, Arad, Caraș Severin și Hunedoara. După ce vor fi îngrășate patru luni, animalele vor fi vândute pe piața arabă, unde există o mare cerere de carne de miel. Ferma din Biled va avea 60 de angajați.

    La Biled, investitorul arab va pune la punct un sistem revoluționar pentru creșterea mieilor, care funcționează deja cu succes în cealaltă fermă pusă la punct în Brăila. Aceasta a costat 4,5 milioane de euro, iar pe un ciclu produce 30.000 de berbecuți.

    Ionică Nechifor este Secretarul General al Federației ROMOVIS

    Ionică Nechifor, ROMOVIS: ”Vom deveni o unealtă pentru arabi”

    Crescătorii români de ovine privesc cu îngrijorare aceste mișcări periculoase pe piața agricolă. Fermierii se plâng că în lipsa unei piețe stabile în care să își vândă mieii, pe ei îi paște falimentul dacă exporturile sunt acaparate de cetățenii arabi.

    ”Nu e o veste bună pentru nimeni! O investiție de genul ăsta poate fi susținută financiar de către statul român și să o facă un român, nu un arab. Categoric da, este o concurență și ei își vor impune tehnologia lor, nu tehnologia noastră. Nu cred că trebuie să ajungem noi să fim exploatați de către arabi, când am putea noi singuri să producem și să facem export. Ei și așa controlează prețurile în România. Nu ei trebuie să controleze prețurile, prețurile trebuie să fie cele reale, la prețul de producție al nostru. Nu avem noi banii arabilor și atunci vă dați seama că ei nu vor să facă altceva decât să intre pe terenurile și pe piața noastră, ca după aceea noi fermierii români să fim, să spunem, o unealtă pentru ei”, a precizat Ionică Nechifor pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Nechifor a precizat că ROMOVIS nu a fost informat în vreun fel de Ministerul Agriculturii asupra impactului ce l-ar putea avea preluarea IMB de către arabi având în vedere că în joc este un teren aflat în proprietatea statului. ”Noi am aflat pe alte căi, nu am participat la vreo discuție de genul acesta și probabil nici nu vor dori să aibă o discuție cu noi. Ce pot să vă spun este că noi n-am accepta ca terenurile noastre să fie în proprietatea altora sau exploatate când putem noi să facem lucrul acesta, mai ales în sectorul zootehnic”, a mai punctat liderul oierilor din Romovis.

    Exportul cu ovine șchiopătează în acest moment. Peste câțiva ani, oierii români vor fi falimentați

    În momentul de față stăm prost la capitolul ”export”, spune Ionică Nechifor, care completează că tocmai statul român pune în dificultate acest proces prin eliberarea greoaie a certificatelor sanitar-veterinar necesare.

    În plus, țările arabe – principalii destinatari ai cărnii de ovine, sunt deja cei care dictează prețurile pe piața românească de ovine. Deci tot intermediarii rămân cu profitul și ciobanii cu munca și prețurile mici care, de multe ori, nu acoperă costul de producție. ”Prețul este controlat în mod frecvent de către cei din piața Constanței (arabii care cumpără de la oieri și se ocupă mai departe de vânzarea mierilor la export – n.r) care sunt în general arabi, iar prețurile din ferme sunt la jumătate față de ce se plătește în țările arabe. Intermediarii câștigă”, a mai precizat Nechifor.

    Ionică Nechifor: ”În maxim 10 ani putem vorbi de falimentarea ciobanilor”

    Secretarul general al ROMOVIS spune cu îngrijorare că sectorul ovin se află deja în declin iar într-un scenariu dramatic în maxim 10 ani putem vorbi de falimentarea ciobanilor. ”Și dacă mai vin să ne ia Insula Marea Brăilei, e ca și cum ne-ar lua inima țării. Nu cred că-i corect ce se întâmplă și nu cred că un român adevărat e de acord cu așa ceva. Un parteneriat ar fi cu totul altceva, un parteneriat în care 51% să fie gestionat de către un român sau de către statul român, nu contează de cine, și 49% pot să vină arabii și să finanțeze o activitate de genul ăsta, dar deciziile să aparțină unui român sau statului român și atunci producem carne, producem ce vor, dar nu ne stabilesc ei prețurile. Vă dați seama ce înseamnă, se dă tonul de acolo la preț. În România am putea vorbi despre o falimentare în 10 ani a unui sector care începe să meargă”, a mai punctat liderul ciobanilor.

    Oierii se tem că odată cu înființarea de exploatații noi și la subvențiile zootehnie va exista concurență iar cuantumurile pe cap de animal ar putea avea de suferit. ”Vă dați seama că ei sunt specialiști la așa ceva. Ne vom trezi la un moment dat că vor fi negociatori în relația cu Ministerul Agriculturii sau chiar cu Bruxelles. Eu știam că ei erau axați mai mult pe cultura vegetală, să producă lucernă și să o exporte la ei în țară. Lor le convine în primul rând să facă ferme aici și abatoare, eu am avut o discuție cu ei când am fost în zona lor și spuneau că datorită resurselor noastre privind apa, lor le convine mai mult să lucreze totul aici și să ducă acolo doar hrană”, a conchis Ionică Nechifor.

    Tranzacția pentru Agricost, avizată de Consiliul Concurenței

    Consiliul Concurenţei a anunțat pe 3 iulie că a autorizat tranzacția prin care Al Dahra Agriculture LLC. din Emiratele Arabe Unite a preluat compania Agricost SA Brăila. ”Agricost SA activează în sectorul agricol, având în concesiune de la statul român teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Agricost are ca activitate principală cultivarea și comercializarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente”, se arată în comunicatul oficial al Consiliul Concurenţei.

    Aceeași sursă precizează că Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrășămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.

    ”Autoritatea de concurenţă a evaluat această tranzacţie din punct de vedere al legislaţiei în domeniu şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia. Ca urmare, Consiliul Concurenţei a emis o decizie de autorizare cu respectarea termenului prevăzut de lege. În același timp, însă, au fost notificate și alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislației specifice în competenţa acestora. Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial”, mai arată sursa citată.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte