Creșterea animalelorŞtiri agricole

Focar confirmat: Pestă Porcină Africană în ferma lui Gheorghe Caruz

Informația prezentată de ieri de Agrointeligența – www.agrointel.ro a primit confirmare oficială: există Pestă Porcină Africană în ferma lui Gheorghe Caruz din Tichilești, județul Brăila. Exploatația figureză pe firma Romsoci și are o capacitate de 47.000 de capete, însă se pare că la acest moment în fermă au rămas 35.000 de porci ce urmează să fie toți sacrificați.

Citiți și: Fermierul Gheorghe Caruz riscă să piardă toți porcii din ferma de 47.000 de capete

Cazul de la Tichilești este primul din județul Brăila în care virusul este confirmat la o fermă de mari dimensiuni. Autoritățile sunt în alertă cu atât mai mult cu cât cea mai mare fermă – cu o capacitate de 140.000 de capete, trebuie protejată. Aceasta aparține unui alt cunoscut fermier, Marin Moraru, fondatorul grupului Marex.

Referitor la cazul de la Tichlești, se pare că pesta a intrat în interiorul fermei cu zeci de mii de animale în ciuda măsurile de protecție luate de autorități care au limitat accesul persoanelor străine, au introdus controale și filtre de dezinfecție și au stabilit un perimetru de siguranță în jurul clădirilor.

După confirmarea prezenței virusului în ferma de la Tichilești, autoritățile brăilene s-au întâlnit într-o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență și au stabilit că eutanasierea animalelor va începe vineri dimineață, la fața locului urmând să fie trimise mai multe echipe de veterinari.

„În fermă sunt 35.000 de porci, ca mărime este a doua din județ. Vom eutanasia toți porcii, vineri începe operațiunea. Fiind o locație închisă nu avem ce măsuri speciale să luăm. În județ vom păstra măsurile luate de mai mult timp, filtre, puncte de dezinfecție”, a spus directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 26 de focare ale pestei porcine africane și circa 25.000 de porci au fost eutanasiați.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. De ce fermele din SE tarii, detinute de danezi, olandezi, americani nu sunt infectate cu PPA si isi desfasora activitatea fara nici o problema iar porcii din fermele romanesti si din gospodariile oamenilor sunt ucisi?
    Cum se poate ca ei, strainii, sa fie mai presus de noi in tara noastra?
    Domnule Daea, sunteti orb? De ce nu luati masuri si distrugeti economia tarii si viata taranilor?

  2. CUM ESTE POSIBIL AȘA CEVA CÎND INTR-O FERMĂ DE PORCI SAU PĂSĂRI NU AU ACCES DECÎT CEI CARE LUCREAZĂ ACOLO ȘI CARE ATÎT LA VENIRE CÎT ȘI LA PLECARE SE DEZINFECTEAZĂ. NU INTRĂ NIMENI DIN AFARA FERMEI ȘI DECI CUM AJUNG MICROBII ACOLO?PENTRU MINE ESTE UN ADEVĂRAT MISTER. PENTRU VOI, NU?

Scrie un comentariu