Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

INTERVENȚIE LA COMISIA EUROPEANĂ pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

Intervenție la Bruxelles pentru subvențiile fermierilor românie! Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut marţi o întrevedere cu Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură şi dezvoltare rurală, în contextul vizitei de lucru pe care o efectuează la Bruxelles, pe agenda discuţiilor aflându-se Politica Agricolă Comună, dar şi situaţia privind pesta porcină şi inundaţiile cu care se confruntă ţara noastră.

Premierul României alături de Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis către Agrointeligența-www.agrointel.ro, premierul şi comisarul european au abordat aspecte prioritare ale agendei europene, cu accent pe demersurile în derulare la nivelul UE pe dimensiunea Politicii Agricole Comune.

De asemenea, au fost abordate aspecte privind stadiul pregătirilor pentru exercitarea de către România, începând cu 1 ianuarie 2019, a Preşedinţiei Consiliului UE.

“Premierul Viorica Dăncilă a arătat că unul din obiectivele majore ale României, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, va fi aceea de a se asigura că politicile Uniunii Europene se raportează în permanenţă la principiul coeziunii, ca valoare comună a UE. Din această perspectivă, România va depune toate eforturile pentru avansarea procesului de negociere şi adoptarea, în timp util, în funcţie şi de sprijinul celorlalte state membre ale Uniunii, a propunerilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027”, se arată în comunicat.

Guvernul de la Bucureşti susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual

Premierul român a subliniat necesitatea reflectării de o manieră adecvată a rolului major al acestei politici în nivelul alocărilor pentru Politica Agricolă Comună în viitorul buget european. De asemenea, premierul României a menţionat că Guvernul de la Bucureşti susţine menţinerea bugetului PAC la un nivel comparabil cu cel actual, menţionând totodată că România apreciază bunele intenţii ale Comisiei privind simplificarea şi creşterea subsidiarităţii în aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune, dar şi propunerea de continuare a reducerii decalajului dintre plăţile directe ale fermierilor din diferitele state membre.

Şeful Executivului a precizat că România nu este de acord cu plafonarea, care va afecta grav cele mai competitive ferme din ţara noastră. Cei doi oficiali au discutat şi despre propunerile Comisiei privind susţinerea, în România, a fermelor mici şi a tinerilor fermier.

Viorica Dăncilă a subliniat, totodată, importanţa asigurării unei arhitecturi simplificate a viitoarei politici în orizontul post-2020, care să permită un nivel sporit de transparenţă, accesibilitate şi eficienţă în relaţia cu beneficiarii direcţi.

“Prim-ministrul a apreciat rolul pe care Comisia Europeană îl va deţine în procesul decizional european cu privire la propunerile din domeniul agriculturii şi a exprimat interesul şi deschiderea României de a continua cooperarea cu Comisia în scopul identificării, împreună cu statele membre şi cu Parlamentul European, a celor mai bune soluţii pentru agricultura europeană, pentru fermierii europeni şi, în esenţă, pentru cetăţenii europeni, ca principali beneficiari ai politicilor Uniunii”, precizează sursa citată.

Guvernul mai anunță că oficialul european a acceptat invitaţia adresată de premierul Dăncilă de a efectua, cât de curând, o vizită în România.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Subventiile sunt adevaratele ajutoare sociale care au distrus satele romanesti . Tot felul de profitori au venit in agricultura si au instalat copiii in acte doar sa incaseseze subventii mai mari. Subventiile trebuie acordate in vauchere cupoane nu cash si doar acelor care au angajati permanenti produc proceseaza si valorifica iar restul eliminati de la plata subventiilor.

Scrie un comentariu