Ştiri agricole

FENOMENUL EXTREM care produce PAGUBE URIAȘE FERMIERILOR ROMÂNI!

Un fenomen extrem semnalat la nivel național produce pagube uriașe fermierilor români. Ministrul agriculturii Petre Daea atrage atenția asupra faptului că un fenomen natural periculos duce la pierderea anuală a 100 de milioane de tone de sol fertil din România, provocând fermierilor pagube uriașe. Este vorba despre eroziunile de la suprafață, care au loc pe terenurile în pantă unde nu există vegetație.

“Se pierd anual 100 de milioane de tone de sol fertil, dacă vorbim de România (…), din deal în vale, fără curbă de nivel, din cauza eroziunii la suprafaţă, din cauza vântului. Ştim foarte bine că doi-trei centimetri de sol se realizează în 3.000 de ani şi punem la loc într-o sută de ani. Aici lucrurile trebuie să fie bine cunoscute şi gestionate. Preocuparea noastră permanentă şi cercetarea fac paşi, dar şi fermierii pentru a avea soluţii”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, la o conferinţă organizată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) cu tema ‘Potenţial şi realitate în Agro-Economia rurală’.

Petre Daea a precizat că, printr-un anumit sistem de culturi şi aplicarea de către fermieri a unor tehnologii specifice cultivării, pot fi diminuate aceste pierderi, care afectează tot mai mult zone de nisipuri şi de câmpie.

“Cele mai afectate sunt zonele de nisipuri, de câmpie, în Oltenia sunt şi acolo 400.000 de hectare cu terenuri nisipoase în pantă şi de aceea avem nevoie de sisteme de culturi pentru înverzirea solului, pentru ca aceste procese naturale să nu se accentueze”, a mai spus Daea.

Studiile de specialitate arată că terenurile agricole în pantă cu pericol de eroziune ocupă 43% din suprafaţa agricolă a României.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!