• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea găinilor iarna: Încălzim sau nu cotețul păsărilor de curte?

    agrointeligenta.ro -

    Încălzim sau nu încălzim cotețul găinilor iarna. O dilemă pentru crescătorii aflați la început de drum și care vor să știe cum trebuie îngrijite găinile pe timpul iernii și dacă adăpostul lor trebuie protejat de frig cu surse de încălzire.

    Creșterea găinilor pe timp de iarnă ridică o serie de griji micilor fermieri și gospodarilor. Când temperaturile coboară sub pragul de îngheț, mulți crescători de găini ouătoare își pun întrebarea dacă este nevoie să încălzească adăpostul păsărilor pentru a le ajuta să treacă mai bine peste perioadele foarte reci.

    Lămpile de încălzire puse în cotețul găinilor – periculoase!

    Nu de puține ori, grija excesivă pentru bunăstarea păsărilor ajunge să degenereze în incendii în care sunt distruse atât efectivele de păsări cât și adăposturile. Cotețele găinilor nu trebuie să devină veritabile cuptoare, iar lămpile de încălzire sunt de-a dreptul periculoase.

    Găinile sunt rezistente la temperaturi scăzute

    Contrar a ceea ce cred mulți, găinile au atribute fizice care le ajută să își regleze foarte bine temperatura corpului pe timp de iarnă.

    Fără a avea nevoie de ajutor din partea crescătorilor, găinile se adaptează singure la trecerea de la un anotimp la altul. În plus, păsările de curte își pot crește temperatura corpului consumând mai multă hrană în sezonul rece. Digestia creează o ardere internă care generează căldură ce ajunge la nivelul pielii, încălzind aerul din apropierea acesteia, aerul este apoi ”blocat” de penaj. Putem spune că găinile sunt mici surse de căldură pentru propriul lor corp prin intermediul funcției digestive.

    Găinile au mecanisme pentru a-și asigura confortul termic iarna

    O pasăre de curte – găină sau cocoș, este capabilă totodată să își limiteze circulația sangvină la nivelul crestei, al mărgelelor și al picioarelor, acel părți ale corpului pe unde „transpiră” excesul de căldură. Astfel, putem spune că găinile au mecanisme proprii să le asigure confortul termic pe timp de iarnă.

    Panourile radiante pentru încălzirea cotețului de găini

    În cazul în care, totuși, doriți să creșteți temperatura din interiorul adăpostului, optați pentru sisteme de încălzire care să fie sigure pentru păsări. Panourile radiante sunt o astfel de soluție numai că ele trebuie montate, fixate în interiorul cotețului. O altă variantă mai ușor de utilizat este caloriferul pe ulei, situație în care nu trebuie să exagerați nu nivelul de căldură. Scopul nu este de a aduce temperatura din coteț similară cu cea din casă, ci numai de a o crește cu câteva grade!

    Cel mai mare risc în cazul încălzirii adăposturilor de păsări este neglijarea sistemului sau o pană de curent. Păsările sunt sensibile la căderile bruște de temperatură, așa că dacă le-ați învățat cu un ambient mai călduț, este obligatoriu să mențineți temperatura constantă. Au existat numeroase cazuri în care, la pene de curent, păsările din adăpost să moară peste noapte din cauza frigului apărut prea repede în mediul lor pentru a le permite să își activeze mecanismele proprii de încălzire a corpului.

    Măsuri pe timp de iarnă pentru confortul termic al păsărilor

    Înainte de a lua în calcul o sursă de încălzire pentru coteț, aveți grijă la câteva aspecte importante cu risc pentru mediul păsărilor pe timp de iarnă. Iată câteva măsuri ce trebuie luate:

    – Dacă aveți posibilitatea, mutați cotețul păsărilor într-un loc protejat unde să fie ferit de vântul rece al iernii.

    – Aveți mare grijă la necesarul de apă al păsărilor. Vasul cu apă nu trebuie să conțină lichid înghețat așa că fie reîmprospătați/schimbați apa de câte ori este nevoie. O instalație specială care să țină apa peste temperatura de îngheț este, de asemenea, utilă, iar în comerț găsiți adăpătoare care nu lasă apa să devină gheață.

    – Umiditatea este un mare risc pentru păsări care, dacă stau în interior într-un mediu umed, când vor ieși vor fi expuse degerăturilor. Nu se recomandă poziționarea vasului cu apă în interiorul cotețului! O altă măsură este de a controla condensul din coteț, implicit aerisirea. Utilizarea unui umidometru este utilă, iar nivelul umidității ar trebuie să penduleze între 50% și 70%.

    – Curățați frecvent cotețul pentru a scoate gunoiul păsărilor. O soluție pentru a controla nivelul de umiditate și pentru a asigura confortul păsărilor este folosirea pe jos a nisipului care ajută la evaporarea mai repede a apei. În plus, nisipul este un bun izolant și reține căldura. Nu se recomandă paiele pentru substratul din coteț.

    – Izolarea cotețelor este utilă și reprezintă o investiție minimă dacă folosiți materiale reciclate. Acoperișul nu trebuie să permită scurgerile, iar la exterior puteți folosi baloți de paie sau o folie de plastic cu care să protejați adăpostul de vânt. Nu puneți niciodată cârpe sau paie în interior, pe pereți, – chiar dacă acestea pot ajuta la izolare, sunt un loc propice pentru dezvoltarea ciupercilor, a mucegaiului, devenind surse de boli pentru păsări. Baloții de paie pot izola însă cotețul pe dinafară.

    Cotet de pasari izolat iarna cu paie
    Coteț de păsări izolat cu baloți de paie

    – Aerisirea cotețului este esențială, dar aveți grijă să nu se facă curent în interior. Păsările sunt sensibile la curent.

    – Monitorizați temperatura din interiorul cotețului. Chiar dacă afară este ger, veți avea surpriza ca în interior să fie mult mai cald și să nu fie nevoie să interveniți în niciun fel pentru a crește numărul de grade în zilele friguroase.

    – Asigurați hrana păsărilor care în sezonul rece consumă mai multă mâncare. Evitați să puneți cantități mari de mâncare, ci atunci când e pe terminate, veniți cu hrană proaspătă. Dacă furajul stă mai mult timp riscă să se umezească, să mucegăiască, să își piardă din valoarea nutritivă.

    – Curățați zăpada din jurul cotețului pentru a permite păsărilor să iasă afară. Nu au o problemă să meargă prin zăpadă, dar se recomandă să le curățați locul pentru a asigura necesarul de mișcare. În zilele cu temperaturi scăzute este risc de degerături, așa că păsările vor sta în coteț la orele cu ger. Dacă sunt găini tinere, s-ar putea să nu intre singure la timp în coteț, așa că se recomandă să le ajutați să nu ierneze afară – partea bună este că dacă le găsiți la orele serii, ele nu ”protestează” și sunt ușor de purtat până la adăpost.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd