• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vin subvențiile pentru crescătorii de vaci. Anunțul premierului Dăncilă

    agrointeligenta.ro -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură primește de la Guvern banii necesari pentru plata subvențiilor către crescătorii de bovine de lapte și de carne, dar și pentru fermierii care cresc bivolițe. Sumele au fost supuse aprobării în ședința de Guvern de astăzi, vineri – 7 decembrie.

    Fermierii primesc vești bune de la Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat astăzi – vineri 7 decembrie în debutul ședintei săptămânale de Guvern că pe masa Executivul se află pentru aprobare banii pentru ajutorul de stat la motorină dar și cei pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ).

    ”Venim în ședința de Guvern de astăzi și cu măsuri de sprijin pentru sectorul agricol. Pe de o parte creștem suma alocată subvenției pentru motorin folosită în agricultură cu 67 de milioane de lei astfel încât suma totală pentru acest an o să fie 487 de milioane de lei. Pe de altă parte, aprobăm sumele destinate susținerii sectorului zootehnic astfel că suma totală pentru 2018 este aproape 486 de milioane de lei adică peste 104 milioane de euro”, a arătat premierul.

    Așa cum Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a informat anterior, data vehiculată pentru start la achitarea acestei subvenții atât de așteptate de fermieri este 15 decembrie după ce Guvernul va aproba plafoanele cu sumele alocate fermierilor și publicarea lor în Monitorul Oficial. De abia atunci APIA poate fixa suma pe cap de animal pe care o primesc crescătorii pentru anul de cerere 2018.

    Proiectul care a ajuns pe masa Guvernului prevede că sumele vor fi repartizate astfel:

    – 1.540.000 euro, respectiv 7.182.252 lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte;

    – 12.075.000 euro, respectiv 56.315.385 lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora;

    – 90.499.500 euro, respectiv 422.071.568 lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

    – 27.000 euro, respectiv 125.922 lei, pentru specia viermi de mătase.

    „Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează prin raportarea sumelor la efectivul de animale eligibile/kg gogoşi crude de mătase eligibile”, prevede proiectul de HG.

    După aprobarea în ședință de Guvern, sumele alocate fermierilor vor fi publicate în Monitorul Oficial urmând ca după aceea să fie stabilite și cuantumurile pe cap de animal.

    Bani de la Bruxelles  pentru măsurile de urgență de combatere a PPA

    ”Am o altă veste bună pe care am primit-o chiar de dimineață de la Comsia Europeană. Este legată de ajutoarele privind combaterea Pestei Porcine Africane (PPE). Astfel, României îi se acordă un grant (fonduri nerambursabile n.r) în valoare de 34.278.750 milioane de euro reprezentând 75 la sută din costurile eligibile pe care țara noastră le-a angajat pentru măsurile de urgență de combatere a PPA”, a explicat premierul.

    Conform unei declarații anterioare dată de ministrul agriculturii Petre Daea, valoarea costurilor eligibile estimate de CE pe care România le-a angajat în 2018 pentru măsurile de urgenţă, în urma datelor transmise de autorităţile române, se ridică la 45,705 milioane de euro, iar grantul reprezintă 75% din aceste sume.

    „Valoarea costurilor estimate de către CE este de 45,705 milioane de euro, în urma datelor transmise de noi, iar 75% din această sumă o primim de la Uniunea Europeană. Banii vor veni în scurt timp şi se vor da prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)”, a spus şeful MADR pentru Agepres.

    Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, însă în acest an virsuul s-a extins iar în prezent evoluează 294 de localităţi din 18 judeţe.

    Potrivit datelor ANSVSA, la 29 noiembrie 2018, în România erau active 1.124 focare, dintre care 16 în exploataţii comerciale şi 300 de cazuri la mistreţi. Până la acea dată au fost eliminaţi 361.719 de porci.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului APIA vă poate cere acte ce dovedesc activitățile agricole pe terenurile trecute la subvenție

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării