Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

AVANS APIA pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE? Ce răspunde MINISTRUL PETRE DAEA!

Avans subventii ovine

Ministrul Petre Daea a declarat marți, 9 octombrie, că începând cu 16 octombrie, primii la care va ajunge avansul de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt fermerii din sectorul vegetal. Abia apoi vor primi bani și crescătorii de animale, dar într-o eșalonare.

“Începem prima dată cu avansul pentru plăţile directe pentru fermierii cu culturi şi apoi pentru cei din zootehnie”, a subliniat ministrul Daea.

La acest moment, numai sprijinul cuplat pentru ovine este inclus la plata avansului. Pentru speciile ovine/caprine, plățile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56.100.000 euro. Cuantumurile pentru plățile directe se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile.

Avansul se va acorda până la data de 30 noiembrie, iar din 1 decembrie 2018, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul financiar al fiecărei scheme şi cuantumul calculat şi acordat în avans, în condiţiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Plafonul alocat României pentru plăţile directe, prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018.

Plăţile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,6638 lei/euro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!