Creșterea animalelorŞtiri agricole

DECIZIA care SCOATE FERMIERII ÎN STRADĂ – COMUNICATĂ ASTĂZI la centrele APIA DIN TOATĂ ȚARA!

Fermierii amenință cu proteste de stradă! Printr-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) România, producătorii agricoli își exprimă nemulțumirea cu privire la ultima decizie a MADR comunicată astăzi, marți – 10 iulie, de către APIA în teritoriu!

”După toate problemele pe care le avem cu pesta porcină africană, cu interdicțiile comerciale la carne și animale vii care vin din partea partenerilor externi, MADR transmite astăzi fermierilor prin APIA, faptul că o parte din cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Măsura 14 – subpachetele pe bunăstare, nu sunt eligibili! În urma acestei informări, ACEBOP a luat legătura cu organizațiile europene din care face parte și este în măsură să facă precizările care urmează. Legislația UE prevede posibilitatea plății retroactive, cum este și acest caz, al Măsurii 14 – anunțată în luna mai, cererile au fost primite și normal, trebuie să se intre la plată de la 1 ianuarie 2018”, se arată în comunicatul asumat de Consiliul Director al ACEBOP.

”Nicio instituție publică nu poate să comunice alte condiții de aplicare a legislației. Astăzi MADR afirmă că, chiar în cazul în care fermierul îndeplinește toate condițiile de bunăstare superioară, autorizare anterior datei de publicare a Ordonanței nr.1042/2018, el nu va primi sumele compensatorii de la UE pentru ce a respectat – pe motive inventate artificial! În această situație se află peste 50 de fermieri crescători de păsări – care cresc în jur de 50 de milioane păsări pe an și crescători de porci care cresc aproximativ 300.000 de porci/an. De menționat este faptul că acești fermieri au populat fermele timp de o jumătate de an cu respectarea condițiilor – în urma asigurărilor venite de la APIA că vor primi banii de la UE, dacă le respectă! Cea mai mare parte dintre acești fermieri au proiecte în derulare, făcute cu fonduri europene și fără măsura de bunăstare, aceștia nu numai că nu vor mai putea popula, ci sunt în situația de a intra în faliment, de a nu-și mai putea îndeplini sarcinile din proiectul european pentru care au primit finanțare europeană”, mai arată documentul citat.

În finalul comunicatului, fermierii solicită ”intervenția de urgentă a domnului Ministru Petre Daea pentru rezolvarea acestei probleme, pe care noi o considerăm o interpretare greșită a legislației europene, în dezavantajul fermierilor români”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu