Ştiri agricoleViaţa la ţară

CULTURĂ ATACATĂ DE MISTREȚI. Fermierul va primi DESPĂGUBIRI DE 5.600 DE LEI!

În timp ce la nivel național, autoritățile sanitar-veterinare au declarat război mistreților, porcii sălbatici continuă să producă pagube în culturile agricole. Mistreții sunt văzuți ca agenți de răspândire a pestei porcine africane, însă numărul lor și mobilitatea de care dau dovadă îi fac greu de stăvilit.

Fermierii din sectorul vegetal au și ei de suferit din cauza mistreților. Aceștia părăsesc pădurile și se hrănesc din culturile agricole ale oamenilor care, de cele mai multe ori, rămân cu paguba. Sunt însă și situații în care producătorii reușesc să beneficieze de sprijin care să acopere pierderile cauzate de mistreți.

În județul Gorj, în localitățile Turceni şi Plopşoru, fermierii au fost afectați în ultima perioadă de atacurile mistreților. Autoritățile au fost la fața locului pentru a întocmi evaluări ale pagubelor suferite. Doar agricultrorii din Turceni vor primi despăgubiri în urma ravagiilor făcute de mistreți.

Pentru că a început formarea porumbului în lapte, au fost înregistrate atacuri ale mistreților. S-a constituit comisiile de evaluare a pagubelor. Consilierul care a făcut parte din comisie a fost în două localități, la Turceni și Plopșoru. La Turceni a fost afectată o suprafață de 7,79 hectare de teren. În urma verificărilor s-a constatat că s-a distrus cultura de pe 18% din teren, ceea ce înseamnă 1,4 hectare. S-a concluzionat că firma respectivă va primi o despăgubire 5.600 lei“, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj.

Fermierul din Plopșoru nu va primi despăgubiri

Un agricultor din Plopșoru s-a ales cu cultura de porumb afectată de o suprafață de două hectare și jumătate. „Proporția distrugerilor este de șapte la sută. Neîndeplinind condițiile, acesta nu va beneficia de despăgubire“, a mai precizat Dan Tănăsescu.

Vă reamintim că în această perioadă este în vigoare o măsură de stimulare a vănătorii de porci mistreți în zonele cu risc de pestă porcină africană. Se plătește până la 400 de lei pe capul de porc sălbatic vânat – citiți integral articolul. 

Încă de la finele anului 2016, în Monitorul Oficial a fost publicat un act normativ care a instituit o procedură de despăgubire rapidă pentru fermierii care au culturi afectate de animale sălbatice, inclusiv mistreți. Despre această lege și ce trebuie să facă fermierii pentru a primi despăgubiri pentru culturile distruse de porcii sălbatici puteți citi pe larg în acest articol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Am chemat o comisie de evaluare a pagubelor intrunita conform hg 1679, care a mers pe teren pentru a evalua pagubele produse de porcii mistreti. In urma procesului verbal de constatare a pagubelor a venit decizia Garzii forestiere Focsani de acordare a despagubirilor. Banii nu au reusit sa ajunga la noi intrucat o organizatie a vanatorilor si pescarilor sportivi din romania a facut plangere la decizia garzii forestiere si totul s-a terminat cu o plangere penala impotriva celor doua institutii care s-au unit pentru a nu acorda despagibiri fermierilor.

  2. Domnilor care citiți acest comentariu si poate o sa puteti sa faceti ceva in ceea ce priveste valul acesta de tantari care nu ne mai dau pace si sunt foarte multi, pardon extrem de multi care răspândesc bolile in delta si pe o rază destul de mare in jurul acesteia. At trebui sa se faca ceva pt distrugerea acestora, ne musca copiii, pe noi si tot ce misca dupa ce probabil au înțepat un animal infectat. Poate o veni vre_ un parlamentar în delta si sa stea o noapte in delta sa vada ce inseamna o lume fara chimicale si sa te rupă tentații. După ce ca era jale in delta au mai și format acest program _ NATURA 2000 care nu ti da voie să folosești chimicale de nici un fel.sa se distrugă domnule tantarii ăștia care sunt principali in răspândirea bolilor sau sa se mai reducă numărul macar.

  3. Domnul Musca isi punea o intrebare la o emisiune duminica trecuta : vrem sa facem o tara de mistreti ? Raspunsul este in Guvern : un Guvern de mistreti

Scrie un comentariu