Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

FERMIERII – DATORI LA APIA: SUMA URIAȘĂ cerută înapoi din SUBVENȚIILE AGRICOLE!

Fermierii au acumulat datorii de 849,71 milioane de lei  la APIA! Șeful agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a dezvăluit că totalul titlurilor de creanţă emise de către APIA din cauza ”penalizărilor” pentru subvenții se ridică la 247.251!

”De pildă, în anul 2008, la nivelul APIA nu s-a constituit nicio neregulă sau eroare administrativă ca urmare a nerespectării condiţiilor de eligibilitate, aşa spune Comisia Europeană, în sensul emiterii de titluri de creanţă în sarcina fermierilor. În timp, însă, lucrurile s-au mai schimbat, astfel încât numărul total al titlurilor de creanţă emise de către APIA se ridică la 247.251 în cuantum de 849,71 milioane de lei lei. Din această sumă s-au recuperat 616,56 milioane de lei, procentul fiind de 73%. De exemplu, cu titlu de creanţă poate însemna că ţi-au lipsit trei oi, şi asta nu putem spune că este hoţie”, a arătat Pintea pentru Agerpres.

Acesta a dezvăluit că, la rândul său, agenția de plăți are anual multe controale de la Comisia Europeană care verifică modul în care se acordă subvențiile. ”Sunt multe, dar din auditările respective, pentru că nimeni nu vine cu toporul, poţi să obţii lucruri care te îndrumă şi paşii pe care trebuie să-i urmezi. Se merge mult şi pe prevenţie, nu neapărat să se impute ceva. Dacă e de imputat se impută în mod cert. Consider că aceste misiuni sunt constructive şi ai şi de învăţat. Revenind la nereguli şi eventuale fraude, vreau să vă precizez că acordarea plăţilor către fermieri poate fi realizată de către APIA numai după îndeplinirea unui set de condiţii impuse de Comisia Europeană prin legislaţia aferentă, care se referă la existenţa unui sistem informatic performant – care a avut ‘n’ auditări pe parcusul celor peste 10 ani şi chiar am fost felicitaţi pentru acest lucru. Se referă la efectuarea unor verificări amănunţite asupra cererilor şi documentelor de plată şi a unor controale care se fac la faţa locului, pentru a asigura respectarea legislaţiei care reglementează schemele de sprijin din partea Uniunii, în vederea minimizării riscului ca UE să sufere prejudicii financiare”, a mai arătat șeful agenției de plăți.

Neregulile identificate la fermieri au crescut odată cu înmulțirea schemelor de plată

Adrian Pintea a mai declarat că în prezent se poate vorbi şi de o dinamică foarte accentuată a formelor de sprijin gestionate de APIA. ”Dacă după aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, Agenţia derula mai puţin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor români, după introducerea noii Politici Agricole Comune în anul 2015, numărul schemelor, măsurilor şi sub-măsurilor, pachetelor şi sub-pachetelor gestionate de APIA a crescut substanţial, ajungând după cum v-am spus la peste 100. Desigur că, în acest context, şi raportul neregulilor, erorilor administrative sau al nerespectării condiţiilor de eligibilitate nu mai este acelaşi ca în 2007, dar acest lucru categoric este inerent”, a mai subliniat directorul APIA.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu