Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvențiile fermierilor români se discută astăzi la Bruxelles

Subventii agricole

Subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se discută astăzi la Bruxelles. Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) participă astăzi, vineri – 5 octombrie, la o nouă întrunire a Grupului de Dialog Civil pentru plăți directe și înverzire. Organizația de fermieri este reprezentată la discuțiile de la Bruxelles de Cristina Cionga, manager pentru afaceri europene.

Membră a Asociației Producătorilor Europeni de Porumb (CEPM), APPR participă astăzi activ la una dintre discuțiile ce vizează viitorul plăților directe către fermieri, în special plata pe înverzire. Această schemă este una ce pune mari probleme fermierilor, impunând o serie de condiții restrictive pentru a permite eligibilitatea în accesarea unei sume importante la hectar. Astfel, pentru anul de cerere 2018, APIA va vira fermierilor 58,2 euro pe hectar pentru plata pe înverzire.

Pe agenda întâlnirii de astăzi, Comisia Europeană a prevăzut o prezentare generală a planului strategic PAC, pe marginea căruia membrii grupului vor fi invitați să-și spună opiniile.

”Partea a două prevede o discuție aplicată asupra obiectivelor și indicatorilor politicii care se conturează la orizontul anului 2021, precum și a tipurilor de sprijin prin plăți directe, care rămân o parte esențială din PAC. Întărirea dimensiunii climatice și de mediu a politicii agricole se va traduce într-o nouă arhitectură verde, pe care o vor analiză și dezbate reprezentanții societății civile. Nu în ultimul rând, pe agendă se numără instrumentele propuse de Comisie pentru a asigura fermelor durabilitate, inclusiv prin îmbunătățirea serviciilor de consultanță agricolă”, a declarat Cristina Cionga pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu