• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • REPORTAJ. Liviu Dragnea, în vizită la UN REPER AL AGRICULTURII. BONUS: Ce făceau DIMITRIE MUSCĂ ȘI PETRE DAEA ÎN FACULTATE!

    Daniel Befu -

    Cel mai reputat agricultor din vestul României, Dimitrie Muscă, împreună cu fiul său Călin, au fost în ultima zi din vara lui 2017 gazdele unei vizite din partea președintelui PSD, Liviu Dragnea, a ministrului agriculturii, Petre Daea și a ministrului economiei, Mihai Fifor. În ajunul întâlnirii fermierul declară despre vizitatori: ”Nu eu i-am chemat. Ei au ales să vină la mine”.

    În primele ore ale dimineții, în inima Câmpiei de Vest, utilajele de la CAI Curtici clădesc un deal pe care, dacă te cocoți, vezi hăt, departe, până la vecinii care sunt în Schengen. E vorba de celulele de siloz care va constitui hrana celor 1.350 de vaci din fermă în următoarele 12 luni. La baza muntelui, îmbrăcați în cămăși albe, Muscă-tatăl și Muscă-fiul discută ultimele pregătiri pentru vizita oficialilor de la București.

    Ziariștii apar mai devreme. Știm deja obiceiul ”unic” al ministrului Petre Daea de a apărea la întâlniri înainte față de ora anunțată, așa că am sosit cu 30 de minute mai devreme. Așteptăm cronometrați de soarele care urcă tot mai sus pe cadranul ceresc. Premieră. Trece ora ”stabilită”. În premieră, ministrul întârzie 20 de minute. Îi găsim scuză ”Are însoțitori. Probabil că din cauza lor”.

    Primul care-i întâmpină e fiul, fiindcă tatăl fugise pe undeva, ocupat cu primirea puhoiului de oaspeți care-a însoțit cei trei oficiali. Se strâng mâini, câteva vorbe de politețe care dau bine la camere și alaiul pornește. Atmosfera se dezmorțește brusc când Dimitrie Muscă începe să-și prezinte ferma de vaci de 1.352 de capete (500 Charolaise și 852 de lapte), de la genetică, până la exemplarele din țarcuri, specificitățile de productivitate ale fiecărei rase, până la alimentație și tehnologii de creștere. La baza dealului de siloz, Liviu Dragnea se apleacă și frământă între degete o mână de siloz proaspăt, cu miros plăcut. Același lucru îl face și la furajele din fața țarcurilor cu bovine. Află de la Dimitrie Muscă și despre sera de roșii încălzite în sezonul rece cu agent termic geotermal, dar e foarte interesat de producțiile obținute în câmp de fermier și e foarte atent la modul în care își erbicidează suprafața de peste 7.000 ha pe care o lucrează. Fermierul profită de moment să își spună un of pe care-l are de câțiva ani, că erbicidarea cu avionul, care are marele avantaj al posibilității de aplicare indiferent de starea terenului, este tot mai oropsită de limitarea tot mai dură a numărului de substanțe permise a fi folosite de către aviația utilitară. Dimitrie Muscă reclamă regulamentele menite să protejeze culturile vecine cu parcelele stropite din avion de aerosolii purtați de vânt, ca fiind excesiv de drastice.

    Liviu Dragnea reacționează cu un ”uau” spontan, când Călin Muscă, fiul lui Dimitrie Muscă, îi povestește tehnologiile ultramoderne pe care le aplică în fermele de porcine pe care le administrează. Contextul este numai bun, pentru ca fiul să destăinuie că tatăl a fost reticent multă vreme la introducerea alimentației lichide în fermele de porci, însă după ce a văzut sporul de productivitate, seniorul a admis că s-a înșelat, prilej numai bun de râs: ”Fiul meu a avut dreptate 100%. A biruit. N-a ascultat de tata în ideea asta și până la urmă i-am dat drumul să se ducă așa. Și a avut dreptate, iar eu recunosc asta. E o chestiune de fair play. Se confirmă că el scoate porcul de 160 kg la 162 de zile, fiindcă el pregătește furajul, punându-l la înmuiat cu o oră înainte de a-l hrăni pe animal și în acest fel devine mult mai accesibil când este înghițit. În stomacul porcului începe imediat asimilația, pe când la mine porcul ia furajul, după care se duce să bea apă, și mai trece o oră, două. Animalul pierde timp și efort, în loc să facă direct asimilația. De aceea la mine porcul ajunge la 160 kg în 175-180 zile. Asta contează, pentru că la animale orice zi de furajare în plus atârnă în cheltuielile cu kilogramul de carne”.

