Creșterea animalelorŞtiri agricole

PORCII ÎNGROPAȚI, PERICOL URIAȘ. Călin Muscă, fermier: „BĂGĂM VIRUSUL ÎN PRIMUL STRAT DE PÂNZĂ FREATICĂ!”

Așa arată o groapă în care au fost îngropați porci suspecți de PPA din județul Brăila

Zecile de mii de porci îngropați – pericol uriaș! Doar o mică parte din suinele suspecte de Pestă Porcină Africană sunt incinerate, în timp ce majoritatea porcilor sacrificați sunt îngropați. Procedura, una pentru care sunt prevăzute reguli clare, este imposibil de respectat în cele mai multe regiuni ce se confruntă cu epidemia de PPA, trage un semnal de alarmă Călin Muscă, crescător de suine din județul Arad.

La fel ca și tatăl său, Dimitrie Muscă, tânărul fermier Călin Muscă dovedește că este implicat și foarte bine informat în ceea ce privește situația creată la nivel național de Pesta Porcină Africană. În cadrul unui interviu acordat emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1, crescătorul de suine din județul Arad a atras atenția că procedura de îngropare a cadavrelor porcilor suspecți de PPA riscă să genereze o adevărată bombă biologică. Astfel, deși incinerarea este cea mai sigură metodă de stoparea e virusului, îngroparea este mai la îndemână autorităților care într-un timp scurt au sacrificat zeci de mii de suine din localități unde s-a confirmat virusul PPA.

Potrivit fermierului Călin Muscă, procedura de îngropare presupune o serie de reguli, inclusiv aceea ca groapa să aibă cel puțin patru metri adâncime, iar ea trebuie săpată într-un loc unde pânza freatică se afla la peste 8 metri adâncime. Acest ultim aspect este imposibil de respectat, a spus Călin Muscă, atrăgând atenția că în multe localități, pânza freatică se află la numai 3-5 metri adâncime. ”Băgăm virusul în primul strat de pânză freatică”, a tras semnalul de alarmă fermierul Călin Muscă.

Fermierul a criticat și timpul de acțiune al autorităților care au avut nevoie de două săptămâni pentru a lichida cel mai mare focar de PPA – cel de la Carniprod, unde s-au sacrificat 43.000 de capete. Dacă lucrurile vor continua în acest ritm, crescătorul arădean s-a arătat foarte pesimist: ”În maxim două luni vom avea toată țara acoperită cu pestă”.

Vă reamintim că la acest moment, numărul focarelor de Pestă Porcină Africană a ajuns la circa 550, pe raza a opt județe: Tulcea, Constanța, Bihor, Satu Mare, Brăila, Ialomița, Sălaj și Galați.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Parca nici nu se stia daca nu zicea Musca jr., pe princoul sa ne dam destepti. Plus ca procedura e cu totul alta.
  Atat timp ca in RO fiecare creste animale haotic, pe naba cu veterinarii care inchid ochii la PPA sau dizenterii de tot felul, asa vom pati.
  Cu biosecuritatea nu se glumeste, ca de aia trebuie sa se faca in ferme.
  In toate fermrle romabesti sec ntra si se iese ca pe maidan, asa ca nu e de mirare de focarele de PPA.

 2. SIngura modalitate de eradicare a virusului este sistarea cresterii porcilor pt cativa ani, la nivel national. NImeni nu va mai avea porc timp de cati ani ii trebuie virusului sa moara. Acestia care sunt trebuie taiati si consumati si nu se vor mai naste altii.

 3. Am spus si eu acum o saptamina ca asa se infesteaza pinza freatica , iacata ma confirma dl . Musca Junior, si sunt convins ca si multi altii sunt de acord cu mine.
  Sa vedem cum se mai dezvolta de catre putere aceasta megaafacere ? , sunt atent cu ochii pe voi .

Scrie un comentariu