• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Germania taie subvenția la motorină, în ciuda protestelor fermierilor

    Violina Gorcinschi -

    Statul german a decis să taie subvenția la motorina utilizată în agricultură. În ciuda promisiunilor majorității statelor federale și ale politicienilor, la finalul săptămânii trecute, vineri – 22 martie, s-a votat renunțarea la subvențiile pentru combustibilul agricol. Fermierii germani se simt „păcăliți” și „trădați” de instituțiile care ar fi trebuit să îi susțină.

    Reprezentanții majorității statelor federale nu și-au respectat promisiunile și nu s-au luptat în Bundesrat pentru a menține subvențiile de stat pentru motorina pentru fermieri. Luni de proteste s-au soldat fără rezultat. Votul care a avut loc vinerea trecută, 22 martie, în Bundesrat, a decis soarta subvențiilor de stat pentru combustibilul agricol. Majoritatea membrilor Consiliului Federal, contrar declarațiilor anterioare, au dat guvernului undă verde în problema taxării motorinei pentru ferme. Fermierii care protestează de luni de zile se simt înșelați și trădați atât de politicieni, cât și de sindicaliști.

    Fermierii germani, dezamăgiți de politicieni (foto: istockphoto.com)

    S-a votat legea. Germania taie subvenția pe motorină agricolă

    Poziția Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria (CDU/CSU), aflată în opoziție, a dat speranță pentru menținerea subvențiilor pentru motorina din agricultură. Acest grup a cerut statelor federale să dea guvernului un ultimatum și să-și condiționeze sprijinul pentru actul cheie în prezent privind condițiile de creștere economică de menținerea subvențiilor pentru combustibili de către guvern pentru fermieri. Sub presiunea protestelor în desfășurare, majoritatea statelor federale au fost de acord cu această soluție, care a pus guvernul la zid în ceea ce privește legea care ar trebui să stimuleze economia germană.

    Cu toate acestea, apoi a ieșit la iveală că Uniunea Fermierilor Germani, implicată în protestele desfășurate timp de mai multe luni, a „renunțat” la cererea de a menține subvențiile pentru combustibili agricoli în schimbul transferului fondurilor către alte programe de sprijin pentru agricultură. Conținutul scrisorii, pe care cel mai mare grup sindical a transmis-o guvernului pe această temă, a fost făcut public. În această situație, politicienii din statele federale s-au simțit eliberați de promisiunile făcute fermierilor.

    Înainte de votul de vineri, majoritatea statelor federale au promis că vor lupta fie pentru a menține scutiri de taxe pe motorină, fie pentru a negocia transferul subvențiilor în alte scopuri specifice solicitate de fermieri. De exemplu, s-a mai promis scutirea impozitului pe proprietate, impozitul pe venit „aplatizat”, subvenții pentru asigurări, sprijin pentru combustibili nefosili în agricultură.

    Citește și: Reprezentanții Greenpeace din Germania: Subvențiile pentru motorina agricolă trebuie eliminate

    Votul împotriva fermierilor

    Totuși, după cum relatează Agrarheute, la o ședință cheie a Consiliului Federal din 22 martie, majoritatea statelor federale au votat în favoarea Legii privind oportunitățile de creștere economică, fără un acord prealabil cu privire la detalii referitoare la alte forme de sprijin pentru agricultură. Aleșii s-au mulțumit cu declarații vagi conform cărora guvernul se va strădui să mențină competitivitatea agriculturii germane și să reducă povara fiscală asupra fermierilor.

    Solicitarea Brandenburgului de a retrage eliminarea subvențiilor la motorină pentru agricultură a fost respinsă. Doar Bavaria a votat împotriva Legii privind condițiile dezvoltării economice. Cancelarul bavarez Florian Herrmann (CSU) a afirmat că promisiunile guvernului federal sunt „ficțiune și obrăznicie”, deoarece fermierii vor pierde 440 de milioane de euro din tăierea subvenției la motorină și, în schimb, vor primi o fracțiune din această sumă sub formă de alte ajutoare. Cu toate acestea, dreptul de veto al Bavariei nu este suficient.

    Motorina pentru agricultură, fără subvenții

    Votul de vineri a stabilit că, în conformitate cu planul guvernului federal inclus în Legea de finanțare a bugetului, subvenția pentru combustibili agricoli va fi redusă în acest an cu 40% (de la 21,48 cenți la 12,88 cenți/l), iar, în 2025, cu încă 30%. Din 2026, fermierii nu mai pot conta pe nicio subvenționare la prețul motorinei.

    Citește și: Comerciant: Germania preferă rapița din Ucraina în locul rapiței din România sau Polonia

    Președintele Uniunii Fermierilor Germani, Joachim Rukwied, a recunoscut că este dezamăgit de decizia Bundesrat-ului. El a anunțat că sindicatul va cere compensații echivalente pentru subvențiile pentru combustibil. Acesta a declarat că motorina pentru agricultură va rămâne un subiect „fierbinte” la viitoarele alegeri federale din 2025. Ședința Consiliului Federal a fost însoțită de proteste ale fermierilor, dar aceștia se simt și înșelați de cea mai mare asociație industrială.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA