Creșterea animalelorŞtiri agricole

Oierul DAN PETRESCU DEMASCĂ SCHEMA ȘMECHERILOR care FAC BANI DIN SCRAPIE: ”Au luat OILE REFORMĂ CU 100 DE LEI, ACUM PRIMESC 250 DE LEI PE ELE”

Dan Petrescu despre afacerile cu scrapie la ovine

Despăgubirile pentru scrapie declanșează un nou scandal în sectorul de creștere a ovinelor. Ca de obicei, unii au de câștigat când majoritatea oierilor pierd! Crecătorul de ovine Dan Petrescu a dezvăluit pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro cum arată schema după care operează șmecherii din oierit care, culmea, reușesc să facă profit chiar și pe urma cazurilor de scrapie care se înmulțesc la nivel național.

Despăgubirea de 250 de lei ce se acordă pentru oile sacrificate este în atenția șmecherilor din oierit care nu se dau în lături de la nimic atunci când vine vorba despre a face profit. Deja județele Sibiu și Mureș sunt ”împânzite” de focare de scrapie, iar mii de animale sunt trimise la abator pentru a se stopa molima. Tocmai această măsură este vizată de cei care s-au gândit din timp și s-au pregătit să aibă avantaje materiale de pe urma ovinelor care poartă boala.

Cei care depistează că au scrapie, din sursele pe care le știu, au cumpărat oi reformă de prin toate părțile cu 1 milion – 1 milion și ceva oaia și le trec în exploatația lor și le vând la 2 milioane jumate prin despăgubire, vă dați seama, ca și când ar fi oi bolnave. Deci și aici e o șmecherie, tot mafioții să câștige. Deci se vând oile la 90 de lei, 1 milion, că așa a ajuns prețul la oi de reformă. Ăștia din exploatații mari care spun că au 2 mii de oi și au screpie în oi asta fac. Au cumpărat înainte la negru oi reformă, le-au crotaliat cu crotalii că au avut crotalii de la ei, și acum și le vând ca fiind bolnave ca să-i despăgubească statul cu 2 milioane și jumătate. Nu e niciun control la nimic”, a declarat Dan Petrescu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Vă reamintim că la nivel național au fost depistate mai multe exploatații cu ovine în care este prezentă scrapia, boală fără tratament care provoacă, în cele din urmă, decesul oilor bolnave.

Ca să oprească răspândirea ei, veterinarii recomandă sacrificarea animalelor din focare. Există şi varianta că ciobanii să refuze, situaţie în care stânele sunt sub supraveghere trei ani, timp în care niciun animal nu poate fi vândut. Ciobanii care sunt nevoiţi să îşi sacrifice oile primesc de la abatoare între trei şi patru lei pentru fiecare kilogram de carne. De regulă, conform informațiilor oficiale primite de oieri, despăgubirea standard este de 250 de lei pe cap de ovine, bani care se achită de la bugetul de stat.

Până la acest moment, cele mai afectate județe sunt Sibiu și Mureș, însă oierii vorbesc despre o situație extinsă la nivel național.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!