• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Ștefan Muscă, pierdere de 400.000 de euro la porumb

    Oana Timar -

    Mistreții i-au pus toată munca la pământ! În județul Giurgiu, fermierul Ștefan Muscă este disperat: un efectiv uriaș de mistreți a dat năvală în porumbul său pe care, din cauza umidității, nu îl poate recolta. O suprafață mare de cultură riscă să fie complet compromisă, pierderile calculate de agricultor fiind evaluate la 400.000 de euro.

    Dacă nu ar fi fost atacul mistreților, fermierul Ștefan Muscă aștepta o producție de 12.000 de kilograme la porumb. A investit să aibă o recoltă frumoasă, să țină cultura curată de buruieni, însă acum vede că toate eforturile sale au fost în zadar.

    ”Am umiditate mare la porumb și nu pot recolta. Stau cu toată familia în câmp, e distrugere mare. E o suprafață de 150 de hectare de pe care nu știu ce o să mai culeg. Nimeni nu ne ajută, am făcut hârtie la Primărie, am avut întâlnire cu cei de la Agronomie acum vreo două-trei zile, în speranța că pot interveni pe undeva. Nimic. Am vorbit cu domnul ministru, l-am sunat și acum câteva zile, l-am rugat să vină la fața locului, să vadă cu ochii lui distrugerea, cum s-a dus toată investiția mea de 400.000 de euro și acum intru în pragul falimentului”, ne-a declarat fermierul Ștefan Muscă.

    Despre numărul de mistreți care i-au intrat în porumb, agricultorul spune că sunt prea mulți și să-i numere. ”Este al doilea an de când am luat acest teren care a fost al lui Niculae. A încercat el să facă aici fond de vânătoare și ne-a distrus, a adus în cantități industriale mistreții. Să vedem cu ce mai rămân. Deja am 150 de hectare afectate de mistreți. Am și 35 de hectare puse un pic mai târziu și acolo porumbul e și mai în pericol, că e mai în lapte. Acolo cred că îl distruge cu totul”, este amărăciunea fermierul Muscă.

    Chiar dacă, oficial, s-a dat liber la vânătoarea de mistreți pentru a stopa pesta porcină africană, pe porcii sălbatici care distrug culturile nu pare să îi deranjeze nimeni. ”Nu se vânează nimic, au zis că trimit. Am fost acum o săptămână cu domnul ministru și- i-am spus ce am pățit. Nu mai vreau câștig, numai să recuperez ce bani am băgat acolo. Domnul Muscă, am dat drumul la vânătoare, mi-a zis.N-a venit nimeni. (…) Eu pe proprietatea mea nu am voie să îi fac mistrețului nimic, dar să mi se distrugă afacerea, bunul meu, are dreptul mistrețul să distrugă tot. Statul nu face nimic, este un stat ticălos. Nu se merită să mai trăim în țara asta. Nu avem pentru ce! E strigător la cer: stăm în fiecare noapte, cu toții, cu mecanizatori, cu toți. Lucrăm ziua și noaptea stăm la pază, dar degeaba! Nu se mai sperie, s-au domesticit și nici n-ai curaj să te dai jos din tractor că dacă te dai, iese purceaua cu purceii după ea, purceluși la 20-30 de kilograme, și dacă încerci să faci ceva, se repede la tine”, explică fermierul cum orice demers al său de a speria mistreții a fost sortit eșecului.

    Tot porumbul culcat la pământ este trecut la pierderi pentru că nu se poate ridica cu combina, iar pentru culesul manual nu mai forță de muncă. ”E pierdere totală. Nu avem nici oameni de muncă pe care să îi mai băgăm la recuperat, să culegem știuleții și să îi băgăm în gura combinei. Dar n-ai cu cine face munca asta. (…) Eu muncesc cinstit, îmi plătesc toate taxele, dau și 2.000 de kilograme redevență la hectar pentru teren luat de la Agronomie. Nu mă supără problema asta, ci mă supără că nu sunt lăsat să îmi apăr proprietatea, nu am voie să deranjez mistrețul pe pământul meu. Dacă te prinde…Am poliția de frontieră, poliția stă acolo și numai dacă încerci ceva, imediat vin să te ia”, ne-a explicat fermierul care a încheiat discuția cu un oftat și o concluzie dureros de realistă: ”Mistrețul e mai protejat decât omul în România!”


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA