Creșterea animalelorŞtiri agricole

CARNIPROD TULCEA a primit DESPĂGUBIRI DE 4,7 MILIOANE DE EURO: ”NU SUNT TOȚI BANII, dar am prins CULOARE LA FAȚĂ”

Nicolae Ciuleac Carniprod Tulcea
Nicolae Ciuleac așteaptă și restul banilor pentru porcii uciși la Carniprod Tulcea (foto tulceanoastra.ro)

Carniprod Tulcea, una dintre cele mai mari ferme de porci afectată de pestă porcină africană, a primit o mare parte din despăgubiri pentru porcii sacrificați. În conturile societății lui Nicolae Ciuleac au intrat până acum 22 de milioane de lei, contravaloarea a 4,7 milioane de euro.

Proprietarul Carniprod spune că suma nu acoperă în întregime despăgubirile pentru porcii sacrificați, dar și pentru carnea din stoc pe care autoritățile au distrus-o. Conform lui Nicolae Ciuleac, banii primiți până acum acoperă 75% din suma totată pe care tre­buie să o încaseze Carniprod Tulcea sub formă de despăgubiri.

„În mare parte mie mi-au dat banii. Mai au ceva să îmi dea, în jur de 7 milioane de lei, şi în rest mi i-au dat aproape pe toţi, dintr-un total de 29 de milioane de lei. Am prins şi eu culoare la faţă“, a spus Nicolae Ciuleac, proprietarul Carni­prod Tulcea, citat de Ziarul Financiar.

Inițial, la Carniprod Tulcea a ajuns o primă tranșă de 2 milioane de lei din despăgubiri, suma totală ce va trebui să fie virată de ANSVSA fiind, potrivit unor surse, de 29 de milioane de lei.

Vă reamintim că la ferma tulceană a fost depistat un focar de pestă porcină din cauza căruia autoritățile au luat decizia de a sacrifica peste 48.000 de porci. Totodată, sute de tone de carne și preparate procesate au fost incinerate, iar peste 500 de angajați au stat acasă mai bine de două luni.

La ora actuală, conform publicației Tulcea Noastră, Carniprod lucrează cu 340 de oameni, din cei 500 care erau angajați pana la declanșarea epidemiei de PPA. În ce privește preparatele procesate, carnea este adusă din Austria, iar referitor la carnea de porc din galantare, aceasta se aduce de la ferme din judetul Timiș.

La nivel național, în data de 27 septembrie, ANSVSA anunța că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 233 de localități din 13 județe, cu un număr de 952 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 72 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 323.754 de porci afectați de boală. Până la această dată au fost despăgubiți 4.960 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 55.348.000 de lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!