• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COLEGII OIERULUI DAN PETRESCU: ”AM FOST AMENINȚAȚI DE MAI MULTE ORI! NUMAI DACĂ NE OMOARĂ NE OPRIM!”

    Ramona Dascălu -

    Ghiță Ciobanul și Ionică Sterp, cei doi ciobani care au venit în urmă cu două săptămâni la București împreună cu Dan Petresu, spun că sunt alături de colegul lor din Argeș și îl vor ajuta cu tot ce are nevoie. Vă reamintim că ieri noapte, o mână criminală a pus foc la ferma lui Petrescu, întreg nutrețul fiind mistuit până să reușească pompierii să stingă incendiul.

    Crescătorii de ovine nu se declară speriați de ceea ce i s-a întâmplat lui Dan Petrescu, ci spun că se așteptau la așa ceva sau chiar la mai rău dat fiind că de un an și ceva primesc amenințări după ce au ieșit de mai multe ori în spațiul public pentru a prezenta problemele din oierit.

    Citiți și: INCENDIU PUS LA FERMA OIERULUI DAN PETRESCU: ”AU DAT FOC LA TOT, AU AȘTEPTAT SĂ FIE VÂNT PUTERNIC”

    „Nu ne este frică. Numai dacă ne omoară ne oprim din toată problema asta. Ne așteptăm la lucruri și mai grele din partea lor, dacă ne-au amenințat cu moartea.  Am fost sunați cu număr ascuns de băieții pe care îi deranjăm și ameințați că dacă mai mergem la treburi de genul ăsta…De asta ne așteptăm la orice. De un an de zile se întâmplă lucrul ăsta, și înainte de a merge la ultima pichetare, tot timpul”, a declarat sibianul Ghiță Ciobanul pentru Agrointeligența – www.agrointel.com.

    La rândul lui, Ionică Sterp, crescător de ovine din județul Bihor, susține de asemenea că nu se teme de cei care îi vor răul.

    „Nouă nu ne este frică și nu o să dăm înapoi, nouă ne este frică numai de Dumnezeu de altcineva de nimeni. A fost o mână criminală, exact cum a zis Dan Petrescu, poate să mi se întâmple mie sau lui Ghiță sau la oricare. Eu o cataloghez ce s-a întâmplat ca o intimidare. O să înceapă să otrăvească animalele, să dea foc, ce poate să facă mai mult de atât? Am deranjat hoții, asta am făcut și ei asta cred că e o rezolvare, că îți dau foc la ce ai.

    Primim tot felul de telefoane, în urmă cu o lună jumătate, când am fost la o ședință la ANZ, l-au sunat pe Dan Petrescu și i-au spus că dacă ne prezentăm la ședința aia ne taie capurile. Noi ne-am dus, nu ne-a tăiat nimeni capul, o să mergem în continuare să ne cerem dreptatea peste tot. Noi nu o să dăm înapoi că nu avem pentru ce”, a declarat Ionică Sterp.

    Citiți și: ȘEF DE FEDERAȚIE, SOLIDAR CU OIERUL DAN PETRESCU: „SPERĂM SĂ ÎL PUTEM AJUTA CU CE ARE NEVOIE pentru ANIMALE”

    Focul a fost pus la intimidare, cu dedicație

    În ceea ce privește focul care a izbucnit miercuri seară în ferma oierului argeșean Dan Petrescu, ciobanii spun că a fost pus la intimidare cu intenția de a-l face pe acesta să renunțe la ciobănie.

    „A fost o mână mafiotă. În câteva zile o să vedeți că o să ne sune să ne amenințe că așa se întâmplă, sunt oameni plătiți să facă lucrurile astea. Nu poți să bănuiești pe nimeni pentru că este un grup destul de mare cel pe care l-am deranjat noi. Ne putem aștepta să facă rău și animalelor și familiei. Poți să ai și pază, dar cât durează să îți dea foc la nutreț? O fracțiune de secundă. Astea sunt lucruri date la intimidare ca să tăcem din gură. Pur și simplu vrea să-l termine, poate că el bate mai mult din gură. Și nouă ni se poate întâmpla la fel”, susține Ghiță Ciobanul.

    „Se urmărește să-l termine cu totul. Nu-i dai pășune la animale, mai mult de atât îi dai foc. Fermier care are 2.000 de capete eu cred că nu merită să îți bați joc de el, să nu-i dai un hectar de pășune? La toată lumea se mai întâmplă un necaz, dar când știi că e cu mână criminală și cu dedicație? Baloții ăia i-a strâns cu sudoare și cu munca lui cinstită, așa cum a putut el, și-a vândt miei să-și poată face fân la oi. Sunt convins că Dumnezeu nu lasă să nu se descopere situația asta.  O să se ia telefoanele care au sunat și amenințat, din martie 2017 am tot primit tot felul de telefoane și el și noi. Când mergi să spui ceva în loc să meargă să controleze acolo unde este probleme, vin să te controleze pe tine. Da, controlează-mă, dar controlează-l și pe ăla unde e problema, unde au stat crotaiile în saci, unde se fac certificate de origine false, unde se vând certificate de origine fără buletine de analiză”, este de părere Ionică Sterp.

    Cum trăiesc oile noastre vor trăi și ale lui

    Ghiță Ciobanul și Ionică Sterp spun că nu vor ezita nicio secundă să-și ajute colegul aflat în impas.

    „Dumnezeu ne va ajuta să trecem și peste asta, dar nu e bine ce se întâmplă cu dezbinarea asta care a ajuns între oieri din cauza banilor. Cum trăiesc oile noastre vor trăi și ale lui, nu-l lăsăm la greu. Oamenii care muncesc și țin unul la altul se ajută între ei”, spune ciobanul Ghiță.

    De aceeși părere este și Ionică Sterp: „Punem mână de la mână, noi doi, eu și Ghiță, cu ce putem, iar și restul colegilor deja ne-au anunțat o grămadă că vin în sprijin cu fân, cu baloți, care cu ce poate, financiar care cât poate. Omul nu o să-și vândă acum animalele pentru că nu are ce să le dea de mâncare, pentru că astăzi e la mine, mâine e la el, poate fi și la altul străin”.

    Oierii mai spun că în câteva zile vor înainta și o scrisoare către Curtea de Conturi de la Strasbourg prin care o să anunțe tot ce se întâmplă în România la acest moment.

    „O să facem o scrisoare la Curtea de Conturi, la Strasbourg  să scriem tot ce se întâmplă, pe 2 sau 3 noiembrie, nu știm exact că trebuie să stăm de vorbă cu avocatul, o să fie treaba asta și o să anunțăm tot ce se întâmplă în România.  O să probăm tot ce am trimis și la OLAF și la DG Agri și peste tot pe unde am trimis hârtii am trimis cu probe, noi nu ne-am jucat niciodată”, a declarat Ionică Sterp.

    În încheiere, Ionică Sterp a mai spus că ar fi frumos din partea ministrului agriculturii Petre Daea să se sesizeze în privința necazului care s-a abătut asupra lui Dan Petrescu: „Acolo unde e problemă trebuie să mergi, nu acolo unde sunt îmbuibați oamenii. Domnul ministru ar trebui să vină și să zică: Ce se întâmplă? Putem să-l ajutăm, nu putem?”.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF