Creșterea animalelorŞtiri agricole

MESAJ GROAZNIC pentru FERMIERI: ”Trebuie să sacrificăm 45.000 DE CAPETE DE PORCI”

Foto: a1.ro

Pesta Porcinăa Africană continuă să se extindă în fermele românești de suine. Exploatații importante sunt în atenția autorităților sanitar-veterinare și, în ciuda protestelor crescătorilor, acolo unde apare visurul, sacrificarea animalelor este iminentă. Motivul a fost explicat de către ministrul agriculturii, Petre Daea, la Antena 3. Acesta a arătat că pesta porcină africană nu are tratament, așa că a porcii trebuie tăiați de urgență.

„Nu există altă soluție. Acest virus care a măturat Europa a intrat și la noi. A părut în Satu Mare, a trebui să intervenim rapid și medicii au intervenit în programul stabilit, respectând modul de acțiune. Trebuie să sacrificăm 45 de mii de capete. Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente. Singura metodă este să sacrifici. Porcii se incinerează. Vreau să fac un apel la populație. România are capacitatea să treacă, dar trebuie să ne rânduim comportamentul. În momentul în care se anunță că există un caz, toate animalele trebuie sacrificate. Avem încredere în fermieri și în oamenii care lucrează în agricultură”, a spus Petre Daea.

La nivel național, fermierii sunt în alertă, iar buletinele periodice de la ANSVSA nu sunt deloc liniștitoare. Cel mai recent a fost postat în spațiul public de către Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Porcine, Ovine și Bovine din România.

Conform ACEBOP, iată care era, ieri, 23 iulie, situația măsurilor adoptate și a activităților desfășurate la nivelul județelor în care au fost confirmate focare de pestă porcină africană:

1. Județul Tulcea:

sunt confirmate 396 focare de pesta porcină africană în 48 localități iar în alte 40 gospodării din 22 localități există suspiciuni cu analize în lucru, urmând ca diagnosticul să fie confirmat de LSVSA și IDSA București.

Situația detaliată se prezintă astfel:

a. localități unde a fost confirmat virusul – 48
• focare confirmate – 396
• porci sacrificați – 14
• porci morți – 296
• porci uciși – 2597
b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 22
• suspiciuni – 40
• porci sacrificați – 0
• porci morți – 35
• porci uciși – 205

La S.C. Carniprod situația se prezintă astfel:
• porci uciși până în prezent – 31522
• cadavre incinerate – 4975
• cadavre îngropate – 26547

De asemenea, pentru prevenirea răspândirii virusului au fost uciși preventiv în 19 localități un număr de 797 porci din 171 exploatații și au fost instituie 8 filtre permanente dispuse la ieșirile din județ în localitățile I.C. Brătianu (pe DN 22E), Smârdan (pe DN 22), Dăeni (pe DJ 222F), Rahman (pe DN 22A), Sarighiol de Deal (pe DJ 222) și Baia (pe DN 22), precum și la intrările și ieșirile de la SC Carniprod Tulcea (Complex și Fabrică), care asigură punerea în aplicare a măsurilor dispuse de CLCB – ULD.
Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

2. Județul Constanța:

La nivelul județului Constanța au fost confirmate 5 focare de pestă porcină africană, la 5 gospodării particulare – din 3 localități (Istria – 1 focar, Cheia – 2 focare și Vadu Corbu – 2 focare), iar localitatea Vadu există 2 cazuri de suspiciuni.
Situația focarelor la porc:
a. localități unde a fost confirmat virusul – 3
• focare confirmate – 5
• porci sacrificați – 1
• porci morți – 38
• porci uciși – 62
• cadavre incinerate – 12
• cadavre ingropate – 89

b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 1
• suspiciuni – 2

Au fost luate măsuri de plasare sub supraveghere, de informare a cetățenilor din zonele afectate, de ucidere în cazurile de confirmare, de instaurare a zonelor de protecție și de distrugere a carcaselor și cadavrelor de suine.

În continuare se aplică toate măsurile stabilite prin Planurile de măsuri aprobate și se mențin filtrele rutiere: 2 filtre la Vadu, 2 filtre la Cheia, 2 filtre la Istria și 1 filtru la Mihai Viteazu. Filtrele sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Constanța și cei ai Poliției locale, împreună cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. Constanța, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranzitează zona de protecție și zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecție și zona de supraveghere. Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor.

3. Județul Bihor:

La nivelul județului Bihor au fost confirmate 17 focare de pestă porcină africană, la 17 exploatații particulare – din 7 localități (Albiș – 1 focar, Crestur – 2 focare, Abrămuț – 2 focare, Cherechiu – 5 focare, Olosig – 5 focare, Galoș Petreu- 1 focar și Sânicolau de Munte – 1 focar). De asemenea, a fost confirmat 1 focar la efectivele de mistreți (1 mistreț mort) din Fondul cinegetic nr. 9 Cubulcut – Direcția Silvică Bihor.

a. localități unde a fost confirmat virusul – 7

• porci morți – 67
• porci uciși –120
• porci sacrificați – 4
b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 0
• nr. suspiciuni – 0
• porci morți – 0

Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.
În data de 18.07.2018, Centrul Local de Combaterea Bolilor Unitatea Locală de Decizie a emis decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pesta Porcină Africană la porcii domestici și mistreți ca urmare a cazurilor confirmate în localitățile Crestur, Olosig, Sânicolau de Munte, Abrămuț, Cherechiu, Albiș, Galoș Petreu și Fondul de vânătoare nr.9 Bihor.

4. Județul Satu Mare:

Nu sunt modificări față de datele raportate anterior, situația fiind următoarea:
La nivelul județului Satu Mare au fost confirmate 5 focare de pesta porcină africană, la 5 gospodării particulare – din 3 localități (Tășnad – 1 focar, Bercu Nou – 1 focar și Micula – 3 focare). De asemenea, au fost confirmate 5 focare de pestă porcină africană la mistreți din 4 fonduri de vânătoare (FV 16 Noroieni, FV 44 Cehal, FV 47 Supur și FV 43 Săuca). Diagnosticul a fost confirmat de LSVSA și IDSA București.

I. Situația focarelor la porc
a. localități unde a fost confirmat virusul – 3
• focare confirmate – 5
• porci sacrificați – 0
• porci morți – 29
• porci uciși – 23

II. Situația focarelor la mistreț
a. fonduri de vânătoare unde a fost confirmat virusul – 4
• mistreți morți – 9

Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport.

5. Județul Brăila:

La nivelul județului au fost confirmate 6 focare de pestă porcină africană la 4 gospodării particulare din comuna Frecăței – Insula Mare a Brăilei, la 1 gospodărie din localitatea Berteștii de Jos și la 1 gospodărie din localitatea Polizești. De asemenea, în 3 locații din 2 localități (Frecăței – 1 și Berteștii de Jos – 2) există suspiciuni cu analize în lucru, urmând ca diagnosticul să fie confirmat de LSVSA și IDSA București.

a. localități unde a fost confirmat virusul – 3
• focare confirmate – 6
• porci sacrificați – 0
• porci morți – 20
• porci uciși – 1794

b. localități cu suspiciuni cu probe în lucru la LSVJ și IDSA – 2
• nr. suspiciuni – 3
• porci morți – 0

În data de 20.07.2018 a avut loc ședința C.J.S.U în care a fost adoptată Hotărârea nr. 14, prin care s-a stabilit:
– instituirea restricției de tonaj la circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumul județean DJ 211A – tronsonul Viziru – Cuza Vodă și pe drumul județean DJ 212 – tronsonul Cuza Vodă – Mihai Bravu;
– emiterea deciziilor privind măsura excepțională a uciderii preventive de suine în zona de protecție și în zona de supraveghere stabilită prin planul de măsuri.

Exploatațiile au fost plasate sub supraveghere oficială, fiind aplicate măsuri de restricție în ceea ce privește circulația persoanelor, animalelor, a produselor și subproduselor și a mijloacelor de transport

6. Județul Ialomița:

La nivelul județului au fost confirmate 2 focare de pestă porcină africană la 2 gospodării particulare din localitatea Giurgeni.

În urma ședinței Centrului Local de Combaterea Bolilor, din data de 21.07.2018, pentru reducerea pericolului de răspândire a acestei boli în efectivele învecinate, a fost aprobat ,,Programul de Măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană,, din județul Ialomița, precum și măsurile ce se impun în zonele de restricție.

A fost emisă Hotărârea cu privire la uciderea preventivă a exemplarelor porcine din gospodăriile populației localității Giurgeni și Hotărârea prin care s-a aprobat ecarisarea alternativă a exemplarelor porcine la nivelul localității Giurgeni, prin îngropare.

a. localități unde a fost confirmat virusul – 1
• focare confirmate – 2
• nr porci uciși -135 (103 îngropați și 32 incinerați)


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Parca stiam ca pesta porcina avea un vaccin (romanesc) care a fost interzis de UE prin nu stiu ce protocoale, ca cica e eradicata? Care e situatia, Agrointel? Nu de alta dar macar sa stim pe ce picior jucam.

Scrie un comentariu