Ştiri agricole

OFICIAL: MAI MULȚI BANI pentru AGRICULTURĂ! Ce sumă s-a alocat ÎN PLUS DE LA GUVERN!

Prima rectificare bugetară din 2018 arată un plus de aproape 6 miliarde de lei (faţă de prima rectificare din 2017, de un miliard de lei). Printre domeniile care vor primi bani în plus se numără și Agricultura, alături de Sănătate sau Educație. fiind stabilite tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială.

În ciuda informațiilor pe surse conform cărora rectificarea bugetară ar fi urmat să taie bani de la fermieri, premierul Viorica Dăncilă a declarat că se va suplimenta bugetul pe sector. Banii se vor duce către gestionarea situației create de Pesta Porcină Africană. Astfel, proiectul privind rectificarea bugetară, prezentat de premierul Viorica Dăncilă, prevede alocarea sumei de 185 milioane lei pentru ANSVSA, în special pentru eradicarea pestei porcine şi despăgubiri pentru animalele sacrificate, în condiţiile în care au fost omorâţi aproape 50.000 de porci.

“În domeniul agriculturii, inclusiv ANVSA, am alocat suplimentar 85 milioane lei şi peste 110 milioane lei pentru eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru plata despăgubirilor fermierilor”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Preşedinte Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, miercuri seară, că se înregistrează 524 de focare de pestă porcină africană în toată ţara, fiind omorâţi în total 49.816 porci.

“Prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie cu reprezentanţii desemnaţi, conform prevederilor legale, care au stabilit nivelul de despăgubire real pentru fiecare porc. Până la acest moment pot să spun că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare”, a mai spus preşedintele ANSVSA.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu