Ştiri agricoleViaţa la ţară

CULTURĂ ATACATĂ DE MISTREȚI. Fermierul va primi DESPĂGUBIRI DE 5.600 DE LEI!

În timp ce la nivel național, autoritățile sanitar-veterinare au declarat război mistreților, porcii sălbatici continuă să producă pagube în culturile agricole. Mistreții sunt văzuți ca agenți de răspândire a pestei porcine africane, însă numărul lor și mobilitatea de care dau dovadă îi fac greu de stăvilit.

Fermierii din sectorul vegetal au și ei de suferit din cauza mistreților. Aceștia părăsesc pădurile și se hrănesc din culturile agricole ale oamenilor care, de cele mai multe ori, rămân cu paguba. Sunt însă și situații în care producătorii reușesc să beneficieze de sprijin care să acopere pierderile cauzate de mistreți.

În județul Gorj, în localitățile Turceni şi Plopşoru, fermierii au fost afectați în ultima perioadă de atacurile mistreților. Autoritățile au fost la fața locului pentru a întocmi evaluări ale pagubelor suferite. Doar agricultrorii din Turceni vor primi despăgubiri în urma ravagiilor făcute de mistreți.

Pentru că a început formarea porumbului în lapte, au fost înregistrate atacuri ale mistreților. S-a constituit comisiile de evaluare a pagubelor. Consilierul care a făcut parte din comisie a fost în două localități, la Turceni și Plopșoru. La Turceni a fost afectată o suprafață de 7,79 hectare de teren. În urma verificărilor s-a constatat că s-a distrus cultura de pe 18% din teren, ceea ce înseamnă 1,4 hectare. S-a concluzionat că firma respectivă va primi o despăgubire 5.600 lei“, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj.

Fermierul din Plopșoru nu va primi despăgubiri

Un agricultor din Plopșoru s-a ales cu cultura de porumb afectată de o suprafață de două hectare și jumătate. „Proporția distrugerilor este de șapte la sută. Neîndeplinind condițiile, acesta nu va beneficia de despăgubire“, a mai precizat Dan Tănăsescu.

Vă reamintim că în această perioadă este în vigoare o măsură de stimulare a vănătorii de porci mistreți în zonele cu risc de pestă porcină africană. Se plătește până la 400 de lei pe capul de porc sălbatic vânat – citiți integral articolul. 

Încă de la finele anului 2016, în Monitorul Oficial a fost publicat un act normativ care a instituit o procedură de despăgubire rapidă pentru fermierii care au culturi afectate de animale sălbatice, inclusiv mistreți. Despre această lege și ce trebuie să facă fermierii pentru a primi despăgubiri pentru culturile distruse de porcii sălbatici puteți citi pe larg în acest articol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!