Ştiri agricoleViaţa la ţară

GRÂUL CE NU SE POATE LUA DIN CÂMP. Fermier afectat: ”NE PLOUĂ ȘI DE CINCI ORI ÎNTR-O ZI!”

O zonă dificilă în care fermierii se bazează numai pe două culturi – grâul și cartoful, este lovită acum de un val de ploi cum agricultorii n-au mai pomenit. Numai ieri, pe raza localității Lăzărești din județul Harghita a plouat de cinci ori, ne-a mărturisit fermierul Balint Gellert, producător care n-are reușit nici până acum să recolteze suprafața de 50 de hectare pe care a înființat-o cu grâu.

Boabele de grâu au încolțit în spic în urma ploilor abundente
Grâul este puternic afectat de excesul de ploi din ultima perioadă

Cultura este încolțită, așa cum v-am trimis și pozele, ca să vedeți. Plouă în fiecare zi, în cantități mari, nu am mai pomenit așa ceva. În 2010 am mai avut o vară ploioasă, dar atunci cantitățile de apă erau mici. Acum în ultimele șase zile am avut 130 litri de precipitații pe metrul pătrat. În luna iunie am depășit 400 de litri de apă pe metrul pătrat. Acum momentan nu plouă, dar va începe probabil din nou. Ieri a plouat în vreo cinci rânduri. Plouă câte 10 minute, apoi se oprește”, ne-a declarat fermierul din Harghita.

Balint Gellert a cultivat 50 de hectare cu grâu, iar din această suprafață, 20 de hectare îi sunt compromise total. ”Cum putem furnizorii de inputuri când avem așa o situație? Acest grâu este acum numai bun de dat la animale”, spune fermierul, supărat.

De intrat cu combinele la recoltat, nici vorbă din cauza umezelii care s-a îmbibat în sol. ”Dacă se îndreaptă vremea, ne trebuie măcar o săptămână să se usuce. La cum a fost vremea, degeaba am erbicidat, că erbicidele nu mai fac față , ne-au năpădit buruienile în cultură. Sunt probleme mari”, ne-a precizat agricultorul care subliniază că problemele de la grâu s-au extins și la cartofi unde apa a adus cu ea și mana, cea mai păguboasă boală pentru această cultură.

Acest grâu nu mai poate fi valoficat de fermieri decât ca grâu furajer, cu un preț mult mai mic

Fermierii din Harghita nu știu unde să mai apeleze. Speră că autoritățile să le vină în ajutor pentru că pierderile din câmp vor fi uriașe. ”Am vorbit cu un viceprimar de la noi din zonă și ne vom strânge mai mulți producători să vedem ce e de făcut. Să chemăm să se facă evaluare, să se estimeze paguba. Sperăm să nu fim uitați acum , când avem nevoie, pentru că noi mereu suntem mereu la zi cu impozitele și toate taxele pe care le avem de dat către stat. Acum avem un an dificil și sperăm ca pierderile noastre să fie despăgubite”, este mesajul fermierului din Harghita pentru autoritățile de la București.

NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la [email protected], fie telefonic, la numărul: 0744.311.359.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu