Creșterea animalelorŞtiri agricole

SCANDAL URIAȘ PE BERBECII VÂNDUȚI DE UN MARE LIDER AL OIERILOR!

Foto: Facebook.com/Ion Agafiței

Scandal uriaș pornit de la berbecii cu origine vânduți de un cunoscut fermier din România! Crescătorii de ovine care au cumpărat cu ajutor de minimis berbecii de la Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovis Mold Vaslui, sunt acum obligați să dea sprijinul înapoi. În urma unui control s-a stabilit că masculii figurau ca fiind sacrificați sau vânduți la export.

La patru ani după ce au cumpărat, pe baza ajutorului de minimis oferit de Guvern, berbeci de reproducție cu certificate de origine, 12 ciobani vasluieni se văd nevoiți să dea înapoi sumele de bani primite. Au achiziționat berbecii de fermierul la Ion Agafiței și au plătit pentru fiecare animal cumpărat 2.500 de lei, arată jurnaliștii publicației vremeanoua.ro. Anul acesta, Direcția Agricolă a făcut verificări și s-a constatat că animalele vândute de Agafiței figurau, în baza de date națională, vânduți sau sacrificați încă din 2013. Si asta după ce Agafiței, a “uitat” să elibereze un formular obligatoriu de circulație a berbecilor de reproducție între exploatații, cunoscut și ca formularul F2.

În apărarea sa, Ion Agafiței spune că vina nu-i aparține și că vinovat de toată această poveste ar fi medicul veterinar care s-a ocupat de eliberarea formularului F2. Acesta ar fi pierdut sau a șters baza de date cu anumite înregistrări și astfel au apărut problemele. Această variantă este contrazisă de specialiști care spun că baza de date nu putea fi ștearsă deoarece este salvată la nivel național. De asemenea, aceștia consideră că existã și posibilitatea ca în 2014, Agafiței să fi vândut mai multi berbeci decât ar fi avut în exploatație și a fost nevoit să se acopere de acte.

Conform declaratțiilor directorului Gigel Crudu, Direcția Agricolă Vaslui nu face altceva decât să aplice legea. “Au fost emise 12 decizii în cazurile în care nu s-a respectat legislația în vigoare care spune că, în termen de 3 zile, cumpărătorul este obligat să înregistreze animalul în propria exploatație, pe baza formularuui F2 emis de către medicul veterinar, vânzătorului. Documentul de mișcare a animalelor se eliberează obligatoriu în momentul în care berbecii părăseau exploatația și erau transferați în alta. La data emiterii deciziilor suma totală ajunsese la 124.000 de lei, la care se adaugă penalități”, spune Gigel Crudu. Acesta spune că cei care au fost de bună credință și au cumpărat berbeci fără să respecte legislația și acum trebuie să returneze banii se pot adresa instanței de judecată cu acțiuni îndreptate împotriva celui care a vândut, în speță, Ion Agafiței. Acesta era obligat, înainte de toate, să respecte legea și să emită formularul F2.

Toată povestea a ajuns și la urechile ministrului Agriculturii. Petre Daea a trimis, la Vaslui, Corpul de Control să verifice și să găsească vinovații. Aceștia vor fi trași la răspundere conform legilor în vigoare.

Citiți întregul articol pe www.vremeanoua.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu