Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

247.000 DE FERMIERI PE PRIMA LISTĂ LA APIA! Care este ORDINEA ÎN CARE SE ACHITĂ AVANSUL DIN SUBVENȚII!

Plati avans APIA bani
Foto: Business24

Fermierii vor primi 70% din plăţile directe pe suprafaţă, începând cu primul minut din 16 octombrie, peste 247.000 de dosare fiind prelucrate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la această dată. Anunțul vine direct de la ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care precizează că primii care intră la plată sunt fermierii din sectorul vegetal.

“Şi acum suntem în situaţia de a acorda la timp subvenţiile, şi o spun pedalând pe această afirmaţie: la cumpăna nopţii, în primul minut din 16 octombrie. Vă spun cu exactitate. Avem prelucrate până la această dată 247.000 de dosare pentru fermieri. Începem să dăm aceste subvenţii în aşa fel încât dumneavoastră, fermierii, să le puteţi valorifica în funcţie de interes, în funcţie de nevoi, într-un cuvânt ce decideţi să faceţi cu ele, important este să le aveţi“, a spus Petre Daea.

Întrebat dacă din 16 octombrie vor primi avans şi crescătorii de animale, nu doar fermierii din sectorul vegetal, ministrul a răspuns: “Categoric da, dar într-o eşalonare“.

“Este o informaţie utilă pentru cei care dau cu sapa şi lucrează efectiv pentru ceea ce ne trebuie. Azi am primit comunicarea Comisiei Europene prin care se spune că România, la solicitarea noastră, dă 70% avans din plăţile directe şi 85% din FEADR pe măsurile specifice. Da. Începem prima dată cu avansul pentru plăţile directe pentru fermierii cu culturi şi apoi pentru cei din zootehnie“, a subliniat şeful MADR.

Guvernul a aprobat pe 4 octombrie 2018 hotărârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, dar şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Astfel, plata directă în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă este de 102,5 euro/ha, plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha), plata pentru înverzire (58,2 euro/ha) şi plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafeţelor determinate.

Pentru speciile ovine/caprine, plăţile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56,1 milioane de euro, urmând să se stabilească şi cuantumul pe cap de animal.

Avansul se va acorda până la data de 30 noiembrie, iar din 1 decembrie 2018, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul financiar al fiecărei scheme şi cuantumul calculat şi acordat în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. Alo… unde sunt cei 23 euro pe ha ,unde d-nule ministru ca ce va mai merge gura,dati-ne banii lacomilor nu-i mai tineti sa faca pui sa va imbogatiti ca va mananca moliile averea,faceti-va averi in ceruri,amin

 2. Cei 23 de euro s-au evaporat? Heii Agrointeligenta!!!! Dumneavoastra va raspund mai prompt. Puteti intreba? Si doi, au publicat cuantumurile, dar inverzirea intra la avans? Anul trecut nu a intrat, fiind acelasi soft logic este ca nu va intra nici anul acesta. Domnul ministru a devenit un adevarat politician, numai gura este de el. Bate campii.

 3. decat sa faca atata propaganda cu procentul mai bine ,dadeau la toti cate ceva,oricum noi stim sa ne descurcam si cu mai putin….cert e ca propagada e maxima intara asta si va rog cascati ochiii cand vin alegerile ! DESI E CAM GREU DE ALES,alegeti raul cel mai …mic!

 4. Bravo! Normal asa era: prima data informații despre cei 23€, au lansat zvonul si acuma nu mai zic nimic; pana in 15 iar cei de la Apia nu stiu nimic, nici la aceasta data.

  1. la mine au intrat exact pe 15 cei 23 euro. nici nu stiam de unde vin acesti bani dar am aflat….

   in ce privesc alegerile…sa fim seriosi tre sa fim orbi sa l alegem pe acel …..ciolos. oare atata am invatat noi. spor la treaba

 5. Multumesc agrointeligenta de 5 zile scriu comentarii pt cei 23 de euro și nu va intereseaza sa dati detalii. V-ați aliat cu mincinoși
  Corect era sa spuneti intai de acei bani și apoi de detalii despre avans. Dar vad ca nu sunteti in apropierea fermierilor ci a celor care mint. Nu e frumos

Scrie un comentariu