    În dialogul cu Liviu Dragnea, Dimitrie Muscă abordează și probleme serioase, cu care se luptă de mai mulți ani: ”E important ca românii să fie încurajați să cumpere pământ agricol. Niciodată străinii nu vor lăsa profitul în țara noastră. Îl vor repatria în țara de origine. Liviu Dragnea a spus că în viitorul apropiat va iniția o lege în Parlament pentru rezolvarea acestei probleme. Vă dau un exemplu concret de ce mi s-a întâmplat și i-am spus și lui Liviu Dragnea. Am cumpărat nu demult o parcelă de teren de 320 ha cu bani din bancă. Lângă mine, un italian care era vecin cu terenul meu, a avut 114 hectare. Și l-a vândut unui neamț, vecin și el, care i-a dat 9.600 euro/ha și nu mi l-a dat mie, care i-am dat 10.000 euro/ha. Tot acest domn neamț, le-a zis oamenilor: «Dacă te duci și scoți pământul de la Muscă și te duci și-l aduci la firma mea, îți mai dau 300 euro pentru fiecare hectar adus la mine în societate». Pentru numele lui Dumnezeu, uite câte lacune avem și cât de ușor suntem de cumpărat. Am dezbătut și problema gazelor de șist. I-am spus de prostiile pe care le-a făcut ANRM-ul”.

    Vizita continuă la laboratorul de analize al CAI Curtici și la Fabrica de Procesare a Laptelui, la Secția de Mecanizare, la Abatorul CAI Curtici și la Fabrica de Mezeluri. Liviu Dragnea întreabă ce face fiecare aparat dintre cele care analizează variați parametri ai producției de lapte, carne și pâine a combinatului de la Curtici, ascultând atent explicațiile personalului de laborator și ale lui Dimitrie Muscă: ”Nu dăm nimic pe piață fără să fie analizat, de la aflatoxina, la salmonella și la orice alți germeni pot apărea în fermele de animale. La lapte analizăm parametrii, de la grăsimi la proteină, aciditate, densitate, încărcătura bacteriologică și multe altele. La unitatea de procesare lucrăm 7.000-8.000 litri/zi de lapte”. La abator (unde se sacrifică 250-300 de capete de porci pe zi și 55-60 vite/lună) și fabrica de mezeluri Liviu Dragnea, Petre Daea și Mihai Fifor sunt atenți la fazele de prelucrare, de termostatare, de prelucrare și până la depozitare a celor peste o sută de tipuri de preparate.

    Dintre toate produsele de la CAI Curtici, primul gustat de liderul PSD, de ministrul economiei și cel al agriculturii a fost ”iaurtul cu aloe vera”, un sortiment unic, care l-a uns și pe mustață, dar și la inimă pe Liviu Dragnea, care a exclamat ”un iaurt așa bun, din copilărie n-am băut”. Însă sentimentul este unanim la nivel de audiență, după cum a luat pulsul reacțiilor Dimitrie Muscă: ”Surpriza cea mai mare le-a produs-o, atât lui Liviu Dragnea, cât și însoțitorilor lui de la București, iaurtul cu aloe vera, fiindcă n-au mâncat până acum”.

    Într-un moment de destindere de pe platforma Secției de Mecanizare, Liviu Dragnea se apropie de Dimitrie Muscă, întrebându-l iscoditor și totodată sfătos: ”E adevărat că domnul Daia a fost șef de promoție, cum se spune? Că am auzit că ați fost colegi”, lăsând însă intenționat ca șoapta să fie auzită și de ministrul agriculturii. Dimitrie Muscă confirmă și-l îmbrățișează râzând pe fostul său coleg de facultate. Într-o declarație în exclusivitate pentru revista Agrointeligența, Dimitrie Muscă detaliază cum i s-au intersectat în tinerețe drumurile cu Petre Daea: ”A fost mai mare ca mine cu 2 ani, dar ne știam bine din facultate. Când noi mergeam noaptea și jucam fotbal în complex, mai ieșeam și ne plimbam cu fetele, sau stăteam la o cafea două ceasuri, în timpul ăsta Petre Daea stătea și învăța în bibliotecă. El învăța mult mai mult decât noi și era și disciplinat. Și a ajuns șef de promoție. Era întotdeauna cel mai harnic. Pot să spun un lucru: Daea știe atâta carte cât alții nu pot să ducă”.

    Între episoadele de vizită, are loc și o conferință de presă în care Liviu Dragnea e bombardat de jurnaliștii regionali cu întrebări despre ”împăcarea cu Sorin Grindeanu”, care e un fel de fiul al zonei (sau măcar din apropiere), dar și despre opinia șefului PSD despre ”reacțiile ambasadelor la controversatele proiecte legislative ale ministrului Justiției”. Răspunsurile acestuia nu le reproducem aici, dar ele ulterior au făcut cap de ziar la Gândul, cu titlul: ”Dragnea răspunde „îngrijorărilor” ambasadei SUA: Când diplomaţii merg la miniştri să promoveze interesele unor companii străine, poate şi asta înseamnă corupţie”. Însă în cadrul conferinței de presă sunt abordate preponderent tematici agricole, multe refereritoare la problemele cu care s-a confruntat Dimitrie Muscă pe care le-a expus oficialilor de la București pe parcursul vizitei. Printre acestea cele mai importante subiecte la care Dragnea face referire sunt ”limitarea vânzării terenurilor agricole către străini” și ”problematica gazelor de șist”. Asta în contextul în care e bine cunoscută lupta lui Dimitrie Muscă cu companiile de prospecțiuni care dau târcoale în ogoarele fermierilor din numeroase zone din Câmpia de Vest, încercând să asculte ”glasul bogățiilor de sub pământ”, în vederea unei potențiale exploatări ulterioare.

    Șeful PSD promite că problema asistaților sociali leneși e pe cale să fie rezolvată

    De asemenea, Dimitrie Muscă ridică în dialogul cu interlocutorii săi și problema asistaților sociali care primesc bani de la stat, care îngreunează antreprenorilor accesul la forța de muncă: ”Nu mai dați ajutoare de stat și lumea nu vrea să muncească. Ce vină am eu că el nu vrea să muncească? De ce să-i plâng de milă?”.

    Într-o declarație a lui Liviu Dragnea făcută în exclusivitate pentru Agrointeligența în cursul vizitei de la CAI Curtici, șeful partidului de guvernământ promite că va iniția un proiect legislativ prin care să descurajeze leneșii plătiți de stat să stea: ”Chiar dacă sunt președintele PSD-ului, noi ca partid nu susținem ideea de asistați sociali pur și simplu. Noi pregătim pentru anul viitor o modificare a legislației, în așa fel încât toți cei care ar trebui să beneficieze de acest sprijin, să beneficieze doar în condițiile în care muncesc. Li se oferă locuri de muncă ori în administrația locală, ori sezonier, în tot felul de întreprinderi care lucrează în agricultură, zootehnie sau în societățile care fac lucrări de infrastructură în localitatea respectivă o anumită perioadă, pentru că într-adevăr, sunt foarte mulți oameni supărați că cei care primesc ajutorul social refuză să muncească și totuși, sunt oameni în putere. Ideea să dăm în continuare bani doar de dragul de a da bani, nu mai este agreată de mine și nici de colegii mei”.

    Care sunt resorturile din spatele vizitei liderului partidului de guvernământ la CAI Curtici și care a fost deznodământul?

    Dimitrie Muscă explică într-o declarație pentru Agrointeligența, care a fost scopul vizitei trio-ului de demnitari, la ferma de la Curtici și la unitățile de procesare de la Macea: ”S-a vrut să se vadă la nivel de Guvern -pentru că de-aia au venit ministrul economiei și ministrul agriculturii și domnul Dragnea, care face parte din conducerea țării- ce înseamnă o societate integrată 100%. Pentru că mai sunt societăți integrate în țară, dar sunt puține care sunt integrate ”de la furcă la furculiță”, cum este CAI Curtici, unde avem culturi în câmp, ferme de animale, unități de procesare și magazine de desfacere. Și, important, suntem cu performanță pe fiecare sector de activitate. Oamenii au vrut să vadă la fața locului dacă se confirmă sau nu se confirmă ce se citește în presă despre CAI Curtici. Au vrut să vadă la cald că Curticiul este o poveste de succes, una reală, pipăibilă. La finalul vizitei mi-au spus: «Da, e adevărat ce se spune despre ce-ați făcut aici. Ne pare bine că am venit». Vizita asta n-a fost ca să vadă c-a făcut Muscă ceva, ci să înțeleagă potențialul care există în agricultura românească”.

    Impresia lăsată lui Dimitrie Muscă de Liviu Dragnea în cursul vizitei este următoarea: ”Mi-a plăcut dorința lui de a cunoaște, de a vedea, de a ști realitatea. A perceput corect problemele expuse de mine. Știe. Și în discuțiile pe care le-am avut în mașină cu el, am constatat că are viziune asupra acestor chestiuni. Am înțeles că face agricultură de performanță. Spunea că a avut fiul său o exploatație în agricultură cu 7.200 kg/ha de grâu. Sigur că în condițiile în care eu i-am spus că am făcut 7800 kg/ha, sună frumos, iar producția mea e îmbinată și cu calități de panificație foarte bune. Eu fac grâu cu indici de panificație excelenți. Am 14% proteină. Rezumând, vizita lui Liviu Dragnea a fost o documentare și o informare. Și o întâlnire plăcută”.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr fermier din Lungulețu a transformat varza murată într-o afacere profitabilă Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului Fermierul Gabi Corodeanu a înlocuit culturile de cereale cu cele de cartofi și ceapă

    Ultimele știri

    Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”