• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ÎNCREDEREA, o lecție ce poate costa 1.200 de euro. Sau, mai simplu spus: CUM SĂ ÎNȘELI O FAMILIE PE FACEBOOK!

    Oana Timar -

    Răfuielile pe grupurile de pe Facebook nu sunt puține. Sunt cunoscute rivalități, persoane care nu se mai suportă, care își fac diferite reproșuri. În ultimele zile, însă, o serie de postări disperate ne-au atras atenția. Și nu numai nouă.

    Săptămâna trecută, o doamnă ne-a cerut ajutorul. Apelul ei a venit prin intermediul unui fermier care știa că mediatizăm cazurile relevante și că încercăm să ajutăm producătorii agricoli care întâmpină probleme. Doamna în cauză se numește Sladek Pavel Elena Haimana, iar problema cu care se confruntă ea și soțul ei vine în urma încrederii pe care au acordat-o unui necunoscut de pe Facebook. Un necunoscut care răspunde din spatele profilului Roman Andrei.

    Povestea nu este deloc încurcată: soția este plecată la muncă în străinătate, soțul este acasă în România. S-au gândit să înceapă o microfermă de porci și au găsit un furnizor aparent serios, pe acest Roman Andrei care i-a convins pentru că avea pe profil galerii întregi cu fotografii cu suine. S-au conversat cu privire la numărul de capete, soții au primit asigurările că vor primi purceii în Teleorman direct din județul Cluj, așa că s-a bătut palma și s-au trimis banii prin poștă. Suma, potrivit doamnei Elena, este de 1.200 de euro, bani pe care, ulterior, în conversația avută pe Facebook, nu i-a negat nici Roman Andrei. Dacă cu banii s-au înțeles, mai greu este acum cu purceii.

    ”A văzut soțul pe Facebook porci de vânzare, a luat legătura cu acest Andrei Roman care s-a prezentat că el ar avea fermă de Landrace. Noi vroiam 3-4 scroafe de montă și el ne-a promis că ne asigură și transportul animalelor, certificat și tot ce trebuie. Acest Andrei Roman este din Gherla, noi suntem în Turnu Măgurele, Teleorman. (…) Noi am zis să începem cu trei capete și apoi să mai vedem, ne-a cerut 1.200 de euro – bine, a cerut mai mult, dar i-am spus soțului că nu putem da mai mult de atât. Nu știu cum a reușit să îl păcălească, dar soțul i-a trimis banii”, ne-a povestit femeia.

    ”După ce a ridicat banii, totul s-a schimbat. Prin poștă nu ne-a venit certificatul animalelor, așa cum era înțelgerea și nici nu ne-a mai răspuns la telefon. Soțul l-a abordat atunci pe Facebook au început diferite scuze și acum, în final, nu ne-a livrat nimic și discuțiile au ajuns să fie foarte urâte”, ne-a declarat cea care se declară păgubită.

    De cealaltă parte, cu banii în buzunar, Roman Andrei spune că a fost amenințat cu moartea de soțul furios și că din acest motiv s-ar teme să își țină partea sa de târguială. ”Eu trebuia să le livrez porci, nu bani. Așa a fost înțelegerea”, ne-a răspuns clujeanul când l-am întrebat dacă are de gând să restituie suma încasată pe niște porci nelivrați. Mai mult, Roman Andrei ne-a precizat clar, într-o discuție pe Facebook, că nu consideră că subiectul ce îl privește merită mediatizare și că între el și soții Haimana ar exista un contract, fără a preciza însă, dacă documentul există, cine i-a încălcat prevederile. ”Înțelegerile verbale le voi ataca în instanță cu siguranță, la fel cum am depus și plângere pentru amenințarea cu moartea”, ne-a declarat Roman Andrei.

    Lăsând la o parte complicațiile situației, aceasta se prezintă simplu: doi oameni de bună credință au căzut în plasa unei persoane care, până la acest moment, s-a dovedit un șarlatan. Banii au fost trimiși, marfa n-a fost livrată. În locul porcilor, oamenii au ajuns la un scandal ce ”curge” pe grupurile de pe Facebook unde cei doi soți îi avertizează și pe alții să se ferească de o eventuală țeapă. În astfel de situații, însă, antireclama nu garantează și recuperarea pagubei. Pentru acest lucru, soții Haimana au de făcut două lucruri ferme: să meargă la Poliție și să reclame înșelăciunea și, al doilea, să caute și un avocat serios care să le apere cauza în justiție. De cealaltă parte, Roman Andrei are două soluții: să restituie banii sau să livreze porcii. Dar cum se pare că un cuvânt dat nu mai înseamnă nimic, mesajele de amenințare devin instrument de șantaj împotriva soților care au îndrăznit să viseze că vor avea o microfermă de porci.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale