Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Paul Kmen, APIA: Plata avansului va continua până pe 30 noiembrie

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură va continua plata avansului din subvențiile agricole până pe 30 noiembrie, a anunțat directorul general adjunct al APIA, Paul Kmen. Acesta a arătat că peste 500.000 de fermieri au fost deja autorizați la plata avansului, suma totală pentru aceștia ridicându-se la circa 600 de milioane de euro.

“În anul 2018, începând cu 16 octombrie, APIA este în plină campanie de plată a avansului pentru cererile depuse în acest an, iar până la această dată am plătit peste 500.000 de fermieri cu aproximativ 600 de milioane de euro. Continuăm această plată până pe 30 noiembrie, iar după data de 1 decembrie vom începe plata regulară, adică plata finală care este datorată fermierilor pentru cererile depuse. Încercăm să plătim cât mai mulţi fermieri, în cât mai scurt timp pentru că ei au nevoie de bani. Ne vom ţine de acel calendar prin care am stabilit să facem plata tuturor subvenţiilor până la data de 30 martie (2019 n.r.)”, a spus Paul Kmen, citat de Agerpres.

Fermierii români au depus în perioada 1 martie – 15 mai peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depăşire cu 250.000 de hectare faţă de anul 2017. Anul trecut au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafaţă de 9,545 milioane hectare.

Plafonul alocat României pentru plăţile directe, prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. 1200 eur pentru cei sub 10 ha inseamna un vot, iar cei peste 10 ha tot un vot au, diferenta este ca cei sub 10 ha sunt peste 80 %, deci cu bani putini ai majoritate, restul este bla bla.

 2. În ritmul ăsta nu o să termine nici avansul până în martie ,apăi plata integrală, au declarat că până în 30 noiembrie plătesc avansul pentru toți fermierii și suntem la jumătatea lunii și conturile sunt goale,au platit 500000 de fermieri dar nu zis că au băgat doar un sfert din bani, anul trecut aveam banii în cont la această dată, acum zero

 3. Nu ati dat nici un ban !! Pe fermele Bio nu ati livrat nimic in conturi cu toate ca am depus toate actele solicitate.Asa incurajati voi productia Bio in Romania?? Sa va fie rusine mincinosilor.

 4. vrajeala de 2 bani.
  nu sunt bani la buiget,
  daca sau platit avansurile pentru 500.000 de fermieri din totalul de 855.000 de fermieri care au depus cereri la apia iar platile au inceput cu fermierii cu pan la 10 hectare inseamna ca fermierii mari au sanse foarte mici sa primeasca avans pana in 31 noiembrie
  povesti electorale si vrajeala de 2 bani de la Daea

 5. Autoritatile statului sa colaboreze mai mult sa acorde subventiile doar acelor care merita. Criteriile de acordare a subventiilor trebuie schimbate in totalitate sau schimbate aceste subventii in imputuri. Nu este normal ca statul sa acorde subventii celor care nu produc nimic iar cei ce produc exporta 90% din materia prima iar noi importam produse de o calitate indoielnica. Acordate subventii doar firmelor mari care produc proceseaza valorifica productia au angajati permanenti cu forme legale platesc impozit statului si dezvolta zonele in care isi desfasoara activitatea. Subventiile au devenit ajutoare sociale care dauneaza agriculturii .

  1. Toti fermierii adevarati nu au nevoie de subventii , in schimb au nevoie de preturi corecte pentru produsele lor . Subventiile pot fi catalogate drept “ajutoare sociale” dar nu pentru fermieri ci pentru toti cei care cumparati mancare ierftina de la supermarket . Daca noua ni se va plati graul cu minim 0,80 de bani / kg la recoltare , nu avem nevoie de subventii , dar litrul de lapte va costa 10 lei ( ca sa va dau un exemplu) . Chiar nu ne place sa ne plimbam pe la birourile APIA , primavara , cand avem cel mai mult de lucru…….

 6. Oare ne poate răspunde și nouă cineva????..cei aflați la control clasic și prin teledetecție la teren când v-om lua subventia pe teren și ovine??.. mulțumim frumos!! așteptăm răspuns!!!!

 7. Speram sa fie asa cum zici . Totusi avem temerile noastre deoarece nu sunt bani , inca nu am primit restul la acciza pe motorina pentru trimestrul II si , dupa cum spun cei de la APIA local , nu vom primi acesti bani pana in 2019 . Deci nu vad cum sa platesti 100 de lei cand nu ai in buzunar nici macar 5 lei .

Scrie un comentariu