Creșterea animalelorŞtiri agricole

RECOMPENSĂ MAJORATĂ: Cât primesc românii dacă găsesc și raportează PORCII MORȚI!

Foto: Informatia Buzaului

Ministrul agriculturii Petre Daea a declarat ieri, joi – 18 octombrie, că se oferă 225 de lei celor care identifică resturi de porci mistreţi în păduri şi 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodării. Asta după ce în urmă cu 2 zile ministrul spunea că recompensa pentru cei care găsesc porci morți și anunță autoritățile o să fie în jur de 100 de lei.

“Este vorba despre 225 de lei pentru identificarea resturilor de mistreţi şi 65 de lei pentru identificarea resturilor aruncate de la porcii domestici, dacă se găsesc undeva, pentru că iată, aţi văzut şi dumneavoastră, că la Teleorman, într-o pădure, s-au găsit aceste resturi de animale, ceea ce nu este deloc bine şi trebuie să avem ochi peste tot”, a declarat ministru Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul Daea spune că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a apelat la această formă de stimulare, în încercarea de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA).

“Se apelează cu această măsură de către ANSVSA şi este instituţia care răspunde de aceste mecanisme, în aşa fel încât să fim acoperiţi cu toate măsurile posibile, pentru a putea pune stavilă unui asemenea virus care ne crează probleme astăzi în România”, a declarat Petre Daea, potrivit Mediafax.

Anchetă pentru focarul din Teleorman

Ministrul a detaliat că Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară din Teleorman va cere autorităţilor să înceapă o anchetă pentru a identifica modalitatea prin care resturile de animale au ajuns în pădure, deoarece “nu era o crescătorie acolo şi nu aveau cum să ajungă în acel loc”.

Marţi, 16 octombrie, ANSVSA a confirmat PPA în judeţul Teleorman, la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan. Potrivit Libertatea, locul unde au fost găsiți porcii morți aparține domeniului de vânătoare al familiei Dragnea.

Zona este plasată la 19 kilometri în linie dreaptă de ferma de la Salcia, deținută de Valentin Dragnea.

“Raportarea s-a făcut târziu, s-au temut de ceea ce se va întâmpla când se va afla că au fost găsiți porcii exact pe domeniul lui Dragnea”, a explicat un angajat de la ANSVSA.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!