Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

FERMIER RESEMNAT: MĂ RETRAG DIN SISTEMUL DE SUBVENȚII DE LA APIA!

Fermierul Cezar Petrescu a investit în culturi ecologice la care recoltarea se face mai ales manual (foto: domnitamaria.ro)

Un fermier resemnat a luat decizia de a se retrage complet din sistemul de subvenții de la APIA. Cezar Petrescu, un agricultor care face producții bio de cânepă, in și chiar de grâu și plante medicinale, spune că actualul sistem de plăți directe de la APIA face imposibilă accesarea sumelor, mai ales a celor cuplate de producție.

În localitatea Dor Mărunt, județul Călărași, fermierul Cezar Petrescu a investit în cultura de cânepă bio pe o suprafață de 75 de hectare. Această cultură de nișă beneficiază de sprijin cuplat de la APIA, bani ce se achită pe lângă schemele ”de bază”. Cu toate că are o cultură bine îngrijită, că nu tratează semințele și că fertilizează cu gunoi de grajd, Cezar Petrescu spune că nu a reușit să se încadreze pentru a accesa banii de la APIA. ”Toți banii din sprijinul cuplat se duc la olandezii care au fabrică în România”, a fost unul dintre mesajele fermierului Cezar Petrescu în cadrul interviului pe care l-a acordat emisiunii ”Viața Satului” (TVR 1).

Agricultorul din Dor Mărunt a făcut referire la faptul că la acest moment, singura fabrică care mai prelucrează cânepa în România este o investiție străină, mai exact olandeză. ”De la finele acestui an am decis să mă retrag complet din sistemul de subvenții de la APIA. Nici subvenția pentru motorină nu am reușit să o accesez”, a subliniat, resemnat, fermierul din Bărăgan. Despre investitorii olandezi, presa a scris că au investit deja într-o plantație de 100 de hectare de cânepă în Salonta, Bihor, și valorifică semințele inclusiv la o cunoscută fabrică de uleiuri din județul Cluj.

Nu doar subvenția la cânepă i-a fost imposibil de accesat fermierului bio, ci și cea la in. Astfel, pentru a reuși să ia banii pe sprijin cuplat și Ajutorul Național Tranzitoriu dedicat culturii, un producător român trebuie să dea la export producția. Un lucru extrem de dificil, mai ales că, în cazul inului, uleiul ecologic nu se obține deloc ușor, având nevoie de o clientelă aparte, care apreciază un gust puternic, uneori chiar de ulei de pește din cauza nivelului ridicat de vitamina E.

Subvenție tot mai mică pentru cânepă

Suprafețele tot mai mari cultivate cu cânepă au condus la o scădere a cuantumului pe hectar la sprijinul cuplat. Cu un buget fix ce se împarte la hectarele eligibile, fermierii se plâng că nu se merită să investească în acestă plantă tehnică. Astfel, sprijinul cuplat pentru cânepă a ajuns în Campania APIA 2017 la numai 172,3490 euro pe hectar în timp ce de la bugeul de stat, ANT 3 a fost de 6,66 euro pe hectar.

Vă recomandăm articolul: Ce subvenție la hectar se plătește pentru cultura de cânepă


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. abureli, se da si el in patima nationalismului putoros, pasam vina inedita la strainii e mai usor, si eu am accesat fodurii, si ma trebuit 5 ani, iar cei care au pus pedici au fost romanii, in nici un caz strainii,

    1. Orb sa fii si tot vezi ce incompetenti sunt la conducere. Normal ca de vina este guvernul si partidul care este la guvernare.

    2. Da, fiecare roman poarta o vina! Uneori se pune oistea inainte cailor, asa este la noi, vai de strategie. Inul este produsul ce te lasa indiferent de usile farmaciilor. Bolile de nutritie- stomac, colon, intestine SE VINDECA PRIN FOLOSIREA SEMINTELOR DE IN. Diarea NEONATALA la vitei se vindeca cu ceai de lucerna + ou + IN. Am folosit stiu ceea ce scriu.De ce trebuie sa dai la export cand poti sa o vinzi direct la depozitele farmaceutice, MAGAZINE NATURISTE, ETC.. Este vorba de niste autorizari. Ati vazut ca banii din UE – PROIECTE pe achizitia de utilaje sa fie facuta direct din FABRICILE ROMANESTI!? Intai s – a distrus – timp de ZECE ANI dupa care s- a venit cu achizitia EUROPEANA 2OOO+ 2018, ++. Noi nu ,,ne mancam intre noi” ne mananca INCOMPENTENTII DIN FUNCTIILE PUBLICE! A se citi ,,incompetentii” pusi politic, sunt si oameni bine pregatiti care merita toata lauda.

Scrie un comentariu