• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII AGRICOLE: 10 LUCRURI despre PLATA AVANSULUI APIA!

    Oana Timar -

    Plata avansului de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai are puțin și va începe! APIA va demara autorizarea primilor bani către fermieri începând cu data de 16 octombrie, a promis ministrul agriculturii Petre Daea care a precizat că, la fel ca și anul trecut, va superviza personal procedura de inițiere a avansului.

    Agrointeligența – www.agrointe.ro vine în sprijinul fermierilor cu informații despre avansul APIA pentru ca fermierii să știe exact ce sume au de primit, dar și când le vor intra banii în conturi.

    [dropcap type=”default”]1. [/dropcap]Plata avansului începe din data de 16 octombrie. Conform regulamentelor europene, APIA va putea demara plata subvențiilor agricole din data de 16 octombrie. Ministrul agriculturii Petre Daea le-a promis fermierilor români că primele autorizări vor fi efectuate chiar imediat după miezul nopții, la trecerea în data de 16 octombrie. Fiind vorba despre ziua de marți, sunt șanse maxime ca primii fermieri să poată ridica primii bani de la bancă de săpătmâna viitoare.

    [dropcap type=”default”]2.[/dropcap] Plata avansului se face până pe 30 noiembrie, inclusiv. Perioada în care APIA poate achita avans din subvențiile agricole pe anul în curs este 16 octombrie – 30 noiembrie.

    [dropcap type=”default”]3.[/dropcap]Cuantumurile din care se face plata avansului au fost stabilite. Guvernul României a aprobat cuantumurile pentru schemele care intră la plată la avans în acest an, după cum urmează:
    – schema de plată unică pe suprafaţă: 102,5 euro/ha
    – plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv: 5 euro/ha, și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv: 50,3 euro/ha
    – plata pentru înverzire: 58,2 euro/ha
    – plata pentru tinerii fermieri: 25,8 euro/ha.

    Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate.

    [dropcap type=”default”]4. [/dropcap]Se achită un procent de 70% din cuantumul stabilit pentru schemele de plăți directe. La avans, fermierii nu vor primi cuantumul integral pentru schemele stabilite, ci li se va achita un procent de 70% din aceste plăți pe suprafață sau pe cap de animal.

    [dropcap type=”default”]5. [/dropcap]Sumele se virează în conturile valide ale fermierilor. Procedura de plată din acest an este identică cu cea din anii trecuți: funcționarii APIA autorizează plățile în sistem, acestea sunt prelucrate în contabilitate și apoi sumele sunt transmise pentru plată la Trezorerie. Din Trezorerie se face plata către contul bancar al fermierului, fiind obligatoriu ca acesta să aibă declarat la APIA un cont bancar valid care să îi permită să încaseze avansul și, ulterior, subvenția integrală.

    [dropcap type=”default”]6. [/dropcap]Plata avansului și a subvențiilor integrale se face în lei, la un curs fix. Deși cuantumurile stabilite de Guvernul României pentru schemele de plată sunt exprimate în euro, plata către fermieri se efectuează în moneda națională. Cursul euro-leu pentru plata subvențiilor este unul fix, stabilit conform regulamentelor europene. Astfel, pentru plățile la cererea din 2018, APIA va utiliza cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, un curs de 4,6638 lei pentru un euro.

    [dropcap type=”default”]7.[/dropcap] Crescătorii de animale care intră sigur la avans sunt cei care au sprijin cuplat la ovine. La acest moment, conform actelor normative aprobate, numai sprijinul cuplat pentru ovine este inclus la plata avansului. Pentru speciile ovine/caprine, plățile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56.100.000 euro. Cuantumurile pentru plățile directe se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile.

    [dropcap type=”default”]8. [/dropcap]Experiența anilor trecuți au arătat că nu toți fermierii vor încasa avansul APIA. Fermierii care înregistrează debite la APIA sau au probleme la cererea din acest an au șanse minime să primească avans. Sunt șanse mici ca dacă aveți litigii cu APIA, dacă figurați cu debite în sistemul informatic sau dacă aveți erori la cererea unică din acest an, să intrați la plata avansului. Anul trecut, fermierii care au fost în eșantionul de control au încasat într-o anumită parte avansul APIA, plata efectuându-se către acei beneficiari care nu au înregistrat deloc neconformități sau acestea au fost minime.

    [dropcap type=”default”]9. [/dropcap]Procedura de plată poate dura mai multe zile, astfel că de la autorizarea avansului și până când banii ajung în contul unui fermier poate să treacă mai mult de o săptămână.

    [dropcap type=”default”]10. [/dropcap]Din 1 decembrie, APIA poate demara plata integrală a subvențiilor agricole. Începând cu data de 1 decembrie 2018, APIA va efectua plățile corespunzătoare diferenței între plafonul financiar al fiecărei scheme prevăzute în prezentul act normativ și cuantumul calculat și acordat în avans în condițiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate. Termenul limită de plată pentru subvențiile aferente anului de cerere 2018 este 30 iunie 2019.


    Te-ar mai putea interesa

    Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului Un nou ciclon aduce ninsori, ploi și frig. Unde vor scădea temperaturile cel mai mult Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici