Creșterea animalelorŞtiri agricole

OFICIAL! ÎNCĂ UN JUDEȚ LOVIT DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

Pesta Porcină Africană se extinde

Pesta porcină africană (PPA) se extinde! Virusul mortal pentru suine a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Ieud, judeţul Maramureş. Poliţia a început o anchetă în contextul în care există suspiciuni că virusul a fost introdus prin trafic ilicit cu animale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, astăzi, marți – 23 octombrie, de ANSVSA, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş a fost notificată ieri, luni – 22 octombrie, de existenţa unei suspiciuni de pestă porcină africană (PPA) la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud.

Specialiştii DSVSA Maramureş au recoltat probe biologice de la un porc mort şi doi purcei în viaţă, cu semne de boală, din gospodăria respectivă, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Maramureş.

“Ca urmare a identificării genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureş, o echipă de specialişti din cadrul DSVSA Maramureş a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă şi a aplicat primele măsuri de restricţie la nivelul exploataţiei suspecte. A fost convocată o şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor în data de 23.10.2018, unde au fost prezentate rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice şi au fost stabilite măsurile aplicabile suspiciunilor de PPA. Institutul de Diagostic şi Sanătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureş, în data de 23.10.2018”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, a fost începută şi o anchetă a Poliţiei pentru verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează PPA.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

La nivelul focarului se aplică măsurile de restricţie privind circulaţia animalelor, produselor şi subproduselor animale şi vegetale, mijloace de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere şi pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulaţiei animalelor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!