• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Polonia a decis să suspende tranzitul cerealelor din Ucraina începând cu 1 aprilie

    Violina Gorcinschi -

    Ministerul Agriculturii din Polonia a decis că va suspenda tranzitul cerealelor ucrainene prin țară. Măsura ar urma să fie pusă în aplicare de la 1 aprilie 2024, până când se vor stabili regulile comerciale exacte dintre Polonia și Ucraina. Acestea vor avea un rol de protecție față de piețele interne, dar și față de fermieri.

    Ministerul Agriculturii din Polonia va înainta Consiliului de Miniștri Agrifish, care va avea loc marțea viitoare, pe 26 martie, o cerere de suspendare a tranzitului produselor ucrainene aflate în prezent sub embargo. Reprezentanții guvernului polonez și fermierii au convenit asupra unei astfel de decizii, conform celor relatate de minister. Potrivit „Polish Radio”, interdicția de tranzit este planificată să fie implementată de la 1 aprilie 2024.

    Măsura ar urma să se aplice de la 1 aprilie (foto: politico.eu)

    Polonezii vor suspenda tranzitul cerealelor din Ucraina prin țară

    Guvernul polonez vrea suspendarea temporară a tranzitului de cereale ucrainene prin țară. În plus, toate produsele care pot amenința piața poloneză ar trebui blocate. „Cel mai important lucru astăzi este dezvoltarea regulilor comerciale între Polonia și Ucraina”, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii din Polonia, Michal Kolodzejczak.

    Citește și: Polonia fierbe: fermierii protestează în aproape 600 de locuri din țară

    Acesta a sugerat că interdicția de tranzit va rămâne în vigoare până când se ajunge la un acord privind regulile comerciale dintre Polonia și Ucraina care să protejeze piața.

    Michal Kolodziejczak a remarcat că suspendarea tranzitului este, de asemenea, menită să asigure că sprijinul acordat fermierilor – în principal producătorilor de cereale – se îndreaptă efectiv către fermieri.

    În același timp, părțile au discutat despre „acordul verde”, prin a cărio revizuire cuprinzătoare va simplifica reglementările privind eco-schemele și va reduce povara birocratică.

    Citește și: Polonia și Ucraina vor să dezvolte un mecanism comun de licențe pentru exporturile agricole

    „Vom lucra împreună pentru a schimba regulile, deci valoarea documentului în care am scris acordurile este foarte mare. Acest lucru ne oferă nouă, partea guvernamentală, un mandat foarte puternic de a lucra”, a adăugat Michal Kolodziejczak.

    Cehia, Polonia și cele trei state baltice au cerut impunerea unui embargo pentru cerealele din Rusia și Belarus

    Cehia, Polonia şi cele trei state baltice au cerut UE ieri, miercuri – 20 martie,  să impună un embargo asupra cerealelor provenind din Rusia şi Belarus, aliatul Moscovei, invocând invazia rusă în Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

    „Ca membri ai UE, considerăm că este imperativ să ne îndeplinim obligația morală de a bloca orice activitate care ar putea întări în mod potenţial Rusia şi Belarus”, au declarat miniștrii Agriculturii polonez, ceh, lituanian, leton şi eston.

    Într-o scrisoare comună, aceştia au solicitat Comisiei Europene să ia măsuri legale pentru „limitarea importurilor de cereale” din Rusia şi Belarus. De asemenea, ei consideră „esențial să se pună în aplicare măsuri pentru a împiedica intrarea pe piața UE a cerealelor potențial furate din Ucraina”.

    Cei cinci miniştri au subiliniat, de asemenea, că importurile de cereale din aceste ţări „exercită presiune” asupra pieţelor europene şi „concurează direct cu producţia fermierilor din UE”, într-un moment în care aceştia din urmă protestează în mai multe locuri din Europa pentru a-şi apăra sectorul de activitate. Totodată, ei subliniază că veniturile din exporturile de cereale contribuie la efortul de război al Rusiei.

    „Resurse financiare sunt alocate producţiei de rachete, drone şi alte arme care (…) vor duce doar la moartea mai multor cetăţeni ucraineni”, consideră miniştrii Agriculturii din cele cinci ţări.

    Potrivit scrisorii, UE a importat 1,53 milioane de tone de cereale din Rusia în valoare de 437,5 milioane de euro în 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA