Creșterea animalelorŞtiri agricole

DIRECT DE LA GUVERN: CIFRELE LA ZI privind SUBVENȚIA PENTRU OIERI!

Foto: Flickr.com/Paul White

Subvenția pentru crescătorii de ovine din România – cifrele la zi privind numărul oierilor care s-au înscris în programul aprobat de Guvern și finanțat din bugetul Ministerului Agriculturii.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat astăzi, luni – 23 iulie, bilanțul primelor șase luni de când a preluat conducerea Guvernului şi a amintit care sunt progresele și în acest program destinat oierilor români!

”Vă reamintesc că înainte de venirea la guvernare a actualei coaliții, circa 70 la sută din lâna produsă în România era arsă pentru că nu existau centre de colectare și valorificare. În acest semestru sunt 32.328 de crescători de oi înscriși în programul care prevede acordarea unui leu pentru fiecare kilogram de lână vândută. Astfel, 8.865 de tone de lână au fost colectate din care 3.444 de tone au fost exportate”, a arătat Dăncilă.

Reamintim că în ședința Guvernului din data de 8 iunie a fost aprobată o Hotărâre care modifică HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Având în vedere că pentru obținerea acestui ajutor de minimis crescătorii trebuie să facă dovada comercializării cantităţii de lână și ținând cont de revitalizarea filierei de comercializare a lânii, care a presupus identificarea centrelor de colectare a lânii funcționale sau a unităților de procesare a lânii, a fost necesară prelungirea perioadei de valorificare a lânii și precum și a celei pentru depunerea documentelor aferente.

Astfel, prin actul normativ aprobat se reglementează definirea perioadei de cerere, respectiv 1 iulie 2017 – 1 septembrie 2018. În consecință, se prelungește și termenul pentru depunerea documentelor justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute, 1 septembrie fiind termenul limită.

În mod corespunzător, se prelungește și termenul până la care Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc situaţia centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, respectiv până la data de 1 octombrie 2018.

Valoarea sprijinului financiar este de 1 leu/kg pentru lâna comercializată.

Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră trebuie să asigure atât sporirea numerică a efectivelor de ovine, dar și creșterea eficienței economice prin valorificarea produselor obținute.

Potrivit Ministerului Agriculturii, prin acordarea acestei scheme de minimis se urmărește eficientizarea activității sectorului de creștere a ovinelor, în sensul reducerii pierderilor crescătorilor de ovine. De asemenea, acest ajutor va stimula înființarea centrelor de colectare a lânii, va crea noi locuri de muncă și va stabiliza veniturile crescătorilor de ovine.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!