Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIA URIAȘĂ ce nu a ajuns la fermieri! Ce spune ȘEFUL APIA despre SPRIJINUL CUPLAT DE 7.000 DE EURO/HA!

O subvenție uriașă, dar care încă nu a fost încasată de niciun fermier pentru anul de cerere 2017. Sprijinul cuplat pentru cultura de legume în spații protejate – sere și solarii, este încă blocat în sistemul de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La cererea fermierilor, Agrointeligența – www.agrointel.ro a ridicat subiectul în conferința de presă susținută săptămâna aceasta de către ministrul agriculturii Petre Daea.

Spriinul cuplat vegetal pentru legumele cultivate în spații protejate este, se pare, singura schemă de sprijin pentru care niciun fermier nu a fost plătit în Campania APIA 2017. Cum termenul deplată de 30 iunie a fost de mult timp depășit, producătorii agricoli își fac griji cu privire la achitarea sumei anunțate de 7059,8228 euro/ha. Mai mult, recent, reprezentanții fermierilor au fost anunțați că sprijinul ar putea fi recalculat și ar putea crește semnificativ.

Agrointeligența – www.agrointel.ro a ridicat problema neachitării SCV pentru sere și solarii, iar ministrul agriculturii Petre Daea ne-a îndrumat pentru un răspuns de la directorul general al APIA, Adrian Pintea. La finalul conferinței, oficialul APIA a declarat, în exclusivitate pentru publicația noastră că ”au existat probleme” cu achitarea acestui SCV, dar că se estimează că plățile către fermieri vor începe în cel mult 10 zile.

Pentru prima dată, în acest an au fost „contopite” sprijinul cuplat pentru legume în sere cu cel pentru legume în solar. Schimbarea se pare că a dat peste cap calculele din sistem. Până la această dată, niciun cultivator nu are decizie de plată pentru această schemă, existând chiar discuții despre recalcularea cuantumului anunțat inițial.

Despre motivul întârzierii plăților, Aurel Tănase spune că a fost cauzat de problemele de gestionare și mentenanță a softului informatic de la APIA, existând rupturi în relația dintre APIA și Siveco după ce contractul cu furnizorul de soft a expirat, iar acesta a fost eliminat din noua licitație pentru serviciile de IT.

Sprijinul de aproximativ 7.000 de euro din Campania APIA 2017 se plătește legume cultivate în sere și solare: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu