Ştiri agricoleViaţa la ţară

Problema fermierilor excluși de la irigații a ajuns la Bruxelles

Sistem limiar de irigatii

Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat zilele trecute un articol în care a expus problema fermierilor din vestul țării care se confruntă cu lipsa posibilităților de irigare a suprafețelor agricole în ciuda faptului că această zonă este una dintre cele mai importante regiuni agricole ale României. Plecând de la acest material, europarlamentarul Daniel Buda atrage la rândul său atenția asupra faptului că fermierii din Transilvania și Banat sunt victimele jocurilor politice.

Citiți și: IRIGAȚII CU DEDICAȚIE? INVESTIȚIILE CURG NUMAI acolo de unde vin voturile! RESTUL? CONDAMNAȚI LA SECETĂ!

“Fermierii din zona Transilvaniei și Banatului sunt victimele jocurilor politice meschine ale Ministrului Agriculturii! Domnule Daea, încercați să vă lărgiți orizontul și mai departe de zonele care sunt sub cod roșu de incompetență a administrațiilor pesediste. Tocmai acei fermieri care fac performanță, care muncesc „25 din 24 de ore” pământul pentru a ne asigura hrană de calitate sunt lipsiți de un sprijin real. Publicația Agrointeligența atrage atenția că programul național de irigații se adresează cu precădere fermierilor din județele unde PSD are un interes politic major”, a scris pe pagina sa de Facebook Daniel Buda.

Europarlamentarul susține că există riscul ca abandonarea infrastructurii de irigații să genereze grave probleme sociale, economice și de mediu, trage deci un semnal de alarmă în speranța că autoritățile se vor trezi înainte de a fi prea târziu.

“Județe importante precum Arad, Timiș sau Bihor par să fie uitate nu doar în vizitele oficiale ale Ministrului Agriculturii, dar și în programul de irigații. Domnule ministru, fermierii din aceste zone au suferit pagube la fel de mari precum ceilalți agricultori din țară care s-au confruntat cu seceta. Nu doar o dată am atras atenția asupra necesității reabilitării infrastructurii de irigații din toată România. Ministrul Agriculturii ar trebui să știe mai bine că doar aproximativ 24% din terenurile agricole beneficiază de astfel de sisteme, însă majoritatea nu sunt funcționale. Așadar, din cele 3,1 milioane hectare amenajate cu infrastructură de irigații, doar 50% sunt considerate viabile. În plus, suprafața amenajată pentru desecări este aproape egală cu cea amenajată pentru irigații, iar combaterea eroziunii solului se face pe circa 15% din suprafața agricolă a României. Infrastructura de irigații existentă în România este depășită din punctul de vedere al eficienței utilizării resurselor și există riscul ca abandonarea infrastructurii de irigații să genereze grave probleme sociale, economice și de mediu”, scrie Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!