Creșterea animalelorŞtiri agricole

VICTORIE pentru OIERII SUPĂRAȚI: ”Nu se va mai vinde NICIUN BERBEC FĂRĂ BULETIN DE ANALIZĂ”

Oieri la Ministerul Agriculturii

Oierii supărați care au venit ieri, miercuri, 10 octombrie, la Ministerul Agriculturii au obținut două prime victorii. Ministrul Agriculturii Petre Daea nu numai că le-a ascultat problemele, dar le-a promis și soluții.

După ziua agitată de ieri, când au adus la București și doi berbeci, spre seară, după discuțiile avute la Ministerul Agriculturii, oierii n-au mai înoptat în curtea instituției. Ei așteaptă însă astăzi să afle la ce oră va avea loc mâine ședința programată cu conducerea Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și cu liderii asociațiilor din oierit.

”Domnul ministru Petre Daea a promis că nu se va mai da niciun berbec fără buletin de analize. El ne-a spus că a înțeles că s-au făcut greșeli mari și că posibil s-au îmbolnăvit și animalele fără să își dea seama că ANSVSA a acceptat acest lucru. Pe lângă asta, a mai promis că se vor aduce modificări la legea pășunilor, a cerut să dăm în scris propunerile pe care le avem. La cine au fost probleme, cum a fost și cazul meu, vor trimite corpul de control din nou, dar degeaba îl trimit dacă rapoartele sunt și stau la ministerul Agriculturii fără să le trimită mai departe la anchetă”, ne-a declarat Dan Petrescu, oier din Curtea de Argeș care a fost ieri în grupul de fermieri veniți la București.

Dacă la alte discuții, oierii s-au arătat înțelegători, de data aceasta ei au cerut termene clare pentru rezolvarea problemelor. ”Am cerut și un termen pentru soluționarea acestor probleme. Ni s-a spus că deocamdată că legea pajiștilor este în curs de clarificare. În ceea ce privește berbecii însă va intra în vigoare de astăzi, acum rămâne de văzut cât este de adevărat”, ne-a precizat oierul Dan Petrescu.

Spre surprinderea crescătorilor de ovine, ministrul Petre Daea nu a părut ieri, la discuții, să cunoască exact cum stau problemele din oierit. Fermierii se tem și că interesele să nu fie prea mari și să stea în calea deciziei ministeriale. ”Ieri mi-am dat seama că domnul ministru nu știe multe lucruri sau peste multe lucruri este nevoit să treacă cu vederea pentru că are și el mai departe mai-marii de care trebuie să asculte. Eu în domnul ministru tot timpul am avut încredere că asta e probleme cea mai gravă că tot timpul am avut încredere în el, dar având în vedere ce se întâmplă nu știu ce să zic”, ne-a vorbit crescătorul argeșean despre impresia lăsată de discuțiile de ieri.

Oierii supărați urmează să revină chiar mâine în Capitală pentru a lua parte la o ședință la ANZ. Inițial aceasta era programată pe 10 octombrie, dar s-a amânat cu două zile: ”Încă nu știm la ce oră va avea loc ședința de mâine de la ANZ, așteptăm să ne sune de la minister să ne spună, dar cred că în jurul orei prânzului cum a fost de fiecare dată”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!